Przekąska, którą kupisz na każdym rogu. Podpatrzyłam przepis u węgierskiego kucharza i smażę codziennie
My mamy swoje zapiekanki, Niemcy kiełbaski curry, a Węgrzy? Langosze to najpopularniejsze danie typu street food na Węgrzech. Nie boi się nawet silnej konkurencji, jak hot dogi czy hamburgery. Zajadają się nimi Węgrzy i turyści. Okazało się, że te pyszne placki wcale nie tak trudno przygotować w domu.
16.07.2024 12:54
Langosze są nie tylko ulubionym streetfoodem, ale i daniem narodowym Węgrów. To potrawa prosta, stosunkowo tania i łatwo ją zjeść nawet podczas spaceru. Kiedyś langosze robione były z resztek chlebowego ciasta, które pozostawało po uformowaniu bochenków. Dlatego nazywa się je czasami węgierskim płaskim chlebem. Jednak współczesne langosze można po prostu zaliczyć do placków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe najlepsze
Langosze to po prostu placki z ciasta drożdżowego. Składników jest tylko kilka i jest duża szansa, że masz je w kuchennej szafce. Placki smaży się na głębokim tłuszczu, więc oleju przyda się sporo. Powinny w nim swobodnie pływać. Nie jest to przekąska dietetyczna, zwłaszcza, że najlepsze są z dodatkiem śmietany i sera. Jednak warto się na nie skusić, bo smakują wspaniale i przywołują wspomnienia z wakacji w Budapeszcie. Jednak Węgrzy uważają, że domowe placki nie mają sobie równych.
Dodatki do wyboru
Langosz to praktyczna przekąska, smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Tradycyjnie serwowane są ze śmietaną i serem, a także z sosem lub masłem czosnkowym, żółtym serem oraz podsmażonym boczkiem lub inną wędliną. Popularna jest też wersja na słodko, z cukrem i śmietaną. Jednak te puszyste i chrupiące placki z ciasta drożdżowego dają dużo więcej możliwości, podobnie jak pizza. Dobieraj do nich po prostu ulubione dodatki warzywne i mięsne. Sprawdzą się też włoskie sery jak mozzarellą czy parmezanem. I zawsze świeże zioła, jak bazylia.
Prosty przepis na langosze
Składniki:
- 400 g mąki,
- 1 łyżka suchych drożdży,
- 280 ml mleka,
- 1 łyżka cukru,
- 2 łyżki oleju,
- 1 szczypta soli,
- ulubione dodatki.
Sposób przygotowania:
- Rozpocznij od przesiana mąki, aby jeszcze bardziej ją napowietrzyć.
- W osobnej misce połącz ciepłe mleko, suche drożdże oraz cukier. Mieszankę odstaw na chwilę, aby drożdże mogły zacząć pracować.
- Po kilku minutach zacznij wyrabiać ciasto, łącząc ze sobą powoli mieszankę drożdżową, mąkę oraz olej. Na koniec masę dopraw solą.
- Kiedy już uzyskasz formę ciasta, odstaw je do wyrośnięcia na 30 minut.
- Po tym czasie podziel ciasto na mniejsze kawałki i rozwałkuj je na małe placki.
- Tak przygotowane placki smaż następnie na rozgrzanym oleju przez kilka minut.