PrzepisObiadZaskoczyłam teściową gołąbkami po hrabiowsku. Chwaliła dobrze doprawiony farsz

Zaskoczyłam teściową gołąbkami po hrabiowsku. Chwaliła dobrze doprawiony farsz

Gołąbki w polskiej kuchni goszczą od dawna, zjednując sobie serca kolejnych pokoleń. Przepisów na nie jest cała masa, ale w moim domu ostatnio królują te po hrabiowsku.

Gołąbki po hrabiowsku
Gołąbki po hrabiowsku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker

Gołąbki po hrabiowsku to wariacja na tema klasycznych gołąbków z mięsem i ryżem. Zamiast białej kapusty jest tu jednak kapusta pekińska, która nie wymaga tak długiego gotowania. Jest miękka i łatwiejsza we współpracy, dzięki czemu z zawijaniem poradzą sobie nawet gołąbkowi amatorzy. Sekret tkwi również w odpowiednim doprawieniu farszu. Przy takim obiedzie nie brakuje próśb o dokładkę i zdradzenie przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Polej sosem serowym i zapiecz. Ten kalafior nie ma sobie równych

Gołąbki po hrabiowsku

Kiedy podałam te gołąbki mojej teściowej, nie mogła nachwalić się, jak dobrze smakuje farsz. Na pierwszy rzut oka to mięso i ryż, doskonale znane z klasycznych gołąbków. Smak podkręca jednak dodatek musztardy i majeranku. Te proste dodatki wspaniale dodają wyrazistości całemu daniu.

Przygotuj gołąbki inaczej niż zwykle.
Przygotuj gołąbki inaczej niż zwykle. © Adobe Stock

Gołąbki po hrabiowsku świetnie smakują także po odgrzaniu, dzięki czemu można zrobić dużą porcję na kilka dni. Są jednak tak smaczne, że niebezpiecznie szybko znikają z garnka.

Składniki:

  • 1 l bulionu lub rosołu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (do bulionu),
  • pół łyżeczki ostrej papryki (do bulionu),
  • 600 g mięsa mielonego z łopatki,
  • 1 jajko,
  • 50 g ugotowanego ryżu,
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • kapusta pekińska,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Z kapusty wykrój twardy głąb i oddziel liście, Opłucz je pod bieżącą wodą.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć liście kapusty i parz przez 3-4 minuty.
  3. Wyciągnij z wody i odstaw, by wystygły i ociekły z wody.
  4. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na patelni z olejem, aż się zeszkli.
  5. Mięso mielone przełóż do miski, dodaj podsmażoną cebulę, ryż, wbij jajka, wsyp słodką paprykę, majeranek oraz sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
  6. Następnie dodaj koncentrat oraz musztardę i dokładnie wyrób masę.
  7. Na liście kapusty nakładaj porcję mięsnego farszu i dokładnie zawiń.
  8. Na dno dużego garnka dodaj pozostałe liście i ułóż gołąbki.
  9. Bulion zagotuj w garnku wraz ze słodką i ostrą papryką.
  10. Zalej nim gołąbki i przykryj garnek.
  11. Gotuj przez godzinę.

Po tym czasie wyjmij gołąbki z garnka. Pozostały bulion możesz zagęścić śmietaną lub mąką i polać gotowe gołąbki. Smacznego!

przepisobiad dla całej rodzinygołąbki

Wybrane dla Ciebie