Najlepsza kapusta na gołąbki. Liście się nie rwą i łatwo zwijają

Kto nie lubi gołąbków? To jedno z tych dań kuchni polskiej, które budzi bardzo pozytywne skojarzenie. Od razu przypominają się obiady u mamy czy babci. W tej potrawie liczy się zarówno aromatyczny farsz, jak i mięciutka kapusta, która go otacza.

Kapusta na gołąbkiKapusta to ważny składnik gołąbków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie ma mowy o dobrych gołąbkach, gdy wybierzesz nieodpowiednią kapustę. Jakie warzywo sprawdzi się do tego tradycyjnego dania? Mamy kilka ważnych podpowiedzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia

Liczy się wielkość kapusty

Biała kapusta jest najczęściej stosowana do gołąbków. Dzięki niej potrawa zyskuje charakterystyczny smak, ale także jest łatwa do podania i przygotowania. Najlepiej kup kapustę średniej wielkości. Ważne jest, aby nie była zbyt twarda, ani zbita, bo to znacznie utrudnia oddzielanie liści. Pamiętaj o usunięciu głąba, inaczej danie może mieć gorzki smak.

Od czego zależy czas parzenia

Przygotowania kapusty do gołąbków zacznij od usunięcia zewnętrznych liści, które często są zniszczone, dziurawe czy pożółkłe. Zostaw tylko te zdrowe, a następnie kapustę przełóż do wrzątku tak, by była dokładnie pokryta. Na małej mocy palnika gotuj ją około 9 minut, w trakcie obrócić ją kilka razy. Czas parzenia zależy od tego, jak twarde są liście. Najdłuższego gotowania wymaga dojrzała kapusta, znacznie krótszego młoda.

Ważne!

Kapustę dobrze jest parzyć w osolonej wodzie. To ma wpływ nie tylko na smak warzywa, ale także skraca cały proces.

Nie tylko biała kapusta

Kiedy kapusta wystygnie, delikatnie oddzielaj liście. Rób to starannie, by ich nie uszkodzić. Duże liście często mają grube nerwy, które lepiej usunąć, bo są twarde. Tak przygotowana, dobrze wystygnięta kapusta nadaje się do faszerowania.

Choć do gołąbków najczęściej używa się białej kapusty, do tej potrawy nadaje się właściwie każda odmiana tego warzywa. Możesz wypróbować kapustę włoską czy pekińską. W ich przypadku czas przygotowywania liści jest krótszy. Swoich zwolenników mają też gołąbki z czerwonej kapusty.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej