Wymocz w tym schab. Kotlety wyjdą tak delikatne, że nóż będzie zbędny

Idealne kotlety schabowe są mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Poznaj niezawodny sposób, by właśnie takie wychodziły za każdym razem. Cały ich sekret tkwi w odpowiedniej marynacie.

Kotlety schabowe zawsze sprawdzają się na obiadKotlety schabowe zawsze sprawdzają się na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Oleg Bannikov

Kotlety schabowe są jednym z klasycznych dań polskiej kuchni. Kojarzą się z rodzinnym obiadem, smakują wszystkim niezależnie od wieku. Choć wydają się proste do przygotowania, to jednak nie zawsze wychodzą miękkie i chrupiące. Aby uniknąć wpadki, warto najpierw zamarynować mięso. Jednak, zamiast to robić jak zwykle w mleku, sięgnij po maślankę, która ma zdecydowanie lepszy wpływ na smak i konsystencję wieprzowiny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Dlaczego warto użyć maślanki do schabu?

Maślanka zawiera kwasy mleczne, które skutecznie zmiękczają włókna mięsa. To sprawia, że po usmażeniu wieprzowina będzie wyjątkowo soczysta. Jednocześnie delikatnie kwaskowaty posmak, pochodzący z tej marynaty, idealnie komponuje się z przyprawami. Właśnie dlatego, wielu kucharzy decyduje się na dodanie do niej takich ziół jak rozmaryn, tymianek czy oregano. To zwiększa walory smakowe kotletów.

Jak przygotować marynatę do kotletów schabowych?

Maślankę wymieszaj z ulubionymi ziołami, solą i pieprzem. Możesz też dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Do takiej marynaty włóż plastry schabu, delikatnie rozbite tłuczkiem. Naczynie wstaw do lodówki na około cztery godziny. Wtedy mięso wchłonie wszystkie aromaty. Potem tylko osusz je papierowym ręcznikiem i możesz panierować.

Tak prosta zmiana daje znakomite rezultaty. Kotlety są bardziej soczyste, a panierka idealnie do nich przylega.

Schabowe marynowane w maślance

Składniki:

  • 4 plastry schabu (około 1 cm grubości),
  • 1 szklanka maślanki,
  • suszone zioła (np. tymianek, rozmaryn, oregano),
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 jajko,
  • mąka do obtoczenia,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania marynaty. W misce wymieszaj maślankę z ulubionymi suszonymi ziołami oraz solą i pieprzem. Możesz dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek, który wzbogaci aromat mięsa.
  2. Plastry schabu delikatnie rozbij tłuczkiem, aby miały równą grubość. Następnie umieść mięso w maślance, dokładnie je zanurzając. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
  3. Po upływie czasu marynowania wyjmij kotlety z maślanki i osusz je papierowym ręcznikiem.
  4. Następnie panieruj kotlety: najpierw obtocz je w mące, później zanurz w roztrzepanym jajku, a na końcu opanieruj w bułce tartej.
  5. Rozgrzej olej na patelni i smaż kotlety na średnim ogniu, aż panierka stanie się złocista i chrupiąca.
  6. Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze