Ani z masłem, ani z serkiem. Teraz kanapki robię tylko z tym smarowidłem

Jest zdrowa, prosta w przygotowaniu, a z dodatkiem ogórka kiszonego smakuje obłędnie. Ta pasta kanapkowa bije na głowę wszystkie smarowidła.

Hummus z ogórkiem kiszonym i cebulkąHummus z ogórkiem kiszonym i cebulką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż hummus to danie kuchni bliskowschodniej, to świetnie pasować do niego będzie nasz swojski, chrupiący ogórek kiszony. To połączenie szybko stanie się twoim kanapkowym ulubieńcem. Wystarczy chwila blendowania, minuta krojenia i na chlebie można rozprowadzić pastę, jakiej nie znajdziesz w żadnym sklepie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach

Hummus z kiszonym ogórkiem

Kanapki to najchętniej wybierane śniadanie. Wśród smarowideł dominuje masło lub serek, ale jeśli chociaż raz spróbujesz tego hummusu, to wszystko inne mogą się schować. Kremowa masa z ciecierzycy świetnie komponuje się z chrupiącym i rześkim ogórkiem kiszonym. Ta pasta to jak odwiedziny babci w bliskowschodniej restauracji.

Kanapkeczki z hummusem i kiszonym ogórkiem
Kanapkeczki z hummusem i kiszonym ogórkiem © Adobe Stock | Harald Walker

To nie tylko smaczna, ale również zdrowa alternatywa dla masła. Ciecierzyca jest dobrym źródłem białka, ważnego budulcu naszego organizmu. Hummus bogaty jest również w błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Nie można zapomnieć o naszym dobrze narodowym, jakim są kiszone ogórki. Zawierają dużo bakterii probiotycznych, które wspierają zdrowym mikrobiom jelit.

Nie pozostaje nic innego, jak wyjąć blender, wziąć kilka składników i stworzyć pastę tak dobrą, że nie zatęsknisz nawet za jajeczną.

Składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 2 łyżki pasty tahini,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 3-4 ogórki kiszone,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
  • mała czerwona cebula,
  • szczypta kuminu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę odsącz z wody i przełóż do kielicha blendera. Wodę możesz wykorzystać do stworzenia pysznego musu czekoladowego.
  2. Dodaj tahini, sok z cytryny, oliwę oraz obrane ząbki czosnku i zmiksuj na gładką masę. W razie potrzeby dodawaj stopniowo oliwę, by ułatwić blendowanie.
  3. Ogórki oraz cebulę bardzo drobno posiekaj.
  4. Hummus przełóż do miski, dodaj pokrojone warzywa i wymieszaj.
  5. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną kuminu.

Hummus najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, gdy smaki przejdą. Możesz wykorzystać go do kanapek, posmarować nim wrapy lub użyć jako dip do pokrojonych w słupki marchewek, papryki czy selera naciowego. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"