PrzepisPrzekąskiWłosi chrupią, aż miło. Prostą przekąskę przygotujesz w swojej kuchni

Włosi chrupią, aż miło. Prostą przekąskę przygotujesz w swojej kuchni

Domowe grissini - Pyszności
Domowe grissini - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

27.08.2024 11:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chociaż wyglądają dość niepozornie, to gdy tylko pojawiają się na stole, wszyscy wyciągają po nie ręce. Ciężko wyobrazić sobie bez nich włoską ucztę, ale nie trzeba jechać do słonecznej Italii, żeby ich spróbować. Pyszne paluszki chlebowe możesz upiec w swoim domu.

Grissini to chrupiące, cienkie paluszki, które pochodzą z włoskiego regionu Piemont, który miłośnikom słodkości kojarzyć się może również z orzechami laskowymi. Ich nazwa wywodzi się od włoskiego słowa "grissino", które oznacza "gałązka". To doskonała przekąska, która świetnie komponuje się z różnymi dipami i świetnie sprawdza jako dodatek do zup czy sałatek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe paluszki grissini

Kiedy w piekarni zostawało trochę ciasta chlebowego, zamiast wyrzucać je, piekarze formowali z niego długie, cienkie paluszki, które następnie wypiekali. Ten pragmatyczny przepis szybko zjednał sobie serca nie tylko Włochów. Są bardzo wszechstronne, bo możesz je podać jako chrupiący dodatek do sałatki, owinąć plastrami prosciutto, podać do zup czy serwować wraz z dipami, takimi jak pesto, hummus, aioli czy oliwa z ziołami.

Grissini - Pyszności
Grissini - Pyszności© Pixabay

Podstawowy przepis na grissini można modyfikować, dodając różne przyprawy, zioła czy nasiona. Sprawdzi się tutaj dodatek ziół prowansalskich czy też posypka z sezamu, czarnuszki i parmezanu. Aby dorzucić dodatkową porcję błonnika, grissini posypać można także siemieniem lnianym.

Przepis na grissini

Przygotowanie domowych grissini to proste zadanie. Jak na przekąskę rodem z kuchni włoskiej przystało, kluczem są dobrej jakości produkty. Ważna jest tutaj dobrej jakości oliwa z oliwek, która nadaje grissini charakterystyczny smak i aromat. Można ją zastąpić olejem rzepakowym, ale smak będzie nieco inny. Najlepiej użyć mąki pszennej typu 00, która jest charakterystyczna dla włoskiej kuchni.

Grissini z plastrami boczku - Pyszności
Grissini z plastrami boczku - Pyszności© Pexels | solod_sha

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typu 00,
  • 10 g świeżych drożdży lub 3 g drożdży suchych,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek + dodatkowo do posmarowania,
  • ok. 250 ml wody,
  • opcjonalnie: ziarna sezamu, sól morska, zioła prowansalskie, parmezan.

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie z cukrem. Odstaw na kilka minut, aż zacznie się pienić.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, oliwę i zaczyn drożdżowy. Wyrób elastyczne ciasto, dodając stopniowo wodę. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dosypuj mąki.
  3. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto przełóż na lekko podsypaną mąką stolnicę.
  5. Rozwałkuj je na grubość około 1 cm, a następnie pokrój na długie paski o szerokości około 1-2 cm.
  6. Każdy pasek delikatnie posmaruj oliwą i posyp wybranymi dodatkami (ziarna sezamu, sól morska, zioła, parmezan).
  7. Grissini ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 15-20 minut w 200 st. Celsjusza, aż będą złote i chrupiące.

Po przestudzeniu paluszki są gotowe do chrupania. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także