Przekąska z serem na ciepło. Kaukaska konkurencja dla zapiekanek i pizzy
Kuchnia gruzińska jest coraz bardziej znana i nie ma co ukrywać, lubiana. W wielu miejscach powstają piekarnie z wypiekami z Kaukazu, ale warto przygotowywać je także w domu. Choćby chaczapuri na ciepło smakuje najlepiej, a przepis jest na nie prosty.
Chaczapuri to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni gruzińskiej. Uchodzi wprost za jej symbol. Często porównywane jest z włoską pizzą. I chodzi tu nie tylko o popularność. Pizza i chaczapuri to po prostu placki z pysznym nadzieniem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Takiego chaczapuri z serem nie powstydziłby się żaden Gruzin. Sprawdzą się lepiej niż zapiekanki
Chaczapuri - co to za potrawa
Podstawą każdego chaczapuri jest placek drożdżowy o charakterystycznym, lekko podłużnym kształcie. Na nim zapiekane jest nadzienie. Tradycyjnie wykorzystuje się do tego ser. Często gospodynie mieszają różne jego rodzaje. Ważne jest, by po zapieczeniu przyjemnie się ciągnęły, a nie topiły. To najprostsza i najbardziej popularna wersja tej potrawy. Nawet samo znaczenie słowa chaczapuri to chleb z twarogiem. Jednak ta potrawa ma także swoje lokalne wersje, na przykład często do nadzienia wykorzystuje się też jajka, ziemniaki, fasolę czy mielone mięso. W wysokogórskich rejonach kraju są to też liście pokrzywy.
Jak zrobić chaczapuri?
Przygotowanie chaczapuri w domu nie jest trudne, zwłaszcza dla tych, którzy mają wprawę w zagniataniu ciasta drożdżowego. Potrzebne będą łatwo dostępne składniki, czyli mąka, drożdże, sól, jajka. Do nadzienia można użyć serowej mieszanki, na przykład z mozzarellą, fetą czy bryndzą. Ciasto drożdżowe formuje się w kształt łódeczki, a jego wnętrze wypełnia się serem. W Gruzji chaczapuri wypieka się w piecach opalanych drewnem, co też ma wpływ na niesamowity smak. Jednak nie można go odmówić także temu przygotowanemu w domu.
Pasuje na co dzień i od święta
Chaczapuri z serem w Gruzji, podobnie jak chleb, podaje się do wszystkiego. Pasuje zarówno do sałatki, gulaszu jak i zupy. Idealne jest też na przekąskę bez żadnych dodatków. Gruzini jedzą je na co dzień, ale podają również na wszelkich uroczystościach rodzinnych.
Chaczapuri z serem
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki,
- 25 g świeżych drożdży,
- 250 ml letniej wody,
- 50 ml oleju lub oliwy,
- 3/4 łyżeczki soli.
Farsz:
- 200 g mozzarelli,
- 50 g fety,
- 50 g bryndzy lub innego chudego sera,
- 1 jajko.
Do podania:
- masło.
Sposób przygotowania:
- Drożdże wymieszaj z letnią wodą i solą. Dosyp mąkę i wyrób za pomocą robota planetarnego lub ręcznie. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
- Po wyrośnięciu dolej olej i zagnieć ponownie, aż będzie jednolite. Odstaw na kolejne 20 minut w ciepłe miejsce.
- Przygotuj nadzienie: rozgnieć fetę, zetrzyj mozzarellę i bryndzę, dodaj jajko i wymieszaj, tak by konsystencja była twarogowa.
- Z wyrośniętego ciasta zrób cztery kulki, a następnie uformuj na łódeczki – zaokrąglając brzegi i robiąc wgłębienie w środku. Dodaj farsz.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 25 minut.
- Ciepłe chaczapuri posmaruj masłem.