Moja ciocia dodaje do placków ziemniaczanych. Najpierw byłam zdziwiona, a potem się przekonałam
Lubię placki ziemniaczane w najprostszej postaci. Do masy ziemniaczanej nie dodaję żadnych dodatków smakowych, trzymam się klasycznego przepisu. A tymczasem moja ciocia zaprosiła mnie na placki i była bardzo tajemnicza — zobaczysz, będą ci smakowały, zachęcała.
31.10.2024 06:55
Moja ciocia lubi przywozić przepisy z podróży. Całkiem niedawno pisałam o recepturze na ziemniaki z nadzieniem, którą ciocia poznała w Turcji. Teraz była całkiem blisko, bo w Czechach. I tam właśnie jadła placki ziemniaczane, które postanowiła odtworzyć w domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie tylko my kochamy placki
Placki ziemniaczane to danie uwielbiane nie tylko u nas kraju, bo zajadają się nimi także Czesi. Placki w wydaniu naszych sąsiadów są niezwykle chrupiące i mają apetyczny aromat. Wyróżnia je jeden składnik, a przygotowuje się je bardzo podobnie jak klasyczne placki.
Przyjemnie chrupią
Czeskie placki ziemniaczane to idealna propozycja na obiad, kolację albo przekąskę, która zaspokoi także większy głód. Co jest ich sekretnym składnikiem? Drobno pokrojony boczek, który dodaje im chrupkości i aromatu. Najpierw trzeba go przesmażyć, a po wystudzeniu dodać do ziemniaczanej masy.
Idealne na obiad
Choć na początku nie byłam przekonana do takiego urozmaicenia tej potrawy, jednak przyznaję, że smak jest ciekawy. To dobry pomysł, gdy często robimy placki, by od czasu do czasu je odmienić. Po prostu można traktować ten przepis jako jedną z wersji tego dania. Warto po niego sięgnąć zwłaszcza, gdy planujemy placki na obiad. Są bardzo sycące. A gdy jeszcze poda się je z mięsnym czy grzybowym sosem, to wystarczą na pierwsze i drugie danie.
Placki ziemniaczane z boczkiem
Składniki:
- ok. 600 g ziemniaków,
- 150 g boczku wędzonego,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- sól, pieprz do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Boczek pokrój w kostkę. Cebulę obierz i także drobno pokrój.
- Boczek podgrzewaj na patelni, aż się lekko zrumienieni i wytopi się z niego tłuszcz.
- Do boczku dodaj pokrojoną cebulę. Gdy się podsmaży, odstaw boczek z cebulą do wystygnięcia.
- Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
- Do startych ziemniaków przełóż przestudzony boczek z cebulką, dodaj jajko, oba rodzaje mąki.
- Masę dopraw solą i pieprzem, i dokładnie wymieszaj, tak by składniki się dobrze połączyły.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i nakładaj niewielkie porcje masy ziemniaczanej.
- Placki ziemniaczane smaż z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone placki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.