W mig zrobisz tę zapiekankę. To obiad idealny na piątek

Kiedy wyczerpują się pomysły na poste obiady, zawsze zostaje ziemniaczana zapiekanka. Z każdym razem może być trochę inna, bo pasuje do niej wiele dodatków. Nawet nie zawsze trzeba je kupować, wystarczy rozejrzeć się po lodówce i wykorzystać resztki.

Zapiekanka ziemniaczana to świetny obiad dla całej rodzinyZapiekanka ziemniaczana to świetny obiad dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Zapiekanka ziemniaczana to jedno z tych dań, które zadowala zarówno dzieci, jak i dorosłych. Mięciutkie warzywa, pyszne dodatki, aromatyczny sos... smakują zwłaszcza w chłodne, pochmurne dni. Takie danie jest też niezwykle sycące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z łososiem i dynią. Sezonowe danie, które wszystkim posmakuje

Dużo możliwości, prosty przepis

Zapiekanka ziemniaczana jest nie tylko pyszna i sycąca, ale też sprawdzi się, kiedy masz mniej czasu na przygotowanie obiadu. Robi się praktycznie sama. Jedyne co trzeba, to zaplanować czas posiłku i wstawić ją do piekarnika. Przy okazji to danie w stylu zero waste, bo można jako dodatki wykorzystać produkty, które akurat są w lodówce. Z ziemniakami świetnie komponuję się sery, inne warzywa, wędliny, które możesz wykorzystać gdy nie planujesz postnego dania. Można stworzyć sporo pysznych kombinacji.

Postna zapiekanka

Składniki:

  • 450 g ziemniaków,
  • 70 g masła,
  • sól, pieprz do smaku,
  • oregano do smaku,
  • papryka wędzona do smaku, opcjonalnie,
  • 200 g pieczarek,
  • pół puszki czerwonej fasoli,
  • 200 g sera mozzarella,
  • 2 cebule,
  • 250 ml śmietany kremówki,
  • 1 jajko,
  • kilka gałązek szczypiorku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w niezbyt grube plastry. Wrzuć je na osolony wrzątek i gotuj przez 10 minut. Potem odcedź i wystudź.
  2. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. Cebulę pokrój w piórka. Fasolę odsącz z zalewy.
  3. W misce wymieszaj śmietanę z jajkiem. Dopraw solą i pieprzem.
  4. W naczyniu do zapiekania ułóż warstwę ziemniaków, na nich pieczarki, cebulę i fasolę. Posyp całość solą i pieprzem. Przykryj warstwą ziemniaków.
  5. Zalej zapiekankę sosem na bazie śmietanki.
  6. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim zapiekankę. Posyp całość oregano i paprykę wędzoną.
  7. Zapiekankę przez 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  8. Po upieczeniu wyjmij zapiekankę z piekarnika i odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Podawaj na ciepło, posypaną szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯