Ścieram na tarce i dodaję do placków ziemniaczanych. Niepozorny składnik podbija smak

Kiedy nie wiemy, co zrobić na obiad... często kończy się na plackach ziemniaczanych. Są proste w przygotowaniu, składniki z reguły mamy pod ręką i oczywiście wszyscy je lubią. Proponujemy by tym razem trochę odmienić ich recepturę.

Ten przepis odmieni placki ziemniaczane.Ten przepis odmieni placki ziemniaczane.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Placki ziemniaczane to jedna z tych prostych potraw, którą z przyjemnością zjemy nie tylko na obiad, ale i na kolację. Najlepiej smakują wprost z patelni. Każdy robi je trochę inaczej, często są to rodzinne receptury. Jednak zawsze lista składników jest krótka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Podstawa to zawsze ziemniaki

Do podstawowej wersji placków wystarczą ziemniaki, mąka, jajko. Oczywiście najważniejsze są ziemniaki, które powinny być mączyste, z dużą zawartością skrobi. Wtedy nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu, placki będą chrupiące. Wielu kucharzy twierdzi, że im starsze ziemniaki, tym lepsze. Mają wtedy najwięcej skrobi. Wiele osób eliminuje też mąkę, do masy dodaje tylko jajka. To właśnie mąka może mieć wpływ na niezbyt udaną konsystencję placków. Jednak oprócz składników "bazowych" do ciasta można dopasować dodatki, które będą miały duży wpływ na smak placków.

Dwa ważne dodatki

Zależy ci na przełamaniu ziemniaczanego smaku? Uważasz, że placki powinny mieć silniejszy warzywny posmak? Ten wariant jest dla ciebie. Do masy na placki dodaj drobno starty seler korzeniowy i pietruszkę. Te białe warzywa jeszcze podbiją smak placków. Przesmażony seler nabiera ciekawego, orzechowego posmaku. Niby te warzywa są delikatne, ale trudno ich nie wyczuć. Warto spróbować placków w takiej wersji.

Placki ziemniaczane z selerem i pietruszką

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • 1 cm plaster selera korzeniowego,
  • 1 pietruszka,
  • 2 szalotki,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kolendra opcjonalnie,
  • 1 łyżka śmietany.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce lub użyj malaksera. Nie mieszaj ich, odstaw na pięć minut. Następnie odlej sok, który się zgromadził.
  2. Selera i pietruszką obierz i zetrzyj na tarce. Szalotki bardzo drobno posiekaj. Tak przygotowane warzywa połącz z ziemniakami.
  3. Następnie dodaj mąkę oraz jajko, a także śmietanę.
  4. Wymieszaj ciasto. Dopraw je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Smaż cienkie placki na złoty kolor z obu stron. Przekładaj je na ręcznik papierowy, wtedy wchłoną nadmiar tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę