Kroję kapustę pekińską i paprykę. Po zalaniu ich sosem z 3 składników mam pyszną surówkę
Surówka z kapusty pekińskiej to przyjemna odskocznia od tradycyjnych kompozycji z białą kapustą. Jej liście również przyjemnie chrupią, a jednocześnie są nieco delikatniejsze. Wiele osób jest przyzwyczajonych do kapusty pekińskiej w fast foodach lub cięższych sałatkach à la gyros. Tymczasem doskonale smakuje polana lżejszym sosem.
Kapusta pekińska jest niskokalorycznym źródłem witamin – przede wszystkim witaminy C, K i z grupy B, minerałów i błonnika. Zawiera antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami, a przy tym jest wszechstronna w kuchni. Kapustę pekińską można jeść na surowo lub dodawać do dań gotowanych. Świetnie smakuje w tradycyjnej sałatce jarzynowej, sprawdza się również do zawijania gołąbków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Kapusta pekińska czy sałata chińska?
Kapusta pekińska pochodzi z Azji Wschodniej, gdzie jest uprawiana od wieków. Jej największe plantacje znajdują się w Chinach, skąd kapusta pekińska rozprzestrzeniła się na inne kontynenty. Roślina ta preferuje chłodniejszy klimat, dlatego najlepiej rośnie w umiarkowanych temperaturach.
Co ciekawe, kapusta pekińska jest również znana jako "chińska sałata" –w krajach azjatyckich to podstawowy składnikiem wielu potraw. Z niej robione jest między innymi kimchi, które uwielbiają również Polacy.
Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i marchewką
Poniżej przepis na surówkę polaną winegretem z dodatkiem miodu. Jeśli nie lubisz takich smaków, przygotuj prosty sos tylko z oliwy i soku z cytryny. Opcjonalnie możesz dodać natkę pietruszki lub świeży koperek.
Składniki:
- pół główki kapusty pekińskiej,
- 1 marchewka,
- 1 czerwona papryka,
- 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
- sok z połówki cytryny,
- 2 łyżki miodu,
- sól, pieprz do smaku.
Wykonanie:
- Kapustę pekińską poszatkuj w drobne paski. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Z papryki wykrój gniazda nasienne i pokrój w paski.
- Wszystkie warzywa przełóż do miski i wymieszaj.
- W kubku rozmieszaj olej z miodem i sokiem z cytryny. Takim dressingiem polej surówkę. Wymieszaj ze szczyptą soli i pieprzu.
Inne surówki z kapusty pekińskiej
Kapusta pekińska to doskonała baza do wielu różnych surówek. Jednym z popularnych wariantów jest kompozycja z dodatkiem ananasa i kukurydzy. Delikatna kapusta, słodki ananas i chrupiąca kukurydza tworzą bardzo przyjemne połączenie – idealne do klasycznych schabowych lub pieczonego kurczaka. Surówkę możesz polać oliwą lub jogurtem naturalnym, aby była lekka i orzeźwiająca.