Zaskoczyłam teściową gołąbkami po hrabiowsku. Chwaliła dobrze doprawiony farsz

Gołąbki w polskiej kuchni goszczą od dawna, zjednując sobie serca kolejnych pokoleń. Przepisów na nie jest cała masa, ale w moim domu ostatnio królują te po hrabiowsku.

Gołąbki po hrabiowskuGołąbki po hrabiowsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker
Ewa Malinowska

Gołąbki po hrabiowsku to wariacja na tema klasycznych gołąbków z mięsem i ryżem. Zamiast białej kapusty jest tu jednak kapusta pekińska, która nie wymaga tak długiego gotowania. Jest miękka i łatwiejsza we współpracy, dzięki czemu z zawijaniem poradzą sobie nawet gołąbkowi amatorzy. Sekret tkwi również w odpowiednim doprawieniu farszu. Przy takim obiedzie nie brakuje próśb o dokładkę i zdradzenie przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polej sosem serowym i zapiecz. Ten kalafior nie ma sobie równych

Gołąbki po hrabiowsku

Kiedy podałam te gołąbki mojej teściowej, nie mogła nachwalić się, jak dobrze smakuje farsz. Na pierwszy rzut oka to mięso i ryż, doskonale znane z klasycznych gołąbków. Smak podkręca jednak dodatek musztardy i majeranku. Te proste dodatki wspaniale dodają wyrazistości całemu daniu.

Przygotuj gołąbki inaczej niż zwykle.
Przygotuj gołąbki inaczej niż zwykle. © Adobe Stock

Gołąbki po hrabiowsku świetnie smakują także po odgrzaniu, dzięki czemu można zrobić dużą porcję na kilka dni. Są jednak tak smaczne, że niebezpiecznie szybko znikają z garnka.

Składniki:

  • 1 l bulionu lub rosołu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (do bulionu),
  • pół łyżeczki ostrej papryki (do bulionu),
  • 600 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 jajko,
  • 50 g ugotowanego ryżu,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • kapusta pekińska,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Z kapusty wykrój twardy głąb i oddziel liście, Opłucz je pod bieżącą wodą.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć liście kapusty i parz przez 3-4 minuty.
  3. Wyciągnij z wody i odstaw, by wystygły i ociekły z wody.
  4. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na patelni z olejem, aż się zeszkli.
  5. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj podsmażoną cebulę, ryż, wbij jajka, wsyp słodką paprykę, majeranek oraz sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
  6. Następnie dodaj koncentrat oraz musztardę i dokładnie wyrób masę.
  7. Na liście kapusty nakładaj porcję mięsnego farszu i dokładnie zawiń.
  8. Na dno dużego garnka dodaj pozostałe liście i ułóż gołąbki.
  9. Bulion zagotuj w garnku wraz ze słodką i ostrą papryką.
  10. Zalej nim gołąbki i przykryj garnek.
  11. Gotuj przez godzinę.

Po tym czasie wyjmij gołąbki z garnka. Pozostały bulion możesz zagęścić śmietaną lub mąką i polać gotowe gołąbki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀