Włoch mówi, co warto przywieźć z jego kraju. Te produkty mają najlepsze na świecie

Wprawdzie wakacje się skończyły, ale przecież do Włoch można wybrać się niezależnie od pory roku. To bardzo popularny kierunek podróży. Oprócz zabytków na pewno przyciąga tam kuchnia. Uchodzi za najpopularniejszą i najlepszą na świecie. Włoch podpowiada, jakie produkty warto przywieźć z Italii, by potrawy smakowały, jak na urlopie.

Co warto przywieźć z Włoch?Co warto przywieźć z Włoch?
Źródło zdjęć: © Instagram | casa_no._uno
Dorota Gepert

Włosi mają bardzo tradycyjne podejście do swojej kuchni. Nie tolerują odstępstw od przepisów, a także sugerują, jakich konkretnych produktów używać do poszczególnych dań. Dla niech nie ma mowy o zamiennikach. Są tak dumni ze swoich potraw, że nie chcą nic w nich zmieniać. Ma być dokładnie tak, jak gotowała mama czy babcia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na obiad

Kuchnia włoska pełna tradycji

Kuchnia włoska należy do najpopularniejszych kuchni na świecie. W prawie każdym zakątku świata znajdziemy restauracje z pizzą i pastą, a w marketach kupimy produkty oznaczone "made in Italy". Tak też jest w Polsce. Jednak Włoch, który na IG prowadzi profil "casa_no._uno", przekonuje, że niektóre produkty warto przywieźć właśnie prosto z Włoch.

Co przywieźć z Włoch?

  1. Na pierwszym miejscu jest oczywiście makaron, baza wielu włoskich dań. "Tego nigdy za wiele! Oczywiście, że w Polsce też jest dostępny, ale o pewne marki ciężej i są o wiele droższe" - przekonuje Włoch.
  2. Wino. Najlepiej kupić je w winnicy, po degustacji.
  3. Guanciale, które można kupić zapakowane próżniowo. To rodzaj dojrzewającej wędliny, powstającej z policzka wieprzowego lub podgardla. Jest ona najważniejszym składnikiem carbonary. Jak podkreśla Włoch, w Polsce naprawdę trudno jest ją dostać.
  4. Oliwa z oliwek. Potrzebna do praktycznie każdego włoskiego przepisu. Włoch dodaje, że przywiózł 3 kanistry po 5 litrów.
  5. Ryż i polenta, dobra baza do wielu włoskich dań.
  6. Sery, które w sklepach są pakowane próżniowo. Włoch szczególnie poleca Cacciocavallo. To ser podpuszczkowy z mleka krowiego, ma charakterystyczny kształt gruszki.
  7. Mostarda, czyli dżem z owoców z dodatkiem esencji musztardy. Według Włocha, konieczny składnik deski serów. Często powstaje z winogron, gruszek, jabłek, śliwek, fig. Włoch wybrał mostarde z fig i gruszek.
  8. Na końcu wymienia także grissini, taralii, pasty z oliwek i ciasteczka Grisbi, czyli biszkopty z nadzieniem, na przykład pistacjowym czy czekoladowym.

Włoskie produkty najlepsze na prezenty

Pod postem pojawiło się mnóstwo komentarzy. Bardzo często podkreślano w nich, że włoskie produkty są lepsze, gdy kupuje się je... we Włoszech. Pamiątki z wakacji dla bliskich? Te spożywcze są zawsze trafione! To też podkreślano na IG.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀