Kroję kapustę pekińską i paprykę. Po zalaniu ich sosem z 3 składników mam pyszną surówkę

Surówka z kapusty pekińskiej to przyjemna odskocznia od tradycyjnych kompozycji z białą kapustą. Jej liście również przyjemnie chrupią, a jednocześnie są nieco delikatniejsze. Wiele osób jest przyzwyczajonych do kapusty pekińskiej w fast foodach lub cięższych sałatkach à la gyros. Tymczasem doskonale smakuje polana lżejszym sosem.

Sałatkę z kapusty pekińskiej polej lekkim dressingiemSałatkę z kapusty pekińskiej polej lekkim dressingiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Kapusta pekińska jest niskokalorycznym źródłem witamin – przede wszystkim witaminy C, K i z grupy B, minerałów i błonnika. Zawiera antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami, a przy tym jest wszechstronna w kuchni. Kapustę pekińską można jeść na surowo lub dodawać do dań gotowanych. Świetnie smakuje w tradycyjnej sałatce jarzynowej, sprawdza się również do zawijania gołąbków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Kapusta pekińska czy sałata chińska?

Kapusta pekińska pochodzi z Azji Wschodniej, gdzie jest uprawiana od wieków. Jej największe plantacje znajdują się w Chinach, skąd kapusta pekińska rozprzestrzeniła się na inne kontynenty. Roślina ta preferuje chłodniejszy klimat, dlatego najlepiej rośnie w umiarkowanych temperaturach.

Co ciekawe, kapusta pekińska jest również znana jako "chińska sałata" –w krajach azjatyckich to podstawowy składnikiem wielu potraw. Z niej robione jest między innymi kimchi, które uwielbiają również Polacy.

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i marchewką

Poniżej przepis na surówkę polaną winegretem z dodatkiem miodu. Jeśli nie lubisz takich smaków, przygotuj prosty sos tylko z oliwy i soku z cytryny. Opcjonalnie możesz dodać natkę pietruszki lub świeży koperek.

Składniki:

  • pół główki kapusty pekińskiej,
  • 1 marchewka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 łyżki miodu,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Kapustę pekińską poszatkuj w drobne paski. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Z papryki wykrój gniazda nasienne i pokrój w paski.
  2. Wszystkie warzywa przełóż do miski i wymieszaj.
  3. W kubku rozmieszaj olej z miodem i sokiem z cytryny. Takim dressingiem polej surówkę. Wymieszaj ze szczyptą soli i pieprzu.

Inne surówki z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska to doskonała baza do wielu różnych surówek. Jednym z popularnych wariantów jest kompozycja z dodatkiem ananasa i kukurydzy. Delikatna kapusta, słodki ananas i chrupiąca kukurydza tworzą bardzo przyjemne połączenie – idealne do klasycznych schabowych lub pieczonego kurczaka. Surówkę możesz polać oliwą lub jogurtem naturalnym, aby była lekka i orzeźwiająca.

Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇