Najlepszy przepis na placki ziemniaczane. Nawet tarka nie będzie potrzebna
Co zrobić na tani i szybki obiad? Jeden z lepszych pomysłów to na pewno placki ziemniaczane. Są proste w przygotowaniu, składniki z reguły mamy pod ręką i niemal wszyscy je lubią. Warto też wypróbować przepis na placki bez ścierania ziemniaków.
Placki ziemniaczane cieszą się dużą popularnością. Choć przepis na nie jest niezwykle prosty i zawsze bazuje na ziemniakach, bywają drobne różnice. Na przykład niektórzy do masy dokładają surową cebulę, inni boczek. Podajemy je także na wiele różnych sposobów. Jednak to nie koniec możliwości, jakie daje to proste danie. Warto przygotować placki według receptury, która gwarantuje chrupkość na zewnątrz i delikatność w środku. W dodatku tarcie ziemniaków będzie niepotrzebne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mniej tłuste i bardziej delikatne
Placki ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Znane są jednak na całym świecie, chociaż przygotowuje się je nieco inaczej niż u nas. Często są mniej tłuste i stosuje się do nich ugotowane ziemniaki. Koreańska wersja, gamja-jeon, to cienkie, pikantne placki z dodatkiem czosnku i chili, które charakteryzują się minimalną ilością tłuszczu. W Niemczech reibekuchen przyrządza się z gotowanych ziemniaków, serwując je z kwaśnym twarożkiem. Natomiast szwajcarskie rosti, to tłuste, chrupiące placki, które spędzają noc w lodówce dla wzbogacenia smaku, by rano stać się przysmakiem ze złocistą skorupką.
Placki ziemniaczane bez tarcia
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 150 g sera żółtego,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki,
- 100 g jogurtu greckiego,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- natka pietruszki lub koperek (opcjonalnie).
Sposób przygotowywania:
- Umyj i obierz ziemniaki, ugotuj do miękkości.
- Ostudzone ziemniaki rozgnieć na gładką masę. Gdy przestygną, dodaj ser, przyprawy i formuj placki.
- Wymieszaj jogurt, jajka i mąkę, obtaczaj w nich placki.
- Smaż na rozgrzanej patelni do zrumienienia.
- Serwuj ze śmietaną, sosem serowym, gulaszowym lub sałatką.