PrzepisKuchnia włoskaW karnawale sprawdź pocałunki Pantellerii. Rozpływają się w ustach

W karnawale sprawdź pocałunki Pantellerii. Rozpływają się w ustach

Choć desery z Sycylii stają się coraz bardzie popularne, to o pocałunkach Pantellerii jeszcze mało kto słyszał. Warto wiedzieć co to za smakołyk. Ciasteczka wyglądają uroczo, a jak smakują?

Pocałunki Pantellerii to tradycyjny sycylijski deser karnawałowy
Pocałunki Pantellerii to tradycyjny sycylijski deser karnawałowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | marianna franchi

Powiedzieć, że włoskie desery są znakomite to za mało. Wielu z nas już zaczyna rozpoznawać rejony, z których pochodzą konkretne słodkości. Prym wiedzie tu Sycylia. Smakołyki z włoskiej wyspy często serwowane są z pistacjami. To przede wszystkim canallo, czyli nadziewane rurki, a także migdałowe ciasteczka, nazywane paste di mandorla oraz brioche con gelato, co oznacza nic innego jak brioszkę z lodami. Może już niedługo wśród nich będziemy wymieniać także pocałunki Pantelleri. Są smażone na tłuszczu, podobnie jak pączki czy faworki, więc doskonale nadają się na karnawał.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Słodkie pocałunki z Sycylii

Pocałunki Pantelleri to małe, urocze ciasteczka, które powstają z ciasta naleśnikowego, ale z dodatkiem drożdży. Dzięki temu są wyrośnięte i mięciutkie. Mają charakterystyczny kształt kwiatka, do czego potrzebna jest foremka. Można bez problemu kupić ją w sieci. Ciasteczka składają się z dwóch warstw. Nadziewa się je kremem na bazie sera ricotta i czekolady. Ser ricotta często porównywany jest z naszym twarożkiem, ma kremową konsystencję i delikatny smak.

Pocałunki Pantellerii

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 170 gr mąki,
  • 130 ml mleka,
  • 2 gr suchych drożdży,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Nadzienie:

  • 250 gr sera ricotta,
  • 80 gr cukru pudru,
  • 2-3 łyżki grubo startej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, następnie dodaj jajka i wymieszaj trzepaczką.
  2. Potem wsyp mąkę oraz szczyptę soli i znowu wymieszaj całość trzepaczką. Ciasto powinno być dość gęste. Odstaw je na 5 minut.
  3. Rozgrzej olej.
  4. Przygotowaną wcześniej masę nabieraj foremką w formie kwiatka i wkładaj do rozgrzanego oleju. "Kwiatek" musi mieć złoty kolor z obu stron.
  5. Upieczone ciasteczka odkładaj na papierowy ręcznik, by je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Pozostaw je do wystygnięcia.
  6. Ricottę wymieszaj z cukrem pudrem i kawałkami czekolady.
  7. Na ciasteczko nakładaj krem. Możesz to zrobić łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego.
  8. Gotowe ciastka posyp cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie