Zamiast kroić na frytki, blenduję z jajkami i olejem. Ekspresowy placek do popołudniowej kawy

Lubisz ciasta z ciekawymi dodatkami? Koniecznie wypróbuj to z batatami. Nie tylko ma przyjemny kolor, ale także smakuje obłędnie i przygotowuje się je bardzo szybko. To zdecydowanie mój ulubiony wypiek z warzywami.

Ciasto z dodatkiem batatów ma apetyczny kolor Ciasto z dodatkiem batatów ma apetyczny kolor
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Wypieki z dodatkiem warzyw już nikogo nie dziwią. Wszyscy pokochali ciasto marchewkowe, które często zastępuje świąteczny piernik. Uwielbiają je też dzieci. Piecze je nawet Anna Lewandowska dla swoich córek. Latem do deserów wykorzystujemy cukinię. Wielu z nas przekonało się też, że do brownie świetnie sprawdzają się buraki. Kolejne warzywa, które świetnie sprawdzają się w wersji na słodko to bataty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Brazylianka - warstwowe cudo z jabłkami

Do jakich dań nadają się bataty?

Bataty, które często nazywamy także słodkimi ziemniakami, zalicza się do warzyw korzeniowych. Mają one charakterystyczny słodkawy smak. Dlatego idealnie nadają się do dań wytrawnych, jak i słodkich. Te pierwsze są zdecydowanie bardziej popularne. Słodkie ziemniaki wykorzystujemy do sałatek, zup, gulaszy. Bardzo popularne są także frytki z batatów. Nadają się do pieczenia, gotowania, a także smażenia.

Bataty mają mnóstwo wartości odżywczych

Bataty to nie tylko smaczne, ale i zdrowe warzywa, uznawane nawet za superfood. Mają mnóstwo wartości odżywczych. W ich składzie są zarówno witaminy, minerały, jak i błonnik. Warto zwrócić uwagę na witaminy A i C, które wzmacniają odporność. Ważne jest też potas, bo korzystnie wpływa na ciśnienie oraz takie minerały jak wapń, magnez, żelazo. Bataty wspomagają też na pracę jelit, regulują procesy trawienne. Bataty dobrze też włączyć do diety odchudzającej, bo są niskokaloryczne i zapewniają sytość na długo.

Trik na wilgotne ciasto

Dlaczego warto upiec ciasto z batatami? Podczas pieczenia nie tracą one swoich cennych właściwości. Zapewniają też niepowtarzalny smak. Świetnie komponuje się on z orzechami, rodzynkami czy żurawiną. Idealna przyprawa do batatów to cynamon. Te warzywa zapewniają też wilgotność, nie ma mowy o przesuszonym cieście nawet po kilku dniach. Do takiego ciasta można też przygotować polewę czekoladową.

Ciasto z batatami

Składniki:

  • 2 szklanki startych batatów,
  • 4 jajka,
  • połowa szklanki cukru, najlepiej użyć brązowego,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • cynamon do smaku,
  • kardamon do smaku, opcjonalnie,
  • żurawina do smaku, opcjonalnie,
  • ulubione orzechy do smaku, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera. Powoli dolewaj olej, cały czas ucierając.
  2. Dosyp mąkę, wymieszaną z proszkiem i sodę. Dodaj starte bataty oraz dodatki i cynamon. Delikatnie wymieszaj masę.
  3. Przelej ją do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz ciasto przez ok. godzinę w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo