W karnawale sprawdź pocałunki Pantellerii. Rozpływają się w ustach

Choć desery z Sycylii stają się coraz bardzie popularne, to o pocałunkach Pantellerii jeszcze mało kto słyszał. Warto wiedzieć co to za smakołyk. Ciasteczka wyglądają uroczo, a jak smakują?

Pocałunki Pantellerii to tradycyjny sycylijski deser karnawałowyPocałunki Pantellerii to tradycyjny sycylijski deser karnawałowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | marianna franchi
Dorota Gepert

Powiedzieć, że włoskie desery są znakomite to za mało. Wielu z nas już zaczyna rozpoznawać rejony, z których pochodzą konkretne słodkości. Prym wiedzie tu Sycylia. Smakołyki z włoskiej wyspy często serwowane są z pistacjami. To przede wszystkim canallo, czyli nadziewane rurki, a także migdałowe ciasteczka, nazywane paste di mandorla oraz brioche con gelato, co oznacza nic innego jak brioszkę z lodami. Może już niedługo wśród nich będziemy wymieniać także pocałunki Pantelleri. Są smażone na tłuszczu, podobnie jak pączki czy faworki, więc doskonale nadają się na karnawał.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tartaletki różyczki wyglądają tak pięknie, że szkoda zjadać. Warto się przekonać, bo smakują obłędnie

Słodkie pocałunki z Sycylii

Pocałunki Pantelleri to małe, urocze ciasteczka, które powstają z ciasta naleśnikowego, ale z dodatkiem drożdży. Dzięki temu są wyrośnięte i mięciutkie. Mają charakterystyczny kształt kwiatka, do czego potrzebna jest foremka. Można bez problemu kupić ją w sieci. Ciasteczka składają się z dwóch warstw. Nadziewa się je kremem na bazie sera ricotta i czekolady. Ser ricotta często porównywany jest z naszym twarożkiem, ma kremową konsystencję i delikatny smak.

Pocałunki Pantellerii

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 170 gr mąki,
  • 130 ml mleka,
  • 2 gr suchych drożdży,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Nadzienie:

  • 250 gr sera ricotta,
  • 80 gr cukru pudru,
  • 2-3 łyżki grubo startej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, następnie dodaj jajka i wymieszaj trzepaczką.
  2. Potem wsyp mąkę oraz szczyptę soli i znowu wymieszaj całość trzepaczką. Ciasto powinno być dość gęste. Odstaw je na 5 minut.
  3. Rozgrzej olej.
  4. Przygotowaną wcześniej masę nabieraj foremką w formie kwiatka i wkładaj do rozgrzanego oleju. "Kwiatek" musi mieć złoty kolor z obu stron.
  5. Upieczone ciasteczka odkładaj na papierowy ręcznik, by je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Pozostaw je do wystygnięcia.
  6. Ricottę wymieszaj z cukrem pudrem i kawałkami czekolady.
  7. Na ciasteczko nakładaj krem. Możesz to zrobić łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego.
  8. Gotowe ciastka posyp cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Już w PRL-u były hitem. Mięsko tak delikatne i miękkie, że rozpada się pod widelcem
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi