PrzepisŚniadanieŁapię za puszkę tuńczyka i awokado. W kilka minut mam pyszną pastę na kanapki

Łapię za puszkę tuńczyka i awokado. W kilka minut mam pyszną pastę na kanapki

Kiedy znudzą się już kanapki z serem, a na pastę jajeczną nie mogę już patrzeć, nadchodzi pora na przygotowanie pysznej pasty z tuńczyka i awokado. Świetnie sprawdzi się na tostowanym chlebie, świeżej bułce czy pszennym wrapie.

Pasta z tuńczyka i awokado
Pasta z tuńczyka i awokado
Źródło zdjęć: © Adobe Stock


Pasta z tuńczyka, awokado oraz jajek to smaczna propozycja śniadaniowa, która szybko podbiła kubki smakowe moich domowników. Jej przygotowanie nie zajmuje więcej czasu niż zwykłej pasty jajecznej, a sam smak jest ciekawszy i bogatszy. Wykorzystać można ją do kanapek, wypełnić korpusy kruchych babeczek, ale i nie brakuje osób, które nie mogą powstrzymać się od podjadania prosto z miseczki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche rogaliki z dżemem. Prosty przepis, po który warto sięgać w święta

Zdrowa pasta na śniadanie

Pasta z tuńczyka to nie tylko smaczna, ale również całkiem zdrowa propozycja śniadaniowa. Tuńczyk to źródło białka, zawiera również kwasy omega-3, które korzystnie wpływają na serce, mózg i wzrok. Tuńczyk dostarcza też witaminy z grupy B oraz selen, który jest silnym przeciwutleniaczem. Jajka to kolejne źródło białka, a także witamin A, D, E i z grupy B oraz minerałów, takich jak żelazo, cynk i selen. Jajka zawierają również cholinę, która wspiera pracę mózgu.

Prosta pasta z tuńczyka
Prosta pasta z tuńczyka© Canvca

Nie można pominąć tutaj również awokado. To źródło zdrowych tłuszczów jednonienasyconych, które obniżają poziom złego cholesterolu i wspierają pracę serca. Awokado dostarcza również błonnika, który reguluje trawienie, oraz witamin C, E i K oraz potasu.

Pasta z tuńczyka, awokado i jajek

Przygotowanie pysznej pasty zajmie zaledwie kilka minut. To przepis, po który można sięgnąć również w zabiegane poranki. Idealna pasta do kanapek, śniadaniowych wrapów i wytrawnych, kruchych babeczek.

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka,
  • 2 jaja,
  • pół awokado Hass,
  • szczypiorek,
  • 1 łyżka kaparów,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego lub majonezu,
  • szczypta chilli.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka zalej wodą i ugotuj na twardo.
  2. Po ugotowaniu obierz ze skorupki, przełóż do miseczki.
  3. Awokado obierz, usuń pestkę i dorzuć do awokado.
  4. Rozgnieć całość widelcem.
  5. Dodaj tuńczyka, jogurt, posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj,
  6. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz chilli.

Prosta i pyszna pasta z tuńczyka, jajek i awokado jest już gotowa. Smacznego!

przepisInspiracjepasta

Wybrane dla Ciebie