Ani z masłem, ani z serkiem. Teraz kanapki robię tylko z tym smarowidłem
Jest zdrowa, prosta w przygotowaniu, a z dodatkiem ogórka kiszonego smakuje obłędnie. Ta pasta kanapkowa bije na głowę wszystkie smarowidła.
Chociaż hummus to danie kuchni bliskowschodniej, to świetnie pasować do niego będzie nasz swojski, chrupiący ogórek kiszony. To połączenie szybko stanie się twoim kanapkowym ulubieńcem. Wystarczy chwila blendowania, minuta krojenia i na chlebie można rozprowadzić pastę, jakiej nie znajdziesz w żadnym sklepie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na takie udka chętnych nie brakuje. Tajemnica tkwi w odpowiednich dodatkach
Hummus z kiszonym ogórkiem
Kanapki to najchętniej wybierane śniadanie. Wśród smarowideł dominuje masło lub serek, ale jeśli chociaż raz spróbujesz tego hummusu, to wszystko inne mogą się schować. Kremowa masa z ciecierzycy świetnie komponuje się z chrupiącym i rześkim ogórkiem kiszonym. Ta pasta to jak odwiedziny babci w bliskowschodniej restauracji.
To nie tylko smaczna, ale również zdrowa alternatywa dla masła. Ciecierzyca jest dobrym źródłem białka, ważnego budulcu naszego organizmu. Hummus bogaty jest również w błonnik, który reguluje pracę układu pokarmowego, zapobiega zaparciom i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Nie można zapomnieć o naszym dobrze narodowym, jakim są kiszone ogórki. Zawierają dużo bakterii probiotycznych, które wspierają zdrowym mikrobiom jelit.
Nie pozostaje nic innego, jak wyjąć blender, wziąć kilka składników i stworzyć pastę tak dobrą, że nie zatęsknisz nawet za jajeczną.
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy,
- 2 łyżki pasty tahini,
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 3-4 ogórki kiszone,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- mała czerwona cebula,
- szczypta kuminu,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę odsącz z wody i przełóż do kielicha blendera. Wodę możesz wykorzystać do stworzenia pysznego musu czekoladowego.
- Dodaj tahini, sok z cytryny, oliwę oraz obrane ząbki czosnku i zmiksuj na gładką masę. W razie potrzeby dodawaj stopniowo oliwę, by ułatwić blendowanie.
- Ogórki oraz cebulę bardzo drobno posiekaj.
- Hummus przełóż do miski, dodaj pokrojone warzywa i wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną kuminu.
Hummus najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, gdy smaki przejdą. Możesz wykorzystać go do kanapek, posmarować nim wrapy lub użyć jako dip do pokrojonych w słupki marchewek, papryki czy selera naciowego. Smacznego!