W mig zrobisz tę zapiekankę. To obiad idealny na piątek
Kiedy wyczerpują się pomysły na poste obiady, zawsze zostaje ziemniaczana zapiekanka. Z każdym razem może być trochę inna, bo pasuje do niej wiele dodatków. Nawet nie zawsze trzeba je kupować, wystarczy rozejrzeć się po lodówce i wykorzystać resztki.
Zapiekanka ziemniaczana to jedno z tych dań, które zadowala zarówno dzieci, jak i dorosłych. Mięciutkie warzywa, pyszne dodatki, aromatyczny sos... smakują zwłaszcza w chłodne, pochmurne dni. Takie danie jest też niezwykle sycące.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka z łososiem i dynią. Sezonowe danie, które wszystkim posmakuje
Dużo możliwości, prosty przepis
Zapiekanka ziemniaczana jest nie tylko pyszna i sycąca, ale też sprawdzi się, kiedy masz mniej czasu na przygotowanie obiadu. Robi się praktycznie sama. Jedyne co trzeba, to zaplanować czas posiłku i wstawić ją do piekarnika. Przy okazji to danie w stylu zero waste, bo można jako dodatki wykorzystać produkty, które akurat są w lodówce. Z ziemniakami świetnie komponuję się sery, inne warzywa, wędliny, które możesz wykorzystać gdy nie planujesz postnego dania. Można stworzyć sporo pysznych kombinacji.
Postna zapiekanka
Składniki:
- 450 g ziemniaków,
- 70 g masła,
- sól, pieprz do smaku,
- oregano do smaku,
- papryka wędzona do smaku, opcjonalnie,
- 200 g pieczarek,
- pół puszki czerwonej fasoli,
- 200 g sera mozzarella,
- 2 cebule,
- 250 ml śmietany kremówki,
- 1 jajko,
- kilka gałązek szczypiorku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w niezbyt grube plastry. Wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj przez 10 minut. Potem odcedź i wystudź.
- Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w piórka. Fasolę odsącz z zalewy.
- W misce wymieszaj śmietanę z jajkiem. Dopraw solą i pieprzem.
- W naczyniu do zapiekania ułóż warstwę ziemniaków, na nich pieczarki, cebulę i fasolę. Posyp całość solą i pieprzem. Przykryj warstwą ziemniaków.
- Zalej zapiekankę sosem na bazie śmietanki.
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim zapiekankę. Posyp całość oregano i paprykę wędzoną.
- Zapiekankę przez 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Po upieczeniu wyjmij zapiekankę z piekarnika i odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Podawaj na ciepło, posypaną szczypiorkiem.