PrzepisProste przepisyPrzekąska z serem na ciepło. Kaukaska konkurencja dla zapiekanek i pizzy

Przekąska z serem na ciepło. Kaukaska konkurencja dla zapiekanek i pizzy

Kuchnia gruzińska jest coraz bardziej znana i nie ma co ukrywać, lubiana. W wielu miejscach powstają piekarnie z wypiekami z Kaukazu, ale warto przygotowywać je także w domu. Choćby chaczapuri na ciepło smakuje najlepiej, a przepis jest na nie prosty.

Chaczapuri to kwintesencja kuchni gruzińskiej
Chaczapuri to kwintesencja kuchni gruzińskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chaczapuri to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni gruzińskiej. Uchodzi wprost za jej symbol. Często porównywane jest z włoską pizzą. I chodzi tu nie tylko o popularność. Pizza i chaczapuri to po prostu placki z pysznym nadzieniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takiego chaczapuri z serem nie powstydziłby się żaden Gruzin. Sprawdzą się lepiej niż zapiekanki

Chaczapuri - co to za potrawa

Podstawą każdego chaczapuri jest placek drożdżowy o charakterystycznym, lekko podłużnym kształcie. Na nim zapiekane jest nadzienie. Tradycyjnie wykorzystuje się do tego ser. Często gospodynie mieszają różne jego rodzaje. Ważne jest, by po zapieczeniu przyjemnie się ciągnęły, a nie topiły. To najprostsza i najbardziej popularna wersja tej potrawy. Nawet samo znaczenie słowa chaczapuri to chleb z twarogiem. Jednak ta potrawa ma także swoje lokalne wersje, na przykład często do nadzienia wykorzystuje się też jajka, ziemniaki, fasolę czy mielone mięso. W wysokogórskich rejonach kraju są to też liście pokrzywy.

Jak zrobić chaczapuri?

Przygotowanie chaczapuri w domu nie jest trudne, zwłaszcza dla tych, którzy mają wprawę w zagniataniu ciasta drożdżowego. Potrzebne będą łatwo dostępne składniki, czyli mąka, drożdże, sól, jajka. Do nadzienia można użyć serowej mieszanki, na przykład z mozzarellą, fetą czy bryndzą. Ciasto drożdżowe formuje się w kształt łódeczki, a jego wnętrze wypełnia się serem. W Gruzji chaczapuri wypieka się w piecach opalanych drewnem, co też ma wpływ na niesamowity smak. Jednak nie można go odmówić także temu przygotowanemu w domu.

Pasuje na co dzień i od święta

Chaczapuri z serem w Gruzji, podobnie jak chleb, podaje się do wszystkiego. Pasuje zarówno do sałatki, gulaszu jak i zupy. Idealne jest też na przekąskę bez żadnych dodatków. Gruzini jedzą je na co dzień, ale podają również na wszelkich uroczystościach rodzinnych.

Ser powinien mieć twarogową konsystencję
Ser powinien mieć twarogową konsystencję© Adobe Stock

Chaczapuri z serem

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 250 ml letniej wody,
  • 50 ml oleju lub oliwy,
  • 3/4 łyżeczki soli.

Farsz:

  • 200 g mozzarelli,
  • 50 g fety,
  • 50 g bryndzy lub innego chudego sera,
  • 1 jajko.

Do podania:

  • masło.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże wymieszaj z letnią wodą i solą. Dosyp mąkę i wyrób za pomocą robota planetarnego lub ręcznie. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
  2. Po wyrośnięciu dolej olej i zagnieć ponownie, aż będzie jednolite. Odstaw na kolejne 20 minut w ciepłe miejsce.
  3. Przygotuj nadzienie: rozgnieć fetę, zetrzyj mozzarellę i bryndzę, dodaj jajko i wymieszaj, tak by konsystencja była twarogowa.
  4. Z wyrośniętego ciasta zrób cztery kulki, a następnie uformuj na łódeczki – zaokrąglając brzegi i robiąc wgłębienie w środku. Dodaj farsz.
  5. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 25 minut.
  6. Ciepłe chaczapuri posmaruj masłem.


chaczapurikuchnia gruzińskaser

Wybrane dla Ciebie