Moja sąsiadka robi gołąbki po cygańsku. Jest z nimi znacznie mniej pracy
Jeśli masz ochotę na gołąbki, ale goni cię czas, zrób je w wersji po cygańsku. Dostałam przepis od mojej sąsiadki i muszę przyznać, że przekonałam się do tego dania. Ma naprawdę sporo plusów, a najważniejszy to doskonały smak.
Gołąbki to jedno z popularnych dań kuchni polskiej. Można je nawet nazwać międzypokoleniowym, bo kochają je dzieci i seniorzy. Mają tylko jeden minus. Są dość pracochłonne i z tego powodu robimy je rzadziej, niż byśmy chcieli.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki w tej odsłonie to hit. O przepis poprosi nawet teściowa
Jak przygotować kapustę do gołąbków?
Gołąbki wymagają sporo przygotowań. Przede wszystkim trzeba sparzyć liście kapusty, a potem dobrze wyrobić mięso z dodatkami. Wiele osób do farszu dodaje także ryż czy kaszę, które muszą być wcześniej ugotowane.
Ostatnio postanowiłam trochę skrócić cały ten proces. Używałam kapusty pekińskiej, która rzeczywiście jest gotowa do faszerowania szybciej. Teraz miałam zamiar zamrozić kapustę i przygotować ją tak, jak zaleca Jagna Niedzielska. Opowiedziałam o tym mojej sąsiadce i przy okazji spytałam, czy zna sposób z mrożeniem kapusty. Wzruszyła tylko ramionami i powiedziała, że już od lat nie robi takich gołąbków.
Gołąbki bez zawijania
Moja sąsiadka przekonała mnie do gołąbków po cygańsku. Składniki są niemal takie same, ale sposób wykonania potrawy trochę inny. Co ważne, znacznie prostszy i szybszy. W tej recepturze najważniejsze jest to, że nie trzeba specjalnie przygotować kapusty i jej faszerować. Po prostu drobno ściera się ją na tarce, a potem dodaje do masy mięsnej. Takie kotleciki dusi się w pomidorowym sosie. Za tym daniem przepadają zwłaszcza najmłodsi, bo jest łatwiejsze do zjedzenia. Zajadają się też dorośli, bo smak jest wyśmienity.
Gołąbki po cygańsku
Składniki:
- 1 kg białej kapusty,
- 800 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 2,5 szklanki ryżu,
- 3 cebule,
- 2 ząbki czosnku, opcjonalnie,
- pół szklanki kaszy manny,
- 5 jajek,
- sos pomidorowy do zalania,
- bułka tarta do panierowania,
- natka pietruszki do podania,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Kapustę drobno poszatkuj, przełóż do dużej miski i obsyp solą. Kiedy liście puszczą wodę, odlej ją.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni.
- Ryż i kaszę mannę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. A potem je przestudź.
- Tak przygotowane ryż i kaszę przełóż do dużego naczynia, dodaj kapustę, mięso mielone, jajka oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dopraw masę solą i pieprzem.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i uformuj kotlety o wielkości gołąbków.
- Tak przygotowane kotlety obtocz w bułce tartej i podsmaż z obu stron na patelni. Następnie ułóż je w brytfance.
- Sos pomidorowy wymieszaj z wodą (100 ml sosu na 50 ml wody). Przygotuj go w takiej ilości, by po przelaniu do brytfanki przykrył przełożone tam gołąbki. Następnie przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez około 50 minut w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Podawaj z natką pietruszki.