Dodaję do gołąbków. Od tej pory każdy dopytuje o ten składnik

Gołąbki na obiad? To zawsze dobry pomysł, a szczególnie, gdy jest młoda kapusta. Jest delikatniejsza, więc gołąbki są szybko gotowe i niezwykle smaczne. To danie ma jeszcze jeden sekret. Chodzi o farsz, do którego dokładam... Wszyscy proszą o przepis.

Ten przepis na farsz zawsze się sprawdza. Ten przepis na farsz zawsze się sprawdza.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Do farszu na gołąbki dokładam kasze. Mają one wiele właściwości zdrowotnych i bogaty smak, idealnie współgrają z młodą kapustą, nadają gołąbkom niepowtarzalny charakter. Można użyć różnych rodzajów kasz, a każda z nich wnosi coś unikalnego do dania. Przykładowo kasza gryczana nadaje wyrazisty smak, a kasza jęczmienna świetnie komponuje się z mięsem i warzywami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Kurczak w aromatycznej marynacie po wizycie w piekarniku dosłownie rozpływa się ustach

Jaką kaszę wybrać do gołąbków?

Kasze to znacznie zdrowsza alternatywa dla białego, oczyszczonego ryżu. Warto eksperymentować i zastępować ryż kaszą, gdzie tylko to możliwe, szczególnie przy przygotowywaniu farszu do gołąbków. 

  • Kasza gryczana: doskonała dla osób lubiących wyraziste smaki. Palona kasza gryczana ma intensywność, której brak jej białej, niepalonej odmianie. Jednak to właśnie ta biała odmiana świetnie współgra z grzybami i cebulą, tworząc perfekcyjny duet.
  • Kasza jęczmienna: można wybrać wiejską, pęczak, a także quinoa czy kaszę jaglaną. Jęczmienną najlepiej łączyć z mięsem, pieczarkami lub warzywami.

Przepis na gołąbki z młodej kapusty z kaszą

Składniki:

Na gołąbki:

  • 1 duża główka młodej kapusty,
  • 2 łyżki oleju.

Na farsz:        

  • 600 g mielonej wieprzowiny,
  • 150 g kaszy pęczak,
  • 1 duża cebula,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • majeranek,
  • sól, pieprz.

Na sos           

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 1 szklanka passaty,
  • 100 ml śmietanki,
  • ostra mielona papryka,
  • koperek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Sparz kapustę i oddziel liście. Ugotuj kaszę w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Cebulę pokrój i podsmaż na oleju.
  2. Połącz mielone mięso z kaszą, cebulą, koncentratem pomidorowym, majerankiem, solą i pieprzem. Starannie wymieszaj.
  3. W rondelku roztop masło, dodaj mąkę i przesmaż. Stopniowo dolewaj bulion, mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Dodaj passatę i śmietankę, dopraw solą, pieprzem, mieloną papryką i posiekanym koperkiem.
  4. Na każdym liściu kapusty umieść porcję farszu i formuj gołąbki. Wyłóż naczynie żaroodporne olejem, ułóż w nim gołąbki, polej sosem i przykryj pozostałymi liśćmi kapusty.
  5. Piecz gołąbki przez około godzinę w temperaturze 180°C.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje