Dodaję do gołąbków. Od tej pory każdy dopytuje o ten składnik
Gołąbki na obiad? To zawsze dobry pomysł, a szczególnie, gdy jest młoda kapusta. Jest delikatniejsza, więc gołąbki są szybko gotowe i niezwykle smaczne. To danie ma jeszcze jeden sekret. Chodzi o farsz, do którego dokładam... Wszyscy proszą o przepis.
17.11.2024 17:14
Do farszu na gołąbki dokładam kasze. Mają one wiele właściwości zdrowotnych i bogaty smak, idealnie współgrają z młodą kapustą, nadają gołąbkom niepowtarzalny charakter. Można użyć różnych rodzajów kasz, a każda z nich wnosi coś unikalnego do dania. Przykładowo kasza gryczana nadaje wyrazisty smak, a kasza jęczmienna świetnie komponuje się z mięsem i warzywami.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Jaką kaszę wybrać do gołąbków?
Kasze to znacznie zdrowsza alternatywa dla białego, oczyszczonego ryżu. Warto eksperymentować i zastępować ryż kaszą, gdzie tylko to możliwe, szczególnie przy przygotowywaniu farszu do gołąbków.
- Kasza gryczana: doskonała dla osób lubiących wyraziste smaki. Palona kasza gryczana ma intensywność, której brak jej białej, niepalonej odmianie. Jednak to właśnie ta biała odmiana świetnie współgra z grzybami i cebulą, tworząc perfekcyjny duet.
- Kasza jęczmienna: można wybrać wiejską, pęczak, a także quinoa czy kaszę jaglaną. Jęczmienną najlepiej łączyć z mięsem, pieczarkami lub warzywami.
Przepis na gołąbki z młodej kapusty z kaszą
Składniki:
Na gołąbki:
- 1 duża główka młodej kapusty,
- 2 łyżki oleju.
Na farsz:
- 600 g mielonej wieprzowiny,
- 150 g kaszy pęczak,
- 1 duża cebula,
- 2-3 łyżki oleju,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- majeranek,
- sól, pieprz.
Na sos
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 1 szklanka bulionu,
- 1 szklanka passaty,
- 100 ml śmietanki,
- ostra mielona papryka,
- koperek,
- sól, pieprz.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
- Sparz kapustę i oddziel liście. Ugotuj kaszę w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Cebulę pokrój i podsmaż na oleju.
- Połącz mielone mięso z kaszą, cebulą, koncentratem pomidorowym, majerankiem, solą i pieprzem. Starannie wymieszaj.
- W rondelku roztop masło, dodaj mąkę i przesmaż. Stopniowo dolewaj bulion, mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Dodaj passatę i śmietankę, dopraw solą, pieprzem, mieloną papryką i posiekanym koperkiem.
- Na każdym liściu kapusty umieść porcję farszu i formuj gołąbki. Wyłóż naczynie żaroodporne olejem, ułóż w nim gołąbki, polej sosem i przykryj pozostałymi liśćmi kapusty.
- Piecz gołąbki przez około godzinę w temperaturze 180°C.