Lubisz serek wiejski? Oto jak naprawdę wpływa na organizm
Serek wiejski to popularny wybór nie tylko na zdrowe śniadanie w domu, ale także na przekąskę w pracy. W łatwy sposób można przekształcić twarożek o charakterystycznej granulkowatej strukturze w miskę pełną białka, witamin i minerałów. Do delikatnego serka pasują zarówno wytrawne, jak i słodkie dodatki. Osobiście uwielbiam serek wiejski z miodem i orzechami włoskimi. Jednak nie dla każdego jest to dobry wybór.
03.12.2024 17:17
W sklepach jest dostępny w wielu różnych wersjach – o obniżonej zawartości tłuszczu, sodu, z podwyższonym białkiem lub bez laktozy, która często nie jest dobrze tolerowana przez osoby dorosłe. Dobrze więc zwrócić uwagę na opakowanie. W przypadku nietolerancji laktozy standardowy produkt może powodować nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak powstaje serek grani?
Serek wiejski lub inaczej grani najczęściej powstaje z pasteryzowanego mleka krowiego, do którego dodawane są kultury bakterii. Przyspieszają one proces fermentacji, a w jej wyniku powstaje kwas mlekowy. Bakterie i podpuszczka (enzym pochodzenia zwierzęcego) sprawiają, że tworzy się galaretowaty skrzep.
Zwarta struktura serka jest rozdrabniana na małe cząstki, a następnie mieszana, w wyniku czego tworzą się charakterystyczne granulki. Serwatka w postaci granulek jest wypłukiwana pod zimną wodą, a potem mieszana ze śmietaną i odrobiną soli.
Kto powinien uważać na serek wiejski?
W wersji z laktozą serek wiejski nie jest wskazany dla osób, które jej nie tolerują. Nie powinny go także spożywać alergicy uczuleni na białko mleka krowiego. Po serek o obniżonej zawartości sodu mogą sięgnąć osoby borykające się z chorobami nerek i nadciśnieniem tętniczym, ale w podstawowej wersji również nie jest wskazany. Ponadto tłuste odmiany serka wiejskiego mogą podnosić poziom złego cholesterolu.
Serek wiejski w codziennej diecie
Jednak dla wielu osób jest to produkt zalecany przez dietetyków, zwłaszcza gdy prowadzą aktywny tryb życia. Serek wiejski zawiera dużą ilość białka przy niewielkiej liczbie kalorii. W standardowym produkcie w 114 g serka znajduje się 14 g białka i 81 kcal. W ofercie popularnych marek znajdują się także serki o wyższej zawartości białka, polecane dla sportowców.
Głównym białkiem jest kazeina. To przez wzgląd na nią wiele osób sięga po serek na kolację. Kazeina odpowiada za syntezę mięśni i przyspiesza metabolizm. Serek jest także dobrym źródłem wapnia, fosforu i selenu. Na ten ostatni pierwiastek powinny zwrócić uwagę osoby chorujące na tarczycę. Porcja serka wiejskiego pokrywa aż 19 proc. zapotrzebowania na selen, który pozytywnie wpływa na produkcję hormonów.
Z czym łączyć serek wiejski?
Dietetyczka Lauren Kelly w wypowiedzi dla serwisu Parade przestrzega przed wybieraniem serka ze słodkimi dodatkami. Najlepiej samodzielnie przygotować przekąskę, mieszając mleczne granulki z płatkami owsianymi, orzechami lub nasionami chia. Dobrym pomysłem jest dodatek owoców sezonowych lub suszonych, gdy nie ma dostępu do świeżych produktów.