Włosi uwielbiają te sucharki do kawy. Cała tajemnica tkwi w ich pieczeniu

Czy włoskie desery mają jakąś miarę? Można powiedzieć, że ich przekrój jest bardzo duży - od kremowego tiramisu po suche ciasteczka biscotti. Wśród sucharków najbardziej znane są pochodzące z Toskanii, cantucci. Chcesz ich spróbować? Przepis jest prosty i bez trudu zrobisz je w domu.

Włosi uwielbiają takie sucharki do kawyWłosi uwielbiają takie sucharki do kawy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Cantucci, czyli sucharki z całymi migdałami pochodzą z Toskanii. Z biegiem czasu zyskały popularność w całych Włoszech. A teraz ich sława wyszła daleko poza granicę kraju, w którym powstała ich receptura. Można je kupić nawet w naszych dyskontach. Jednak lepszą opcją jest przygotowanie ich w domu, to bardzo proste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sycylijski chlebek z bakłażanem. Przekąska lepsza niż pizza

Długa historia i ścisłe normy

Trudno o włoskie danie bez długiej historii. Tak jest też z tymi sucharkami. Ich receptura powstała najprawdopodobniej w XVI wieku i zajadano się nimi się na dworze Medyceuszy. Według badań, na początku cantucci były bez migdałów. Ten dodatek dodano dopiero w XX wieku. I właśnie w takiej wersji zaczęto produkować je w całej kiedy w całej Toskanii. Wymiennie używa się nazwy cantucci i cantuccini. Włoscy producenci sucharków muszą przestrzegać ściśle określonych norm. Dotyczą one m.in. zawartości migdałów, musi ich być co najmniej 20 proc.

Suche i pyszne

Co wyróżnia ta sucharki? Na pewno bardzo prosty smak i to, że są twarde. Dlatego idealnie nadają się do maczania w kawie lub słodkim winie. Tak właśnie jedzą je Włosi. Często sami je pieką, bo nie jest to nic skomplikowanego. Można to też zrobić raz na jakiś czas. Wiadomo, twarde ciastka są świetne do długiego przechowywania. Wystarczy trzymać je w puszcze i zawsze jest coś słodkiego pod ręką. Wszystkie potrzebne składniki bez problemu można kupić także w polskich sklepach.

Dwa razy w piekarniku

Te ciastka wyróżnia jeszcze coś. Piecze się je dwukrotnie, a dzięki temu choć są twarde, nie brakuje im chrupkości. Taki sposób ich przygotowania sprawił, że można je długo przechowywać, a swoje walory smakowe zachowują tygodniami. Są twarde, ale przyjemnie chrupiące.

Cantucci

Składniki:

  • 280 g mąki, najlepiej tortowej,
  • 150 g cukru,
  • 130 g migdałów ze skórką,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • żółtko do smarowania ciastek.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wymieszaj z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodaj mąkę i z proszkiem do pieczenia.
  2. Zagnieć wszystkie składniki, by powstała jednolita masa. Na koniec dodaj do niej całe migdały w skórkach.
  3. Z masy uformuj dwa rulony, które lekko spłaszcz. Wyłóż je na blachę wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz je przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  5. Kiedy ciasto nieco wystygnie, pokrój je po ukosie na równe kawałki grubości ok. 1,5 cm.
  6. Ciastka ułóż ponownie na blasze i piecz przez 5 minuty. Potem odwróć je na drugą stronę i piecz kolejne 5 minuty.
  7. Wystygnięte ciastka przełóż do puszki. Można je przechowywać nawet kilka tygodni.
Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥