Zrywam w lesie i robię pastę. Teściowa myślała, że brak mi piątej klepki

O ile sam hummus nie jest już niczym zaskakującym, o tyle jeden ze składników tego przepisu kojarzy się jedynie z zimowych spacerów. Okazuje się jednak, że świetnie sprawdzi się w kanapkowej paście.

Hummus z kwiatami leszczynyHummus z kwiatami leszczyny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Leszczyna to jedna z pierwszych zakwitających roślin. Już w lutym znaleźć można długie, charakterystyczne kwiaty. To ostatni dzwonek na zbiory, bo już w marcu trafiają się one sporadycznie, jeśli utrzymują się mrozy. Nie każdy wie, że kwiaty leszczyny są jadalne, nawet te zerwane prosto z drzewa, bez żadnej obróbki. W sieci znalazłam jednak przepis, w którym sprawdzają się znakomicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania

Kwiaty leszczyny

Kwiaty leszczyny, zwane potocznie "kotkami", pojawiają się zimą i wczesną wiosną, zanim jeszcze gałęzie pokryją się liśćmi. Są żółte, podłużne i pokryte sporą ilością pyłku. Na przednówku, gdy nowalijki były jeszcze w powijakach, często pojawiały się w diecie.

Kwiaty leszczyny
Kwiaty leszczyny © Adobe Stock

Zbierając kwiaty leszczyny do jedzenia, unikaj terenów zanieczyszczonych. Chociaż wizja wykorzystania ich w kuchni jest kusząca, to uważać powinni na nie alergicy. Kwiaty można suszyć i przygotować z nich napar lub zrobić prostą pastę kanapkową z ciecierzycy.

Hummus z leszczyną

Tradycyjny hummus bazuje na ciecierzycy, tahini (pasty sezamowej), soku z cytryny i czosnku. W wersji z kwiatami leszczyny, te delikatne, pyliste kwiaty stanowią ciekawy dodatek, który nadaje potrawie subtelny, lekko orzechowy aromat.

Hummus to klasyk kuchni bliskowschodniej
Hummus to klasyk kuchni bliskowschodniej © Adobe Stock

Kiedy podałam tę pastę po raz pierwszy, moja teściowa myślała, że zwariowałam. Teraz sama w weekendy chodzi na spacery i zbiera leszczynę.

Składniki:

  • 200 g suchej ciecierzycy,
  • 100 g kwiatostanów leszczyny,
  • oliwa,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z połowy limonki,
  • szczypta chilli w płatkach,
  • tahini (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku,
  • 30 g orzechów laskowych,
  • 1 łyżeczka sody,
  • woda.

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę przełóż do miski, zalej wodą i odstaw do lodówki na 12 godziny.
  2. Dodaj sól oraz sodę oczyszczoną i gotuj, aż będzie miękka. Powinna rozpadać się w palcach.
  3. Odcedź i odstaw do wystudzenia.
  4. W misce umieść odsączoną ciecierzycę, obrany czosnek, sok z limonki, łyżeczkę tahini oraz kwiaty leszczyny i zblenduj na gładką masę, stopniowo dorzucając orzechy laskowe.
  5. Powoli, w niedużych porcjach dodawaj wodę, aż pasta będzie gładka.
  6. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz płatkami chilli.

Gotowy hummus przełóż do miseczki. Podawaj na pieczywie w formie kanapkowej pasty lub jako dip do krakersów i pokrojonych w słupki warzyw. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"