PrzepisProste przepisyŚcieram na tarce i dodaję do placków ziemniaczanych. Niepozorny składnik podbija smak

Ścieram na tarce i dodaję do placków ziemniaczanych. Niepozorny składnik podbija smak

Ten przepis odmieni placki ziemniaczane.
Ten przepis odmieni placki ziemniaczane.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

19.10.2024 17:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy nie wiemy, co zrobić na obiad... często kończy się na plackach ziemniaczanych. Są proste w przygotowaniu, składniki z reguły mamy pod ręką i oczywiście wszyscy je lubią. Proponujemy by tym razem trochę odmienić ich recepturę.

Placki ziemniaczane to jedna z tych prostych potraw, którą z przyjemnością zjemy nie tylko na obiad, ale i na kolację. Najlepiej smakują wprost z patelni. Każdy robi je trochę inaczej, często są to rodzinne receptury. Jednak zawsze lista składników jest krótka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podstawa to zawsze ziemniaki

Do podstawowej wersji placków wystarczą ziemniaki, mąka, jajko. Oczywiście najważniejsze są ziemniaki, które powinny być mączyste, z dużą zawartością skrobi. Wtedy nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu, placki będą chrupiące. Wielu kucharzy twierdzi, że im starsze ziemniaki, tym lepsze. Mają wtedy najwięcej skrobi. Wiele osób eliminuje też mąkę, do masy dodaje tylko jajka. To właśnie mąka może mieć wpływ na niezbyt udaną konsystencję placków. Jednak oprócz składników "bazowych" do ciasta można dopasować dodatki, które będą miały duży wpływ na smak placków.

Dwa ważne dodatki

Zależy ci na przełamaniu ziemniaczanego smaku? Uważasz, że placki powinny mieć silniejszy warzywny posmak? Ten wariant jest dla ciebie. Do masy na placki dodaj drobno starty seler korzeniowy i pietruszkę. Te białe warzywa jeszcze podbiją smak placków. Przesmażony seler nabiera ciekawego, orzechowego posmaku. Niby te warzywa są delikatne, ale trudno ich nie wyczuć. Warto spróbować placków w takiej wersji.

Placki ziemniaczane z selerem i pietruszką

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • 1 cm plaster selera korzeniowego,
  • 1 pietruszka,
  • 2 szalotki,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kolendra opcjonalnie,
  • 1 łyżka śmietany.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce lub użyj malaksera. Nie mieszaj ich, odstaw na pięć minut. Następnie odlej sok, który się zgromadził.
  2. Selera i pietruszką obierz i zetrzyj na tarce. Szalotki bardzo drobno posiekaj. Tak przygotowane warzywa połącz z ziemniakami.
  3. Następnie dodaj mąkę oraz jajko, a także śmietanę.
  4. Wymieszaj ciasto. Dopraw je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Smaż cienkie placki na złoty kolor z obu stron. Przekładaj je na ręcznik papierowy, wtedy wchłoną nadmiar tłuszczu.
plackiplacki ziemniaczaneplacki ziemniaczane przepis