Włosi uwielbiają te sucharki do kawy. Cała tajemnica tkwi w ich pieczeniu
Czy włoskie desery mają jakąś miarę? Można powiedzieć, że ich przekrój jest bardzo duży - od kremowego tiramisu po suche ciasteczka biscotti. Wśród sucharków najbardziej znane są pochodzące z Toskanii, cantucci. Chcesz ich spróbować? Przepis jest prosty i bez trudu zrobisz je w domu.
Cantucci, czyli sucharki z całymi migdałami pochodzą z Toskanii. Z biegiem czasu zyskały popularność w całych Włoszech. A teraz ich sława wyszła daleko poza granicę kraju, w którym powstała ich receptura. Można je kupić nawet w naszych dyskontach. Jednak lepszą opcją jest przygotowanie ich w domu, to bardzo proste.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sycylijski chlebek z bakłażanem. Przekąska lepsza niż pizza
Długa historia i ścisłe normy
Trudno o włoskie danie bez długiej historii. Tak jest też z tymi sucharkami. Ich receptura powstała najprawdopodobniej w XVI wieku i zajadano się nimi się na dworze Medyceuszy. Według badań, na początku cantucci były bez migdałów. Ten dodatek dodano dopiero w XX wieku. I właśnie w takiej wersji zaczęto produkować je w całej kiedy w całej Toskanii. Wymiennie używa się nazwy cantucci i cantuccini. Włoscy producenci sucharków muszą przestrzegać ściśle określonych norm. Dotyczą one m.in. zawartości migdałów, musi ich być co najmniej 20 proc.
Suche i pyszne
Co wyróżnia ta sucharki? Na pewno bardzo prosty smak i to, że są twarde. Dlatego idealnie nadają się do maczania w kawie lub słodkim winie. Tak właśnie jedzą je Włosi. Często sami je pieką, bo nie jest to nic skomplikowanego. Można to też zrobić raz na jakiś czas. Wiadomo, twarde ciastka są świetne do długiego przechowywania. Wystarczy trzymać je w puszcze i zawsze jest coś słodkiego pod ręką. Wszystkie potrzebne składniki bez problemu można kupić także w polskich sklepach.
Dwa razy w piekarniku
Te ciastka wyróżnia jeszcze coś. Piecze się je dwukrotnie, a dzięki temu choć są twarde, nie brakuje im chrupkości. Taki sposób ich przygotowania sprawił, że można je długo przechowywać, a swoje walory smakowe zachowują tygodniami. Są twarde, ale przyjemnie chrupiące.
Cantucci
Składniki:
- 280 g mąki, najlepiej tortowej,
- 150 g cukru,
- 130 g migdałów ze skórką,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- żółtko do smarowania ciastek.
Sposób przygotowania:
- Jajka wymieszaj z cukrem i szczyptą soli. Następnie dodaj mąkę i z proszkiem do pieczenia.
- Zagnieć wszystkie składniki, by powstała jednolita masa. Na koniec dodaj do niej całe migdały w skórkach.
- Z masy uformuj dwa rulony, które lekko spłaszcz. Wyłóż je na blachę wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz je przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Kiedy ciasto nieco wystygnie, pokrój je po ukosie na równe kawałki grubości ok. 1,5 cm.
- Ciastka ułóż ponownie na blasze i piecz przez 5 minuty. Potem odwróć je na drugą stronę i piecz kolejne 5 minuty.
- Wystygnięte ciastka przełóż do puszki. Można je przechowywać nawet kilka tygodni.