PrzepisProste przepisySłonecznik moczę w wodzie po ogórkach i blenduję. To najlepsza pasta kanapkowa

Słonecznik moczę w wodzie po ogórkach i blenduję. To najlepsza pasta kanapkowa

Nie tylko ze strączków powstają pyszne pasty do smarowania pieczywa lub do maczania warzyw pokrojonych w słupki. Również ze słonecznika możesz przygotować kremową pastę pełną zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów i błonnika. Do pasty ze słonecznika najczęściej dodaje się suszone pomidory. Nie przypuszczałam, że z wodą po ogórkach będzie równie pyszna.

Pastą ze słonecznika możesz smarować kromki na kanapki
Pastą ze słonecznika możesz smarować kromki na kanapki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pasta ze słonecznika to zdrowa alternatywa dla tradycyjnego masła. Jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E, magnez, cynk i selen, które wspierają zdrowie serca i obniżają poziom złego cholesterolu. W połączeniu z wodą po ogórkach kiszonych staje się bogata w witaminę C i kultury bakterii. Przecież nie tylko w ogórkach, ale także w wodzie, w której się kisiły, znajduje się całe bogactwo substancji odżywczych – to ogromna strata, gdy wylewasz ją do zlewu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza pasta kanapkowa. Smakuje jak sałatka jarzynowa w wersji śniadaniowej

Nasiona słonecznika – wartości odżywcze

Nasiona słonecznika są bogatym źródłem witaminy E – to silny przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami spowodowanymi działalnością wolnych rodników. Ten rodzaj witaminy wspomaga także układ odpornościowy i zapobiega procesom starzenia się skóry.

Dodatkowo, słonecznik zawiera magnez i selen, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Magnez wspiera funkcje mięśni i układu nerwowego, podczas gdy selen wykazuje właściwości przeciwnowotworowe oraz wspomaga pracę tarczycy.

Przepis na pastę ze słonecznika

Do pasty możesz dodać również kawałki ogórków kiszonych lub drobno pokrojone czarne oliwki. Jeśli chcesz, żeby dodatki były wyczuwalne, wmieszaj je na koniec w zmiksowaną już pastę.

Składniki:

  • 200 g nasion słonecznika bez łupin,
  • 2-4 łyżki wody po ogórkach kiszonych,
  • sok z jednej cytryny,
  • garść natki pietruszki lub koperku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: olej lub oliwa z oliwek, 1-2 ogórki kiszone, garść czarnych oliwek.

Wykonanie:

  1. Nasiona słonecznika zalej ciepłą wodą i pozostaw na 2 godziny. Następnie odciśnij je z wody i przełóż do kielicha blendera.
  2. Dodaj 2 łyżki wody z ogórków kiszonych, wyciśnięty sok z cytryny, pół łyżeczki soli i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
  3. Wszystko razem zblenduj na gładką pastę, w razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki wody po ogórkach, oleju lub oliwy z oliwek.
  4. Pastę wymieszaj z drobno posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Opcjonalnie dodaj drobno pokrojone ogórki kiszone lub czarne oliwki.

Wybrane dla Ciebie