Najlepszy przepis na placki ziemniaczane. Nawet tarka nie będzie potrzebna

Co zrobić na tani i szybki obiad? Jeden z lepszych pomysłów to na pewno placki ziemniaczane. Są proste w przygotowaniu, składniki z reguły mamy pod ręką i niemal wszyscy je lubią. Warto też wypróbować przepis na placki bez ścierania ziemniaków.

Placki ziemniaczane są pyszne, tanie i można zrobić je szybkoPlacki ziemniaczane są pyszne, tanie i można zrobić je szybko
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Placki ziemniaczane cieszą się dużą popularnością. Choć przepis na nie jest niezwykle prosty i zawsze bazuje na ziemniakach, bywają drobne różnice. Na przykład niektórzy do masy dokładają surową cebulę, inni boczek. Podajemy je także na wiele różnych sposobów. Jednak to nie koniec możliwości, jakie daje to proste danie. Warto przygotować placki według receptury, która gwarantuje chrupkość na zewnątrz i delikatność w środku. W dodatku tarcie ziemniaków będzie niepotrzebne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Syrniczki z patelni biją zwykłe placki na głowę. Co weekend smażę je dla rodziny

Mniej tłuste i bardziej delikatne

Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Znane są jednak na całym świecie, chociaż przygotowuje się je nieco inaczej niż u nas. Często są mniej tłuste i stosuje się do nich ugotowane ziemniaki. Koreańska wersja, gamja-jeon, to cienkie, pikantne placki z dodatkiem czosnku i chili, które charakteryzują się minimalną ilością tłuszczu. W Niemczech reibekuchen przyrządza się z gotowanych ziemniaków, serwując je z kwaśnym twarożkiem. Natomiast szwajcarskie rosti, to tłuste, chrupiące placki, które spędzają noc w lodówce dla wzbogacenia smaku, by rano stać się przysmakiem ze złocistą skorupką.

Placki ziemniaczane bez tarcia

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 150 g sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 100 g jogurtu greckiego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • natka pietruszki lub koperek (opcjonalnie).

Sposób przygotowywania:

  1. Umyj i obierz ziemniaki, ugotuj do miękkości.
  2. Ostudzone ziemniaki rozgnieć na gładką masę. Gdy przestygną, dodaj ser, przyprawy i formuj placki.
  3. Wymieszaj jogurt, jajka i mąkę, obtaczaj w nich placki.
  4. Smaż na rozgrzanej patelni do zrumienienia.
  5. Serwuj ze śmietaną, sosem serowym, gulaszowym lub sałatką.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"