PrzepisDania główneDodaję do gołąbków. Od tej pory każdy dopytuje o ten składnik

Dodaję do gołąbków. Od tej pory każdy dopytuje o ten składnik

Gołąbki na obiad? To zawsze dobry pomysł, a szczególnie, gdy jest młoda kapusta. Jest delikatniejsza, więc gołąbki są szybko gotowe i niezwykle smaczne. To danie ma jeszcze jeden sekret. Chodzi o farsz, do którego dokładam... Wszyscy proszą o przepis.

Ten przepis na farsz zawsze się sprawdza.
Ten przepis na farsz zawsze się sprawdza.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

17.11.2024 17:14

Do farszu na gołąbki dokładam kasze. Mają one wiele właściwości zdrowotnych i bogaty smak, idealnie współgrają z młodą kapustą, nadają gołąbkom niepowtarzalny charakter. Można użyć różnych rodzajów kasz, a każda z nich wnosi coś unikalnego do dania. Przykładowo kasza gryczana nadaje wyrazisty smak, a kasza jęczmienna świetnie komponuje się z mięsem i warzywami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Jaką kaszę wybrać do gołąbków?

Kasze to znacznie zdrowsza alternatywa dla białego, oczyszczonego ryżu. Warto eksperymentować i zastępować ryż kaszą, gdzie tylko to możliwe, szczególnie przy przygotowywaniu farszu do gołąbków. 

  • Kasza gryczana: doskonała dla osób lubiących wyraziste smaki. Palona kasza gryczana ma intensywność, której brak jej białej, niepalonej odmianie. Jednak to właśnie ta biała odmiana świetnie współgra z grzybami i cebulą, tworząc perfekcyjny duet.
  • Kasza jęczmienna: można wybrać wiejską, pęczak, a także quinoa czy kaszę jaglaną. Jęczmienną najlepiej łączyć z mięsem, pieczarkami lub warzywami.

Przepis na gołąbki z młodej kapusty z kaszą

Składniki:

Na gołąbki:

  • 1 duża główka młodej kapusty,
  • 2 łyżki oleju.

Na farsz:        

  • 600 g mielonej wieprzowiny,
  • 150 g kaszy pęczak,
  • 1 duża cebula,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • majeranek,
  • sól, pieprz.

Na sos           

  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 1 szklanka passaty,
  • 100 ml śmietanki,
  • ostra mielona papryka,
  • koperek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Sparz kapustę i oddziel liście. Ugotuj kaszę w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Cebulę pokrój i podsmaż na oleju.
  2. Połącz mielone mięso z kaszą, cebulą, koncentratem pomidorowym, majerankiem, solą i pieprzem. Starannie wymieszaj.
  3. W rondelku roztop masło, dodaj mąkę i przesmaż. Stopniowo dolewaj bulion, mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Dodaj passatę i śmietankę, dopraw solą, pieprzem, mieloną papryką i posiekanym koperkiem.
  4. Na każdym liściu kapusty umieść porcję farszu i formuj gołąbki. Wyłóż naczynie żaroodporne olejem, ułóż w nim gołąbki, polej sosem i przykryj pozostałymi liśćmi kapusty.
  5. Piecz gołąbki przez około godzinę w temperaturze 180°C.
Wybrane dla Ciebie