Przekąska z serem na ciepło. Kaukaska konkurencja dla zapiekanek i pizzy

Kuchnia gruzińska jest coraz bardziej znana i nie ma co ukrywać, lubiana. W wielu miejscach powstają piekarnie z wypiekami z Kaukazu, ale warto przygotowywać je także w domu. Choćby chaczapuri na ciepło smakuje najlepiej, a przepis jest na nie prosty.

Chaczapuri to kwintesencja kuchni gruzińskiej Chaczapuri to kwintesencja kuchni gruzińskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Chaczapuri to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni gruzińskiej. Uchodzi wprost za jej symbol. Często porównywane jest z włoską pizzą. I chodzi tu nie tylko o popularność. Pizza i chaczapuri to po prostu placki z pysznym nadzieniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiego chaczapuri z serem nie powstydziłby się żaden Gruzin. Sprawdzą się lepiej niż zapiekanki

Chaczapuri - co to za potrawa

Podstawą każdego chaczapuri jest placek drożdżowy o charakterystycznym, lekko podłużnym kształcie. Na nim zapiekane jest nadzienie. Tradycyjnie wykorzystuje się do tego ser. Często gospodynie mieszają różne jego rodzaje. Ważne jest, by po zapieczeniu przyjemnie się ciągnęły, a nie topiły. To najprostsza i najbardziej popularna wersja tej potrawy. Nawet samo znaczenie słowa chaczapuri to chleb z twarogiem. Jednak ta potrawa ma także swoje lokalne wersje, na przykład często do nadzienia wykorzystuje się też jajka, ziemniaki, fasolę czy mielone mięso. W wysokogórskich rejonach kraju są to też liście pokrzywy.

Jak zrobić chaczapuri?

Przygotowanie chaczapuri w domu nie jest trudne, zwłaszcza dla tych, którzy mają wprawę w zagniataniu ciasta drożdżowego. Potrzebne będą łatwo dostępne składniki, czyli mąka, drożdże, sól, jajka. Do nadzienia można użyć serowej mieszanki, na przykład z mozzarellą, fetą czy bryndzą. Ciasto drożdżowe formuje się w kształt łódeczki, a jego wnętrze wypełnia się serem. W Gruzji chaczapuri wypieka się w piecach opalanych drewnem, co też ma wpływ na niesamowity smak. Jednak nie można go odmówić także temu przygotowanemu w domu.

Pasuje na co dzień i od święta

Chaczapuri z serem w Gruzji, podobnie jak chleb, podaje się do wszystkiego. Pasuje zarówno do sałatki, gulaszu jak i zupy. Idealne jest też na przekąskę bez żadnych dodatków. Gruzini jedzą je na co dzień, ale podają również na wszelkich uroczystościach rodzinnych.

Ser powinien mieć twarogową konsystencję
Ser powinien mieć twarogową konsystencję © Adobe Stock

Chaczapuri z serem

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 250 ml letniej wody,
  • 50 ml oleju lub oliwy,
  • 3/4 łyżeczki soli.

Farsz:

  • 200 g mozzarelli,
  • 50 g fety,
  • 50 g bryndzy lub innego chudego sera,
  • 1 jajko.

Do podania:

  • masło.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże wymieszaj z letnią wodą i solą. Dosyp mąkę i wyrób za pomocą robota planetarnego lub ręcznie. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
  2. Po wyrośnięciu dolej olej i zagnieć ponownie, aż będzie jednolite. Odstaw na kolejne 20 minut w ciepłe miejsce.
  3. Przygotuj nadzienie: rozgnieć fetę, zetrzyj mozzarellę i bryndzę, dodaj jajko i wymieszaj, tak by konsystencja była twarogowa.
  4. Z wyrośniętego ciasta zrób cztery kulki, a następnie uformuj na łódeczki – zaokrąglając brzegi i robiąc wgłębienie w środku. Dodaj farsz.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 25 minut.
  6. Ciepłe chaczapuri posmaruj masłem.


Wybrane dla Ciebie
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
W PRL-u ten napój piły nawet dzieci. Wtedy jeszcze nikt nie miał świadomości, jak wpływa na organizm
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem