Przepis mam od znajomej Włoszki. Moja rodzina pokochała te gołąbki bardziej niż klasyczne
Gołąbki to jedno z naszych ulubionych dań. Trudno mu coś zarzucić, bo jest pyszne, sycące, aromatyczne. Może jednak jeden minus by się znalazł? Po prostu czasami jemy je dość często i mogą się znudzić. Tak właśnie było u mnie i wtedy sięgnęłam po włoski przepis na gołąbki.
Można stwierdzić, że gołąbki są prekursorem tak modnych teraz warzyw faszerowanych. W końcu kruche liście kapusty nadziewa się soczystym mięsem i ryżem. Znane są też ich wegetariańskie wersje. Ostatni etap to zalanie tych pysznych zawijańców sosem pomidorowym. Gołąbki są popularne od lat, dlatego często korzystamy z przepisów, które mamy jeszcze od babci czy mamy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gołąbki w tej odsłonie to hit. O przepis poprosi nawet teściowa
Tradycyjny przepis można modyfikować
Tradycyjne receptury na gołąbki są proste. Farsz przygotowywany z mięsa i ryżu nie był nawet zbyt mocno doprawiany. Oczywiście trudno odmówić im smaku, ale trzeba przyznać, że Włosi znaleźli na to danie bardziej wyrafinowany sposób. Kiedy zrobiłam pierwszy raz gołąbki z przepisu znajomej Włoszki, rodzina była sceptycznie nastawiona. Z czasem wszyscy się przekonali i teraz ta wersja uchodzi nawet za smaczniejszą.
Ulubione przyprawy Włochów
Do gołąbków w stylu włoskim pasuje każda kapusta, jednak według mnie najlepsza jest ta włoska. Ma bardzo delikatny posmak, który dobrze komponuje się z doprawionym farszem. Właśnie to wyróżnia to danie. Nadzienie jest bardziej aromatyczne i lepiej doprawione. Używam do nich ziół znanych z innych włoskich dań, czyli oregano i bazylii. Mocniej doprawiam też sos pomidorowy. Dodaję do niego czosnek, a do duszenia jeszcze dokładam gałązkę rozmarynu. Smak sosu świetnie podbija także odrobina czerwonego wina.
Gołąbki w włoskim stylu
Składniki:
- 1 główka włoskiej kapusty,
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego, na przykład z łopatki,
- 200 g ugotowanego ryżu,
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
- 1 puszka krojonych pomidorów (lub 400 g świeżych pomidorów),
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- oregano i bazylia do smaku,
- gałązka rozmarynu,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypta cukru,
- pół szklanki bulionu,
- pół szklanki czerwonego wina.
Sposób przygotowania:
- Z kapusty zdejmij liście, a potem sparz je przez kilka minut we wrzątku, aż staną się miękkie i łatwe do zawijania. Jeśli liście są sztywne, główkę kapusty włóż do dużego garnka z wrzątkiem i gotuj ok. 10 minut na małym ogniu, następnie przekręć kapustę i gotuj kolejne 5 minut. Potem kapustę ostudź i obierz delikatnie z liści, z każdego liścia wytnij twardą cześć łodygi.
- Przygotowane liście kapusty osusz na ręczniku papierowym.
- W dużej misce wymieszaj mięso z ugotowanym ryżem i przyprawami. Wyrabiaj aż masa będzie jednolita.
- Na każdy liść kapusty nakładaj porcję nadzienia, a potem zwijaj je tak jak krokiety. Układaj je w naczyniu żaroodpornym lub garnku złączeniem do dołu.
- Na patelni podgrzej oliwę, dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i odrobinę cukru oraz czosnek.
- Gotuj na małej mocy palnika przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec wlej bulion i wino, wymieszaj.
- Zalej gołąbki sosem pomidorowym, dodaj gałązkę rozmarynu. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza lub gotuj na małej mocy palnika przez około godzinę.