Włosi chrupią, aż miło. Prostą przekąskę przygotujesz w swojej kuchni

Chociaż wyglądają dość niepozornie, to gdy tylko pojawiają się na stole, wszyscy wyciągają po nie ręce. Ciężko wyobrazić sobie bez nich włoską ucztę, ale nie trzeba jechać do słonecznej Italii, żeby ich spróbować. Pyszne paluszki chlebowe możesz upiec w swoim domu.

Domowe grissini - PysznościDomowe grissini - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Grissini to chrupiące, cienkie paluszki, które pochodzą z włoskiego regionu Piemont, który miłośnikom słodkości kojarzyć się może również z orzechami laskowymi. Ich nazwa wywodzi się od włoskiego słowa "grissino", które oznacza "gałązka". To doskonała przekąska, która świetnie komponuje się z różnymi dipami i świetnie sprawdza jako dodatek do zup czy sałatek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na klasyczny sos boloński. Skosztuj, a poczujesz się jak we Włoszech

Domowe paluszki grissini

Kiedy w piekarni zostawało trochę ciasta chlebowego, zamiast wyrzucać je, piekarze formowali z niego długie, cienkie paluszki, które następnie wypiekali. Ten pragmatyczny przepis szybko zjednał sobie serca nie tylko Włochów. Są bardzo wszechstronne, bo możesz je podać jako chrupiący dodatek do sałatki, owinąć plastrami prosciutto, podać do zup czy serwować wraz z dipami, takimi jak pesto, hummus, aioli czy oliwa z ziołami.

Grissini - Pyszności
Grissini - Pyszności © Pixabay

Podstawowy przepis na grissini można modyfikować, dodając różne przyprawy, zioła czy nasiona. Sprawdzi się tutaj dodatek ziół prowansalskich czy też posypka z sezamu, czarnuszki i parmezanu. Aby dorzucić dodatkową porcję błonnika, grissini posypać można także siemieniem lnianym.

Przepis na grissini

Przygotowanie domowych grissini to proste zadanie. Jak na przekąskę rodem z kuchni włoskiej przystało, kluczem są dobrej jakości produkty. Ważna jest tutaj dobrej jakości oliwa z oliwek, która nadaje grissini charakterystyczny smak i aromat. Można ją zastąpić olejem rzepakowym, ale smak będzie nieco inny. Najlepiej użyć mąki pszennej typu 00, która jest charakterystyczna dla włoskiej kuchni.

Grissini z plastrami boczku - Pyszności
Grissini z plastrami boczku - Pyszności © Pexels | solod_sha

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typu 00,
  • 10 g świeżych drożdży lub 3 g drożdży suchych,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek + dodatkowo do posmarowania,
  • ok. 250 ml wody,
  • opcjonalnie: ziarna sezamu, sól morska, zioła prowansalskie, parmezan.

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie z cukrem. Odstaw na kilka minut, aż zacznie się pienić.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, oliwę i zaczyn drożdżowy. Wyrób elastyczne ciasto, dodając stopniowo wodę. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dosypuj mąki.
  3. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto przełóż na lekko podsypaną mąką stolnicę.
  5. Rozwałkuj je na grubość około 1 cm, a następnie pokrój na długie paski o szerokości około 1-2 cm.
  6. Każdy pasek delikatnie posmaruj oliwą i posyp wybranymi dodatkami (ziarna sezamu, sól morska, zioła, parmezan).
  7. Grissini ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 15-20 minut w 200 st. Celsjusza, aż będą złote i chrupiące.

Po przestudzeniu paluszki są gotowe do chrupania. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇