Łapię za puszkę tuńczyka i awokado. W kilka minut mam pyszną pastę na kanapki

Kiedy znudzą się już kanapki z serem, a na pastę jajeczną nie mogę już patrzeć, nadchodzi pora na przygotowanie pysznej pasty z tuńczyka i awokado. Świetnie sprawdzi się na tostowanym chlebie, świeżej bułce czy pszennym wrapie.

Pasta z tuńczyka i awokadoPasta z tuńczyka i awokado
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska


Pasta z tuńczyka, awokado oraz jajek to smaczna propozycja śniadaniowa, która szybko podbiła kubki smakowe moich domowników. Jej przygotowanie nie zajmuje więcej czasu niż zwykłej pasty jajecznej, a sam smak jest ciekawszy i bogatszy. Wykorzystać można ją do kanapek, wypełnić korpusy kruchych babeczek, ale i nie brakuje osób, które nie mogą powstrzymać się od podjadania prosto z miseczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche rogaliki z dżemem. Prosty przepis, po który warto sięgać w święta

Zdrowa pasta na śniadanie

Pasta z tuńczyka to nie tylko smaczna, ale również całkiem zdrowa propozycja śniadaniowa. Tuńczyk to źródło białka, zawiera również kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na serce, mózg i wzrok. Tuńczyk dostarcza też witaminy z grupy B oraz selen, który jest silnym przeciwutleniaczem. Jajka to kolejne źródło białka, a także witamin A, D, E i z grupy B oraz minerałów, takich jak żelazo, cynk i selen. Jajka zawierają również cholinę, która wspiera pracę mózgu.

Prosta pasta z tuńczyka
Prosta pasta z tuńczyka © Canvca

Nie można pominąć tutaj również awokado. To źródło zdrowych tłuszczów jednonienasyconych, które obniżają poziom złego cholesterolu i wspierają pracę serca. Awokado dostarcza również błonnika, który reguluje trawienie, oraz witamin C, E i K oraz potasu.

Pasta z tuńczyka, awokado i jajek

Przygotowanie pysznej pasty zajmie zaledwie kilka minut. To przepis, po który można sięgnąć również w zabiegane poranki. Idealna pasta do kanapek, śniadaniowych wrapów i wytrawnych, kruchych babeczek.

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka,
  • 2 jaja,
  • pół awokado Hass,
  • szczypiorek,
  • 1 łyżka kaparów,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego lub majonezu,
  • szczypta chilli.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka zalej wodą i ugotuj na twardo.
  2. Po ugotowaniu obierz ze skorupki, przełóż do miseczki.
  3. Awokado obierz, usuń pestkę i dorzuć do awokado.
  4. Rozgnieć całość widelcem.
  5. Dodaj tuńczyka, jogurt, posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj,
  6. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz chilli.

Prosta i pyszna pasta z tuńczyka, jajek i awokado jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne