PrzepisProste przepisyZamiast zwykłych placków ziemniaczanych robię te warzywne. Są o wiele lżejsze i zdrowsze

Zamiast zwykłych placków ziemniaczanych robię te warzywne. Są o wiele lżejsze i zdrowsze

Nie raz pewnie czytałeś, że na placki nadają się praktycznie wszystkie warzywa. Jednak zdecydowanie najczęściej sięgamy po ziemniaki i cukinie, a niektóre warzywa skreślamy na starcie. Tymczasem to błąd.

Takie placki są idealne na ciepłą kolację
Takie placki są idealne na ciepłą kolację
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wytrawne placki to świetny pomysł na obiad czy kolację. Najczęściej przygotowujesz je z ziemniaków? Są pyszne zarówno w wersji klasycznej, jak i wzbogacone o dodatkowe składniki. Jednak ich smak zawsze bazuje na ziemniakach. Warto wykorzystać także inne warzywa do tej prostej potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny

Nie tylko kiszona

Placki warzywne to potrawa, która za każdym razem może smakować inaczej. Wszystko zależy od tego, na jakie składniki postawisz. A jeśli chodzi o warzywa, możliwości są niemal nieograniczone – marchew, szpinak, bataty, por czy kapusta. Ta ostatnia kompletnie nie kojarzy się z plackami. Jednak kto choć raz spróbował kultowego dania, czyli fuczek, na pewno zmienił zadnie. Do tych placków wykorzystuje się kiszoną kapustę, ale nadaje się także świeża.

Zastąpi ziemniaki

Kapustę wystarczy drobno poszatkować, obgotować i wystudzić. W ten sposób mamy świetną bazę do placków. Kapusta biała jest świetną alternatywą dla ziemniaków ze względu na swój łagodny smak i delikatną konsystencję. Do tego zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia odporność, dostarcza potasu, magnezu oraz wapnia. Kapusta to także dobre źródło błonnika, który ułatwia trawienie i wspiera metabolizm.

Placki z kapustą

Składniki:

  • 500 g kapusty
  • 1 por, biała część,
  • marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 jajka,
  • 5 łyżek mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • papryka, oregano do smaku
  • olej roślinny do smażenia,
  • jogurt do podania,
  • szczypiorek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Poszatkuj drobno kapustę. Włóż do garnka, zalej 4 szklankami wody i gotuj przez 10 minut. Potem ją odcedź na durszlaku. Odciśnij z nadmiaru wody i przestudź.
  2. Pora obierz i drobno poszatkuj.
  3. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
  4. Połącz kapustę z warzywami, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Następnie dodaj jajka i mękę, dokładnie wymieszaj.
  6. Masę na placki dopraw do smaku.
  7. Smaż placki na rozgrzanym oleju.
  8. Podawaj je ze szczypiorkiem i jogurtem.
plackiproste plackikapusta
Wybrane dla Ciebie