PrzepisProste przepisyOstatnio robiłam z niej gołąbki, a teraz postawiłam na zupę. Wyszła przepysznie

Ostatnio robiłam z niej gołąbki, a teraz postawiłam na zupę. Wyszła przepysznie

W tym roku typowe zimowe, rozgrzewające zupy się nie sprawdzają. Po prostu gdy za oknem słońce i już wszyscy zapomnieli o mrozie, nie bardzo mamy na nie ochotę. Dlatego zamiast klasycznego kapuśniaku ugotowałam lżejszą zupę na kapuście pekińskiej.

Zupa na kapuście pekińskiej jest lżejsza niż klasyczny kapuśniak
Zupa na kapuście pekińskiej jest lżejsza niż klasyczny kapuśniak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | valerii2028

Trudno powiedzieć, że kapusta pekińska to mało popularne warzywo. Często ją stosujemy, ale przede wszystkim do surówek. Ci którzy lubią azjatyckie smaki, wykorzystują ją też do kimchi, bo to baza tej zdrowej potrawy. Wciąż zapominamy, że kapusta pekińska sprawdza się także w daniach na ciepło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kapusta zrobiona w ten sposób jest obłędna. Będziesz robić zamiast gołąbków

Kapusta pekińska smakuje na ciepło

Kiedy chodzi o dania na ciepło, to kapusta pekińska wciąż pozostaje w cieniu swojej kuzynki, niezwykle popularnej kapusty białej. Niesłusznie, bo duszona, pieczona czy gotowana jest również bardzo smaczna i pasuje do wielu dań. Nadaje się do gołąbków, bigosu, potraw jednogarnkowych, a także do zup. Ta kapusta ma też sporo składników odżywczych. Zawiera mnóstwo witamin, w tym C, K, oraz te z grupy B, które wspierają układ odpornościowy. Warto ją mieć w swojej diecie i to zarówno w surówkach, jak i w potrawach na ciepło. Warzyw, a już szczególnie o tej porze roku, nigdy nie jest za dużo.

Co wyróżnia klasyczny kapuśniak

Klasyczny kapuśniak gotuje się na kapuście kiszonej, można też przygotować go na świeżej. Wywar zaś powinien mieć zdecydowany, mięsny charakter. Dlatego polecane są żeberka zarówno surowe, jak i wędzone oraz boczek. Ponieważ taka zupa może być działanie wzdymające, stosuje się do niej sporo przypraw, takich jak kminek, liście laurowe czy majeranek. Dzięki temu też jest bardzo aromatyczna, sycąca i ma swój niepowtarzalny smak.

Zupa będzie lżejsza

Czy zupa na kapuście pekińskiej wypada blado przy kapuśniaku? Nie ma co ukrywać, konkurencja jest trudna, a porównania nieuniknione. Jest przede wszystkim lżejsza i na pewno nie grożą po niej sensacje trawienne. Kapusta pekińska jako jedna z nielicznych kapust nie powinna powodować wzdęć. Zawiera olejek gorczyczny i aminokwasy, które ułatwiają trawienie i nie dopuszczają nadmiernej produkcji gazów. Wywar do zupy gotuję na kurczaku, dlatego jest znacznie mniej tłusty. Spora ilość warzyw robi swoje, zupa ma bardzo przyjemny smak.

Zupa na kapuście pekińskiej

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 3 łyżki białej fasoli z puszki,
  • 2 l bulion drobiowego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • koncentrat pomidorowy do smaku,
  • oregano do smaku,
  • koperek lub natka do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj warzywa: drobno posiekaj kapustę, ziemniaki pokrój w kostkę, marchew i cebulę w plasterki.
  2. W garnku rozpuść masło i przesmaż cebulę z marchewką. Następnie dodaj ziemniaki, lekko podlej bulionem.
  3. Wlej resztę bulionu i gotuj zupę, aż ziemniaki zmiękną.
  4. Dodaj wtedy kapustę i warzywa z puszki.
  5. Zupę dopraw do smaku przyprawami oraz koncentratem. Zagotuj zupę i gotuj ją jeszcze kwadrans na małej mocy palnika.
  6. Podawaj z zieleniną.
kapustakapusta pekińskazupa

Wybrane dla Ciebie