Zaskoczyłam teściową gołąbkami po hrabiowsku. Chwaliła dobrze doprawiony farsz
Gołąbki w polskiej kuchni goszczą od dawna, zjednując sobie serca kolejnych pokoleń. Przepisów na nie jest cała masa, ale w moim domu ostatnio królują te po hrabiowsku.
Gołąbki po hrabiowsku to wariacja na tema klasycznych gołąbków z mięsem i ryżem. Zamiast białej kapusty jest tu jednak kapusta pekińska, która nie wymaga tak długiego gotowania. Jest miękka i łatwiejsza we współpracy, dzięki czemu z zawijaniem poradzą sobie nawet gołąbkowi amatorzy. Sekret tkwi również w odpowiednim doprawieniu farszu. Przy takim obiedzie nie brakuje próśb o dokładkę i zdradzenie przepisu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Polej sosem serowym i zapiecz. Ten kalafior nie ma sobie równych
Gołąbki po hrabiowsku
Kiedy podałam te gołąbki mojej teściowej, nie mogła nachwalić się, jak dobrze smakuje farsz. Na pierwszy rzut oka to mięso i ryż, doskonale znane z klasycznych gołąbków. Smak podkręca jednak dodatek musztardy i majeranku. Te proste dodatki wspaniale dodają wyrazistości całemu daniu.
Gołąbki po hrabiowsku świetnie smakują także po odgrzaniu, dzięki czemu można zrobić dużą porcję na kilka dni. Są jednak tak smaczne, że niebezpiecznie szybko znikają z garnka.
Składniki:
- 1 l bulionu lub rosołu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (do bulionu),
- pół łyżeczki ostrej papryki (do bulionu),
- 600 g mięsa mielonego z łopatki,
- 1 jajko,
- 50 g ugotowanego ryżu,
- 1 cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- pół łyżeczki majeranku,
- 1 łyżka musztardy sarepskiej,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- kapusta pekińska,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Z kapusty wykrój twardy głąb i oddziel liście, Opłucz je pod bieżącą wodą.
- W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć liście kapusty i parz przez 3-4 minuty.
- Wyciągnij z wody i odstaw, by wystygły i ociekły z wody.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na patelni z olejem, aż się zeszkli.
- Mięso mielone przełóż do miski, dodaj podsmażoną cebulę, ryż, wbij jajka, wsyp słodką paprykę, majeranek oraz sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
- Następnie dodaj koncentrat oraz musztardę i dokładnie wyrób masę.
- Na liście kapusty nakładaj porcję mięsnego farszu i dokładnie zawiń.
- Na dno dużego garnka dodaj pozostałe liście i ułóż gołąbki.
- Bulion zagotuj w garnku wraz ze słodką i ostrą papryką.
- Zalej nim gołąbki i przykryj garnek.
- Gotuj przez godzinę.
Po tym czasie wyjmij gołąbki z garnka. Pozostały bulion możesz zagęścić śmietaną lub mąką i polać gotowe gołąbki. Smacznego!