Mało kto docenia, a to sprzymierzeniec odchudzania. Pomoże pozbyć się opornego tłuszczu z brzucha

Osoby na diecie odchudzającej często skarżą się na trudność ze zgubieniem tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha. Siedzący tryb życia, wysoki poziom stresu, nieregularny sen i brak odpoczynku – to czynniki, które poza obciążeniem genetycznym dodatkowo karmią mało estetyczną oponkę w talii. Z pomocą przychodzi popularny owoc tropikalny. Dawniej był on dostępny tylko dla wybranych, dziś kupisz go w każdym sklepie.

To owoc, który wspiera trawienie, nawadnia i dodaje energiiTo owoc, który wspiera trawienie, nawadnia i dodaje energii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Ananas ze swoją bujną zieloną czupryną jest nie tylko smaczną przekąską, ale wielokrotnie także ozdobą stołu. W sieci można znaleźć multum propozycji na efektowne pokrojenie i podanie tego owocu. Soczysty i słodki miąższ idealnie sprawdza się w deserach, koktajlach i sałatkach, także w połączeniu z wytrawnymi składnikami. Jeśli chcesz zgubić tkankę tłuszczową z brzucha, ananas ci w tym pomoże, ale tylko wtedy, gdy połączysz dietę z aktywnością fizyczną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialne deserki z granatem zrobisz dosłownie z dwóch składników

Skąd pochodzi ananas?

Popularny na całym świecie owoc wywodzi się z Ameryki Południowej, a dokładnie z terenów dzisiejszej Brazylii. Jest byliną z rodziny bromeliowatych, która w naturalnych warunkach rośnie w klimacie subtropikalnym. To właśnie tam był uprawiany od wieków, a i dzisiaj występuje w środowisku naturalnym, rosnąc dziko w tropikalnych lasach.

W XVI wieku ananas został sprowadzony do Europy, gdzie stał się symbolem luksusu i był dostępny jedynie dla najbogatszych. Pyszny owoc o niebagatelnym kształcie i unikalnych właściwościach szybko rozprzestrzenił się po całym świecie. Obecnie jest uprawiany w wielu krajach, takich jak Tajlandia, Chiny, Indie, Meksyk, Kostaryka czy Filipiny.

Wartości odżywcze w soczystym owocu

Ananas jest skarbnicą substancji odżywczych. Zawiera dużą ilość witaminy C, która wspiera układ odpornościowy, a także witamin z grupy B, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ponadto dostarcza organizmowi manganu i błonnika, wspomagając trawienie i dbając o zdrową masę ciała.

Jak ananas wspomaga odchudzanie?

Tropikalny owoc jest dobrym wyborem dla osób dbających o linię ze względu niską kaloryczność i wysoką zawartość wody, dzięki czemu zapewnia uczucie sytości bez spożywania zbędnych kalorii.

Składnikiem, który zwraca uwagę dietetyków, jest enzym o nazwie bromelaina, który przyspiesza przemianę materii i bierze udział w procesach trawiennych. Ułatwia rozkładanie białek, przez co wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej.

Należy jednak mieć świadomość tego, że samo spożywanie ananasa nie zastąpi odpowiednio dobranych ćwiczeń fizycznych, które odgrywają najważniejszą rolę w redukowaniu tłuszczu, zwłaszcza z okolic brzucha.

Z czym łączyć ananasa?

Ananas smakowicie łączy się z innymi owocami, takimi jak mango czy banan, z których możesz przygotować pyszne i pożywne smoothie. Równie dobrze sprawdza się w sałatkach z kurczakiem czy krewetkami, nadając im egzotycznego smaku. Wśród propozycji śniadaniowych warto wymienić serek wiejski, który po wymieszaniu z ananasem stanowi propozycję bogatą w białko.

W wersji deserowej ananas doskonale pasuje do jogurtów i lodów. Przy czym należy pamiętać, że w zrzucaniu dodatkowych kilogramów pomagają tylko świeże owoce. Sięgając po ananasa w puszce, który jest zanurzony w słodkim syropie, możesz osiągnąć odwrotny efekt.

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate