Takimi ciasteczkami zajadały się nasze babcie. Zapomniane magdalenki w prostym przepisie

Magdalenki od razu kojarzymy z klasycznymi francuskimi deserami oraz słynną powieścią Marcela Prousta. Nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że przepis na nie znany był już w Polsce przed wojną. Mogły się nimi delektować nie tylko nasze babcie, ale i prababcie.

Przepis na Magdalenki pochodzi z kuchni francuskiejPrzepis na magdalenki pochodzi z kuchni francuskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Magdalenki to maślane ciastka o charakterystycznym kształcie muszli. Dlatego najlepiej piec je w foremkach. Uchodzą za jeden z klasycznych francuskich wypieków, a ich historia sięga aż do XVIII wieku. Są wciąż popularne, a ich przygotowanie jest bardzo proste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Drożdżowe ciasteczka kwiatuszki jak z pysznej cukierni. Teściowa będzie zachwycona

Ciekawa historia magdalenek

Te delikatne ciastka cieszą się ogromną popularnością przede wszystkim we Francji. Tam można kupić je w każdej piekarni, zamówić w kawiarni, często są też pieczone w domach. Uchodzą za najlepszy dodatek do popołudniowej kawy. Świetnie pasują też do herbaty, ale wiadomo, że Francuzi za tym napojem nie przepadają. Chyba że jest to herbata z lipy podczas przeziębienia. Prosta receptura tych ciastek powstała w XVIII wieku. Ich nazwa pochodzi od imienia młodej dziewczyny - Madeleine Paulmier, pokojówki na dworze króla Polski, Stanisława Leszczyńskiego. W historii magdalenek jest więc polski wątek.

Co polski król ma wspólnego z magdalenkami

Według jednej z teorii magdalenki powstały na dworze króla Polski Stanisława Leszczyńskiego. Wyemigrował on do Francji, gdzie wydał za mąż za francuskiego króla Ludwika XV swoją córkę Marię. W 1755 roku zaprosił gości na bal, w którym uczestniczył także król. Kiedy okazało się, że zachorował cukiernik, trzeba było szybko ratować sytuację. Pomogła pokojówka, wspominana już Madeleine Polmier. Upiekła po prostu ciastka z przepisu swojej babci. Jak to zwykle w takich historiach bywa, para królewska była oczarowana ich smakiem. Przepis trafił do cukierników w Wersalu. Z czasem magdalenki trafiły do paryskich kawiarni i stały się bardzo popularne. Już nie tylko na dworze królewskim zachwycano się ich smakiem. Docenił go także Marcel Proust.

To najbardziej literackie ciastka

Magdalenki zyskały miano najbardziej literackiego ciastka, bo pojawiły się w powieści "W poszukiwaniu straconego czasu". Marcel Proust opisał, jak wrócił zziębnięty do domu i pił lipową herbatę przegryzając magdalenką i właśnie wtedy wróciły do niego wspomnienia. Do tej pory Francuzi używają określenia "zjadł magdalenkę Prousta", gdy ktoś przypomina sobie z wszystkimi szczegółami wydarzenia z przeszłości.

Jaki jest przepis na magdalenki

Tyle konotacji kulturowych. Wracając do tych kulinarnych, ciasteczka są proste do przygotowania. Ich najważniejszy składnik to masło, niezwykle cenione we francuskim cukiernictwie. Maślany smak przełamuje skórka cytryny. Upieczone w foremkach mają uroczy kształt muszelek, ale można przygotować je także, wyciskając z worka cukierniczego lub formować je łyżką.

Tradycyjne magdalenki

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • łyżka mleka,
  • 50 g masła,
  • 65 g cukru,
  • skórka z cytryny,
  • łyżka soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść na wolnym ogniu, a następnie odstaw, by ostygło.
  2. Jajka i cukier utrzyj, aż cukier się rozpuści. Dodaj mleko, skórkę oraz sok z cytryny i mieszaj całość do połączenia składników.
  3. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski z mokrymi składnikami i wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Następnie dodaj ostudzone masło roztopione i wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Gotową masę przełóż do worka cukierniczego lub użyj łyżki do formowania ciastek.
  6. Piekarnika rozgrzej do 180 stopni Celsjusza.
  7. Blachę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką, wyłóż porcjami ciasto.
  8. Piecz ciastka ok. 15-20 minut.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości