W karnawale sprawdź pocałunki Pantellerii. Rozpływają się w ustach

Choć desery z Sycylii stają się coraz bardzie popularne, to o pocałunkach Pantellerii jeszcze mało kto słyszał. Warto wiedzieć co to za smakołyk. Ciasteczka wyglądają uroczo, a jak smakują?

Pocałunki Pantellerii to tradycyjny sycylijski deser karnawałowyPocałunki Pantellerii to tradycyjny sycylijski deser karnawałowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | marianna franchi
Dorota Gepert

Powiedzieć, że włoskie desery są znakomite to za mało. Wielu z nas już zaczyna rozpoznawać rejony, z których pochodzą konkretne słodkości. Prym wiedzie tu Sycylia. Smakołyki z włoskiej wyspy często serwowane są z pistacjami. To przede wszystkim canallo, czyli nadziewane rurki, a także migdałowe ciasteczka, nazywane paste di mandorla oraz brioche con gelato, co oznacza nic innego jak brioszkę z lodami. Może już niedługo wśród nich będziemy wymieniać także pocałunki Pantelleri. Są smażone na tłuszczu, podobnie jak pączki czy faworki, więc doskonale nadają się na karnawał.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tartaletki różyczki wyglądają tak pięknie, że szkoda zjadać. Warto się przekonać, bo smakują obłędnie

Słodkie pocałunki z Sycylii

Pocałunki Pantelleri to małe, urocze ciasteczka, które powstają z ciasta naleśnikowego, ale z dodatkiem drożdży. Dzięki temu są wyrośnięte i mięciutkie. Mają charakterystyczny kształt kwiatka, do czego potrzebna jest foremka. Można bez problemu kupić ją w sieci. Ciasteczka składają się z dwóch warstw. Nadziewa się je kremem na bazie sera ricotta i czekolady. Ser ricotta często porównywany jest z naszym twarożkiem, ma kremową konsystencję i delikatny smak.

Pocałunki Pantellerii

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 170 gr mąki,
  • 130 ml mleka,
  • 2 gr suchych drożdży,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.

Nadzienie:

  • 250 gr sera ricotta,
  • 80 gr cukru pudru,
  • 2-3 łyżki grubo startej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, następnie dodaj jajka i wymieszaj trzepaczką.
  2. Potem wsyp mąkę oraz szczyptę soli i znowu wymieszaj całość trzepaczką. Ciasto powinno być dość gęste. Odstaw je na 5 minut.
  3. Rozgrzej olej.
  4. Przygotowaną wcześniej masę nabieraj foremką w formie kwiatka i wkładaj do rozgrzanego oleju. "Kwiatek" musi mieć złoty kolor z obu stron.
  5. Upieczone ciasteczka odkładaj na papierowy ręcznik, by je odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Pozostaw je do wystygnięcia.
  6. Ricottę wymieszaj z cukrem pudrem i kawałkami czekolady.
  7. Na ciasteczko nakładaj krem. Możesz to zrobić łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego.
  8. Gotowe ciastka posyp cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku