Dodaję do gołąbków. Od tej pory każdy dopytuje o ten składnik

Gołąbki na obiad? To zawsze dobry pomysł, a szczególnie, gdy jest młoda kapusta. Jest delikatniejsza, więc gołąbki są szybko gotowe i niezwykle smaczne. To danie ma jeszcze jeden sekret. Chodzi o farsz, do którego dokładam... Wszyscy proszą o przepis.

Ten przepis na farsz zawsze się sprawdza. Ten przepis na farsz zawsze się sprawdza.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Do farszu na gołąbki dokładam kasze. Mają one wiele właściwości zdrowotnych i bogaty smak, idealnie współgrają z młodą kapustą, nadają gołąbkom niepowtarzalny charakter. Można użyć różnych rodzajów kasz, a każda z nich wnosi coś unikalnego do dania. Przykładowo kasza gryczana nadaje wyrazisty smak, a kasza jęczmienna świetnie komponuje się z mięsem i warzywami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Kurczak w aromatycznej marynacie po wizycie w piekarniku dosłownie rozpływa się ustach

Jaką kaszę wybrać do gołąbków?

Kasze to znacznie zdrowsza alternatywa dla białego, oczyszczonego ryżu. Warto eksperymentować i zastępować ryż kaszą, gdzie tylko to możliwe, szczególnie przy przygotowywaniu farszu do gołąbków. 

  • Kasza gryczana: doskonała dla osób lubiących wyraziste smaki. Palona kasza gryczana ma intensywność, której brak jej białej, niepalonej odmianie. Jednak to właśnie ta biała odmiana świetnie współgra z grzybami i cebulą, tworząc perfekcyjny duet.
  • Kasza jęczmienna: można wybrać wiejską, pęczak, a także quinoa czy kaszę jaglaną. Jęczmienną najlepiej łączyć z mięsem, pieczarkami lub warzywami.

Przepis na gołąbki z młodej kapusty z kaszą

Składniki:

Na gołąbki:

  • 1 duża główka młodej kapusty,
  • 2 łyżki oleju.

Na farsz:        

  • 600 g mielonej wieprzowiny,
  • 150 g kaszy pęczak,
  • 1 duża cebula,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • majeranek,
  • sól, pieprz.

Na sos           

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 1 szklanka passaty,
  • 100 ml śmietanki,
  • ostra mielona papryka,
  • koperek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Sparz kapustę i oddziel liście. Ugotuj kaszę w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Cebulę pokrój i podsmaż na oleju.
  2. Połącz mielone mięso z kaszą, cebulą, koncentratem pomidorowym, majerankiem, solą i pieprzem. Starannie wymieszaj.
  3. W rondelku roztop masło, dodaj mąkę i przesmaż. Stopniowo dolewaj bulion, mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Dodaj passatę i śmietankę, dopraw solą, pieprzem, mieloną papryką i posiekanym koperkiem.
  4. Na każdym liściu kapusty umieść porcję farszu i formuj gołąbki. Wyłóż naczynie żaroodporne olejem, ułóż w nim gołąbki, polej sosem i przykryj pozostałymi liśćmi kapusty.
  5. Piecz gołąbki przez około godzinę w temperaturze 180°C.
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość