PrzepisProste przepisyKroję kapustę pekińską i paprykę. Po zalaniu ich sosem z 3 składników mam pyszną surówkę

Kroję kapustę pekińską i paprykę. Po zalaniu ich sosem z 3 składników mam pyszną surówkę

Surówka z kapusty pekińskiej to przyjemna odskocznia od tradycyjnych kompozycji z białą kapustą. Jej liście również przyjemnie chrupią, a jednocześnie są nieco delikatniejsze. Wiele osób jest przyzwyczajonych do kapusty pekińskiej w fast foodach lub cięższych sałatkach à la gyros. Tymczasem doskonale smakuje polana lżejszym sosem.

Sałatkę z kapusty pekińskiej polej lekkim dressingiem
Sałatkę z kapusty pekińskiej polej lekkim dressingiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kapusta pekińska jest niskokalorycznym źródłem witamin – przede wszystkim witaminy C, K i z grupy B, minerałów i błonnika. Zawiera antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniami, a przy tym jest wszechstronna w kuchni. Kapustę pekińską można jeść na surowo lub dodawać do dań gotowanych. Świetnie smakuje w tradycyjnej sałatce jarzynowej, sprawdza się również do zawijania gołąbków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów

Kapusta pekińska czy sałata chińska?

Kapusta pekińska pochodzi z Azji Wschodniej, gdzie jest uprawiana od wieków. Jej największe plantacje znajdują się w Chinach, skąd kapusta pekińska rozprzestrzeniła się na inne kontynenty. Roślina ta preferuje chłodniejszy klimat, dlatego najlepiej rośnie w umiarkowanych temperaturach.

Co ciekawe, kapusta pekińska jest również znana jako "chińska sałata" –w krajach azjatyckich to podstawowy składnikiem wielu potraw. Z niej robione jest między innymi kimchi, które uwielbiają również Polacy.

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką i marchewką

Poniżej przepis na surówkę polaną winegretem z dodatkiem miodu. Jeśli nie lubisz takich smaków, przygotuj prosty sos tylko z oliwy i soku z cytryny. Opcjonalnie możesz dodać natkę pietruszki lub świeży koperek.

Składniki:

  • pół główki kapusty pekińskiej,
  • 1 marchewka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 łyżki miodu,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Kapustę pekińską poszatkuj w drobne paski. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Z papryki wykrój gniazda nasienne i pokrój w paski.
  2. Wszystkie warzywa przełóż do miski i wymieszaj.
  3. W kubku rozmieszaj olej z miodem i sokiem z cytryny. Takim dressingiem polej surówkę. Wymieszaj ze szczyptą soli i pieprzu.

Inne surówki z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska to doskonała baza do wielu różnych surówek. Jednym z popularnych wariantów jest kompozycja z dodatkiem ananasa i kukurydzy. Delikatna kapusta, słodki ananas i chrupiąca kukurydza tworzą bardzo przyjemne połączenie – idealne do klasycznych schabowych lub pieczonego kurczaka. Surówkę możesz polać oliwą lub jogurtem naturalnym, aby była lekka i orzeźwiająca.

Wybrane dla Ciebie