Przepis mam od znajomej Włoszki. Moja rodzina pokochała te gołąbki bardziej niż klasyczne

Gołąbki to jedno z naszych ulubionych dań. Trudno mu coś zarzucić, bo jest pyszne, sycące, aromatyczne. Może jednak jeden minus by się znalazł? Po prostu czasami jemy je dość często i mogą się znudzić. Tak właśnie było u mnie i wtedy sięgnęłam po włoski przepis na gołąbki.

Gołąbki to danie, do którego zawsze chętnie wracamy. Gołąbki to danie, do którego zawsze chętnie wracamy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Można stwierdzić, że gołąbki są prekursorem tak modnych teraz warzyw faszerowanych. W końcu kruche liście kapusty nadziewa się soczystym mięsem i ryżem. Znane są też ich wegetariańskie wersje. Ostatni etap to zalanie tych pysznych zawijańców sosem pomidorowym. Gołąbki są popularne od lat, dlatego często korzystamy z przepisów, które mamy jeszcze od babci czy mamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Tradycyjny przepis można modyfikować

Tradycyjne receptury na gołąbki są proste. Farsz przygotowywany z mięsa i ryżu nie był nawet zbyt mocno doprawiany. Oczywiście trudno odmówić im smaku, ale trzeba przyznać, że Włosi znaleźli na to danie bardziej wyrafinowany sposób. Kiedy zrobiłam pierwszy raz gołąbki z przepisu znajomej Włoszki, rodzina była sceptycznie nastawiona. Z czasem wszyscy się przekonali i teraz ta wersja uchodzi nawet za smaczniejszą.

Ulubione przyprawy Włochów

Do gołąbków w stylu włoskim pasuje każda kapusta, jednak według mnie najlepsza jest ta włoska. Ma bardzo delikatny posmak, który dobrze komponuje się z doprawionym farszem. Właśnie to wyróżnia to danie. Nadzienie jest bardziej aromatyczne i lepiej doprawione. Używam do nich ziół znanych z innych włoskich dań, czyli oregano i bazylii. Mocniej doprawiam też sos pomidorowy. Dodaję do niego czosnek, a do duszenia jeszcze dokładam gałązkę rozmarynu. Smak sosu świetnie podbija także odrobina czerwonego wina.

Gołąbki w włoskim stylu

Składniki:

  • 1 główka włoskiej kapusty,
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego, na przykład z łopatki,
  • 200 g ugotowanego ryżu,
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
  • 1 puszka krojonych pomidorów (lub 400 g świeżych pomidorów),
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • oregano i bazylia do smaku,
  • gałązka rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta cukru,
  • pół szklanki bulionu,
  • pół szklanki czerwonego wina.

Sposób przygotowania:

  1. Z kapusty zdejmij liście, a potem sparz je przez kilka minut we wrzątku, aż staną się miękkie i łatwe do zawijania. Jeśli liście są sztywne, główkę kapusty włóż do dużego garnka z wrzątkiem i gotuj ok. 10 minut na małym ogniu, następnie przekręć kapustę i gotuj kolejne 5 minut. Potem kapustę ostudź i obierz delikatnie z liści, z każdego liścia wytnij twardą cześć łodygi.
  2. Przygotowane liście kapusty osusz na ręczniku papierowym.
  3. W dużej misce wymieszaj mięso z ugotowanym ryżem i przyprawami. Wyrabiaj aż masa będzie jednolita.
  4. Na każdy liść kapusty nakładaj porcję nadzienia, a potem zwijaj je tak jak krokiety. Układaj je w naczyniu żaroodpornym lub garnku złączeniem do dołu.
  5. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i odrobinę cukru oraz czosnek.
  6. Gotuj na małej mocy palnika przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec wlej bulion i wino, wymieszaj.
  7. Zalej gołąbki sosem pomidorowym, dodaj gałązkę rozmarynu. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza lub gotuj na małej mocy palnika przez około godzinę.

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna