Zrywam w lesie i robię pastę. Teściowa myślała, że brak mi piątej klepki
O ile sam hummus nie jest już niczym zaskakującym, o tyle jeden ze składników tego przepisu kojarzy się jedynie z zimowych spacerów. Okazuje się jednak, że świetnie sprawdzi się w kanapkowej paście.
Leszczyna to jedna z pierwszych zakwitających roślin. Już w lutym znaleźć można długie, charakterystyczne kwiaty. To ostatni dzwonek na zbiory, bo już w marcu trafiają się one sporadycznie, jeśli utrzymują się mrozy. Nie każdy wie, że kwiaty leszczyny są jadalne, nawet te zerwane prosto z drzewa, bez żadnej obróbki. W sieci znalazłam jednak przepis, w którym sprawdzają się znakomicie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania
Kwiaty leszczyny
Kwiaty leszczyny, zwane potocznie "kotkami", pojawiają się zimą i wczesną wiosną, zanim jeszcze gałęzie pokryją się liśćmi. Są żółte, podłużne i pokryte sporą ilością pyłku. Na przednówku, gdy nowalijki były jeszcze w powijakach, często pojawiały się w diecie.
Zbierając kwiaty leszczyny do jedzenia, unikaj terenów zanieczyszczonych. Chociaż wizja wykorzystania ich w kuchni jest kusząca, to uważać powinni na nie alergicy. Kwiaty można suszyć i przygotować z nich napar lub zrobić prostą pastę kanapkową z ciecierzycy.
Hummus z leszczyną
Tradycyjny hummus bazuje na ciecierzycy, tahini (pasty sezamowej), soku z cytryny i czosnku. W wersji z kwiatami leszczyny, te delikatne, pyliste kwiaty stanowią ciekawy dodatek, który nadaje potrawie subtelny, lekko orzechowy aromat.
Kiedy podałam tę pastę po raz pierwszy, moja teściowa myślała, że zwariowałam. Teraz sama w weekendy chodzi na spacery i zbiera leszczynę.
Składniki:
- 200 g suchej ciecierzycy,
- 100 g kwiatostanów leszczyny,
- oliwa,
- 1 ząbek czosnku,
- sok z połowy limonki,
- szczypta chilli w płatkach,
- tahini (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku,
- 30 g orzechów laskowych,
- 1 łyżeczka sody,
- woda.
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę przełóż do miski, zalej wodą i odstaw do lodówki na 12 godziny.
- Dodaj sól oraz sodę oczyszczoną i gotuj, aż będzie miękka. Powinna rozpadać się w palcach.
- Odcedź i odstaw do wystudzenia.
- W misce umieść odsączoną ciecierzycę, obrany czosnek, sok z limonki, łyżeczkę tahini oraz kwiaty leszczyny i zblenduj na gładką masę, stopniowo dorzucając orzechy laskowe.
- Powoli, w niedużych porcjach dodawaj wodę, aż pasta będzie gładka.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz płatkami chilli.
Gotowy hummus przełóż do miseczki. Podawaj na pieczywie w formie kanapkowej pasty lub jako dip do krakersów i pokrojonych w słupki warzyw. Smacznego!