Zamiast do surówki, wykorzystałam ją do gołąbków. Wyszły delikatniejsze niż tradycyjne
Zaplanowałam gołąbki na obiad, ale zapomniałam kupić białą kapustę. Komu się to nie zdarzyło? Jednak, zamiast wybrać się ponownie do sklepu, postanowiłam wykorzystać kapustę, którą miałam w lodówce. Rodzina nie była absolutnie zawiedziona, bo gołąbki wyszły pyszne.
Dlaczego tak lubimy gołąbki? Pyszny farsz, delikatne liście kapusty i do tego aromatyczny sos — to połączenie wprost idealne. Wielu z nas ma swój sprawdzony przepis, ale nawet najbardziej klasyczne danie warto czasami nieco zmodyfikować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki z mięsem i soczewicą. Ich smak jest nie do podrobienia
Jaka kapusta jest najlepsza do gołąbków?
Kapusta biała to jedno z najważniejszych warzyw w kuchni polskiej. Tradycyjnie używa się jej także do gołąbków. Jej liście należy krótko obgotować, aby stały się miękkie i elastyczne.
Coraz więcej osób, przygotowując te apetyczne zawijańce, sięga też po delikatną kapustę włoską. Ja jednak miałam akurat w lodówce kapustę pekińską i postanowiłam wykorzystać ją do gołąbków.
Nie tylko do surówki
Kapustę pekińską najczęściej wykorzystujemy do surówek i zapominamy, że świetnie nadaje się ona do duszenia i wszelkich potraw na ciepło. To warzywo ma subtelny smak i sporo zalet dla zdrowia. Zawiera mnóstwo witamin, w tym C, K oraz te z grupy B, które wspierają układ odpornościowy. Jest też bogata w błonnik, co pomaga w trawieniu i utrzymaniu zdrowego układu pokarmowego.
Kapusta pekińska do gołąbków
Zadowoleni będą nawet miłośnicy tego dania w tradycyjnym wydaniu. Smak kapusty pekińskiej po dłuższym duszeniu w sosie jest naprawdę bardzo podobny do jej popularnej kuzynki, czyli kapusty białej.
Przygotowanie kapusty pekińskiej do gołąbków jest proste: wystarczy jej liście blanszować przez około 2 minuty. Potem są bardzo elastyczne, nie rozrywają się i łatwo formować z nich gołąbki.
Gołąbki w kapuście pekińskiej
Składniki:
- 1 duża kapusta pekińska,
- 500 g mięsa mielonego np. z indyka,
- 100 g ugotowanego ryżu,
- 1 cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 jajko,
- posiekany koperek lub natka do smaku,
- 1 łyżka oliwy do smażenia.
Sos:
- 400 ml passaty pomidorowej,
- 100 ml wody lub bulionu,
- sól, pieprz, oregano do smaku,
- szczypta cukru,
- łyżeczka masła.
Sposób przygotowania:
- Umyj kapustę pekińską i oderwij liście, tak by ich nie uszkodzić. Zblanszuj je we wrzątku, by zmiękły. Wystarczą 2 minuty. Potem rozkładaj na ręcznikach papierowych, by odsączyły się z nadmiaru wody.
- Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oliwie. Kiedy wystygnie, dodaj ją do mięsa.
- Masę mięsną dopraw do smaku, wymieszaj z ryżem i jajkiem. Na koniec dodaj drobno posiekaną zieleninę.
- Na liściach nakładaj farsz i zwijaj gołąbki.
- Gotowe zawijańce włóż do żaroodpornego naczynia.
- Wodą wymieszaj z passatą pomidorową, dodaj masło i przyprawy. Zagotuj.
- Gołąbki zalej sosem pomidorowym i piecz pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30 minut.