PrzepisProste przepisyW mig zrobisz tę zapiekankę. To obiad idealny na piątek

W mig zrobisz tę zapiekankę. To obiad idealny na piątek

Kiedy wyczerpują się pomysły na poste obiady, zawsze zostaje ziemniaczana zapiekanka. Z każdym razem może być trochę inna, bo pasuje do niej wiele dodatków. Nawet nie zawsze trzeba je kupować, wystarczy rozejrzeć się po lodówce i wykorzystać resztki.

Zapiekanka ziemniaczana to świetny obiad dla całej rodziny
Zapiekanka ziemniaczana to świetny obiad dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zapiekanka ziemniaczana to jedno z tych dań, które zadowala zarówno dzieci, jak i dorosłych. Mięciutkie warzywa, pyszne dodatki, aromatyczny sos... smakują zwłaszcza w chłodne, pochmurne dni. Takie danie jest też niezwykle sycące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z łososiem i dynią. Sezonowe danie, które wszystkim posmakuje

Dużo możliwości, prosty przepis

Zapiekanka ziemniaczana jest nie tylko pyszna i sycąca, ale też sprawdzi się, kiedy masz mniej czasu na przygotowanie obiadu. Robi się praktycznie sama. Jedyne co trzeba, to zaplanować czas posiłku i wstawić ją do piekarnika. Przy okazji to danie w stylu zero waste, bo można jako dodatki wykorzystać produkty, które akurat są w lodówce. Z ziemniakami świetnie komponuję się sery, inne warzywa, wędliny, które możesz wykorzystać gdy nie planujesz postnego dania. Można stworzyć sporo pysznych kombinacji.

Postna zapiekanka

Składniki:

  • 450 g ziemniaków,
  • 70 g masła,
  • sól, pieprz do smaku,
  • oregano do smaku,
  • papryka wędzona do smaku, opcjonalnie,
  • 200 g pieczarek,
  • pół puszki czerwonej fasoli,
  • 200 g sera mozzarella,
  • 2 cebule,
  • 250 ml śmietany kremówki,
  • 1 jajko,
  • kilka gałązek szczypiorku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w niezbyt grube plastry. Wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj przez 10 minut. Potem odcedź i wystudź.
  2. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w piórka. Fasolę odsącz z zalewy.
  3. W misce wymieszaj śmietanę z jajkiem. Dopraw solą i pieprzem.
  4. W naczyniu do zapiekania ułóż warstwę ziemniaków, na nich pieczarki, cebulę i fasolę. Posyp całość solą i pieprzem. Przykryj warstwą ziemniaków.
  5. Zalej zapiekankę sosem na bazie śmietanki.
  6. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim zapiekankę. Posyp całość oregano i paprykę wędzoną.
  7. Zapiekankę przez 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  8. Po upieczeniu wyjmij zapiekankę z piekarnika i odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Podawaj na ciepło, posypaną szczypiorkiem.
zapiekankazapiekanka ziemniaczanawarzywa
Wybrane dla Ciebie