Zamiast kisić kapustę, robię kimchi. Mój teść zjada cały słoik

Kimchi to zdrowy i pyszny dodatek do wielu potraw, który uwielbia niemal każdy mieszkaniec Korei. Nic w tym dziwnego, bo w tej pikantnej kiszonce kryje się nie tylko bogactwo smaku, ale i mnóstwo dobroczynnych właściwości. To pyszny zamiennik polskiej kapusty czy ogórków.

Kimchi - PysznościKimchi - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | ma-no
Ewa Malinowska

Chociaż w polskich piwnicach półki uginają się od kiszonek, a słoiki w sezonie na wekowanie brzdękają w wielu polskich domach, to nie tylko u nas fermentowane warzywa znalazły swoich fanów. Koreańczycy zajadają się kimchi na potęgę, przeciętny mieszkaniec pochlania aż 22 kilogramy rocznie. Tradycyjny przysmak możesz odtworzyć w swoim domu. Mój teść, któremu zdecydowanie bliżej do jedzeniowego konserwatysty, "tę dziwną kapustę" pokochał od pierwszego kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki à la Kinder Bueno to prawdziwy hit. Koniecznie zrób je w Tłusty Czwartek

Kimchi - co to jest?

Kimchi to nie tylko potrawa, ale symbol koreańskiej kuchni. Stanowi kwintesencję jej różnorodności i bogactwa smaków. Podstawą kimchi jest zazwyczaj kapusta pekińska, choć w Korei spotyka się również wiele innych wariacji na ten temat. Popularne są mieszanki z rzodkwią japońską (daikon) lub zielonym ogórkiem.

Kimchi
Kimchi © Adobe Stock

Charakterystyczną cechą kimchi jest jego pikantny smak, nadawany przez płatki ostrej papryki gochugaru. Dopełnieniem aromatu są czosnek, imbir, cebula dymka oraz sos sojowy i rybny. Kimchi serwuje się najczęściej jako dodatek do dań głównych - świetnie komponuje się z ryżem, owocami morza oraz mięsem.

Jak przygotować kimchi?

Przygotowanie domowego kimchi nie jest trudne, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości, bo kapusta powinna fermentować przez co najmniej dobę, a najlepiej kilka dni. Ważnym elementem przepisu jest pasta gochugaru, którą znaleźć można podczas tematycznych tygodni w supermarketach, sklepach azjatyckich czy po prostu zamówić online. Zastąpić ją można również płatkami chilli wymieszanymi z papryką wędzoną.

kimchi
kimchi © Shutterstock

Składniki:

  • główka kapusty pekińskiej,
  • 2 marchewki,
  • kawałek imbiru,
  • pół szklanki ząbków czosnku,
  • 2 łodygi szczypiorku,
  • biała część pora,
  • cebula,
  • ⅔ szklanki soli,
  • 2-4 łyżki pasty gochugaru,
  • 2 łyżki mąki ryżowej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 4-6 łyżek sosu rybnego.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyść kapustę z zewnętrznych liści. Pokrój ją wzdłuż na ćwiartki i wykrój głąby.
  2. Posiekaj wszerz na mniejsze kawałki i opłucz pod zimną wodą.
  3. Przełóż do dużej miski Posyp solą i odstaw na półtorej godziny, mieszając co 30 minut.
  4. Po soleniu opłucz kapustę trzykrotnie w zimnej wodzie.
  5. Zagotuj szklankę wody.
  6. Dodaj powoli mąkę ryżową, cały czas mieszając.
  7. Dodaj cukier i odstaw do przestudzenia.
  8. Po przestudzeniu dodaj starty imbir, zblendowany czosnek, gochugaru i sos rybny i dokładnie wymieszaj.
  9. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce. Por pokrój w cienkie plasterki, cebulę i szczypiorek poszatkuj.
  10. Wymieszaj warzywa z przygotowaną pastą. Zrób to w gumowych rękawiczkach, nacierając listki kapusty pastą.
  11. Warzywa przełóż do słoików lub zamykanych pojemników.
  12. Przez dwa dni trzymaj je w temperaturze pokojowej. Następnie wstaw do lodówki.

Kimchi jest gotowe po tygodniu. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej