Serek wiejski przekładam do formy i zapiekam. W kilka chwil mam pyszną przekąskę

Zapiekanka z... serka wiejskiego? To ma więcej sensu, niż myślisz, a wystarczy, że wcielisz ten przepis w życie, by zrozumieć, że właśnie odkryłeś przekąskę idealną: pyszną, prostą w przygotowaniu, tanią i pożywną. Przyznaj, że w końcu o to w tym wszystkim chodzi!

Zapiekanka z serka wiejskiego. Przekąska idealna!Zapiekanka z serka wiejskiego. Przekąska idealna!
Źródło zdjęć: © Canva | minadezhda

Serek wiejski jest popularną przekąską wielu Polaków. Zaspokajamy nią pierwszy głód, dla niektórych stanowi szybkie drugie śniadanie. Co ważne, nie trzeba dużo kombinować, by z tego rodzaju nabiału stworzyć coś znacznie pyszniejszego. Czasami wystarczy do tego łyżka miodu, trochę zieleniny, może jakieś orzeszki. Odrobina więcej kreatywności sprawi, że serek wiejski stanie się wyjątkowo smaczną zapiekanką. Jak to zrobić? Już wszystko tłumaczę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na imprezy serwuję deskę frytek z sosami. Znikają szybciej niż chipsy

W momencie, w którym serek wiejski połączymy z kilkoma sprytnymi dodatkami, możemy później przelać go do formy i upiec w piekarniku. O jakie dodatki chodzi? Oczywiście o jajka, które zapewnią prawidłową konsystencję naszej przekąsce. Ponadto przyda się coś, co podkręci smak. Według mnie najlepiej sprawdzi się tu wspomniany już wcześniej miód, a także garść owoców leśnych (to nie przypadek, w końcu mamy sezon), a także odrobina smakowego budyniu. Poniżej pokażę ci jeden ze sprawdzonych przepisów na taką zapiekankę. Uwierz mi, że pomysłu na lepszą przekąskę już dzisiaj nie znajdziesz!

Przekąska idealna: zapiekanka z serka wiejskiego

Składniki:

  • 4 opakowania serka wiejskiego,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 200 g świeżych owoców leśnych,
  • 3 łyżeczki budyniu w proszku (np. śmietankowy),
  • odrobina soli,
  • masło.
Za pomocą serka wiejskiego można w kuchni tworzyć prawdziwe cuda
Za pomocą serka wiejskiego można w kuchni tworzyć prawdziwe cuda © Canva | chameleonseye

Sposób przygotowania:

  1. Serek wiejski odsączam na sicie. Przekładam do miski i miksuję.
  2. Jajka rozbijam, dzielę na żółtka i białka. Te pierwsze ucieram z dodatkiem miodu i ekstraktu waniliowego, a białka — ze szczyptą soli — ubijam na sztywną pianę.
  3. Teraz miksuję serek wiejski z budyniem w proszku, dodaję żółtka, a następnie, tym razem już za pomocą łyżki łączę tę mieszankę z pianę z białek.
  4. Gotową masę przekładam do natłuszczonej formy. Wierzch wykładam owocami leśnymi — mogą być maliny, jagody, porzeczki, co chcesz.
  5. Piekę około 20 minut w 180 stopniach. Studzę w piekarniku z otwartymi drzwiczkami i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej