Ścieram na tarce i dodaję do placków ziemniaczanych. Niepozorny składnik podbija smak

Kiedy nie wiemy, co zrobić na obiad... często kończy się na plackach ziemniaczanych. Są proste w przygotowaniu, składniki z reguły mamy pod ręką i oczywiście wszyscy je lubią. Proponujemy by tym razem trochę odmienić ich recepturę.

Ten przepis odmieni placki ziemniaczane.Ten przepis odmieni placki ziemniaczane.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Placki ziemniaczane to jedna z tych prostych potraw, którą z przyjemnością zjemy nie tylko na obiad, ale i na kolację. Najlepiej smakują wprost z patelni. Każdy robi je trochę inaczej, często są to rodzinne receptury. Jednak zawsze lista składników jest krótka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy gulasz grzybowy na jesień. Zajadać się będzie nawet miłośnik kotletów

Podstawa to zawsze ziemniaki

Do podstawowej wersji placków wystarczą ziemniaki, mąka, jajko. Oczywiście najważniejsze są ziemniaki, które powinny być mączyste, z dużą zawartością skrobi. Wtedy nie wchłoną zbyt dużo tłuszczu, placki będą chrupiące. Wielu kucharzy twierdzi, że im starsze ziemniaki, tym lepsze. Mają wtedy najwięcej skrobi. Wiele osób eliminuje też mąkę, do masy dodaje tylko jajka. To właśnie mąka może mieć wpływ na niezbyt udaną konsystencję placków. Jednak oprócz składników "bazowych" do ciasta można dopasować dodatki, które będą miały duży wpływ na smak placków.

Dwa ważne dodatki

Zależy ci na przełamaniu ziemniaczanego smaku? Uważasz, że placki powinny mieć silniejszy warzywny posmak? Ten wariant jest dla ciebie. Do masy na placki dodaj drobno starty seler korzeniowy i pietruszkę. Te białe warzywa jeszcze podbiją smak placków. Przesmażony seler nabiera ciekawego, orzechowego posmaku. Niby te warzywa są delikatne, ale trudno ich nie wyczuć. Warto spróbować placków w takiej wersji.

Placki ziemniaczane z selerem i pietruszką

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • 1 cm plaster selera korzeniowego,
  • 1 pietruszka,
  • 2 szalotki,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • kolendra opcjonalnie,
  • 1 łyżka śmietany.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce lub użyj malaksera. Nie mieszaj ich, odstaw na pięć minut. Następnie odlej sok, który się zgromadził.
  2. Selera i pietruszką obierz i zetrzyj na tarce. Szalotki bardzo drobno posiekaj. Tak przygotowane warzywa połącz z ziemniakami.
  3. Następnie dodaj mąkę oraz jajko, a także śmietanę.
  4. Wymieszaj ciasto. Dopraw je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Smaż cienkie placki na złoty kolor z obu stron. Przekładaj je na ręcznik papierowy, wtedy wchłoną nadmiar tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem