Czym różni się burrata od mozzarelli? Różnica jest znacząca

Na kanapkach, pizzy, a nawet w sałatkach czy deserach — burrata opanowała świat. To jeden z najpopularniejszych składników ostatnich lat. Łatwo pomylić go z mozzarellą. Czym różnią się od siebie oba te sery?

Czym różni się burrata od mozzarelli?Czym różni się burrata od mozzarelli?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pesca83

Mozzarella to włoski ser, który wymyślono już w starożytności. Ze względu na swoją wyjątkową konsystencję i delikatny smak szybko rozprzestrzenił się po świecie. To popularny dodatek do pizz, sałatek czy kanapek. Można kupić go w każdym sklepie. Kosztuje mniej niż 5 złotych.

Jednak w ostatnim czasie jest naprawdę głośno o burracie. Choć z wyglądu do złudzenia przypomina mozzarellę, to dwa zupełnie różne sery. Czym różnią się od siebie? Który jest smaczniejszy? Już wyjaśniam.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Burrata a mozzarella — różnice

Mozzarella to ser podpuszczkowy pochodzący z południowych Włoch. Wymyślono go jeszcze w starożytności, jednak prawdziwą popularność zyskał w dopiero w III wieku. Oryginalnie wytwarza się go z mleka bawolic, jednak obecnie najczęściej wykorzystuje się mleko krowie. Ser jest miękki i bardzo elastyczny. Pod wpływem temperatury staje się niezwykle lekki i ciągnący.

Burrata to "kuzynka" mozzarelli, bowiem tak jak i ona, jest serem podpuszczkowym wytwarzanym we Włoszech. Składa się z dwóch warstw. Pierwsza z nich to zestalona mozzarella. Po przekrojeniu z wnętrza wydobywa się śmietanka i tzw. stracciatella, która przypomina coś pomiędzy gęstym mascarpone a kremówką.

Traktowano ją jako odpad. Dziś jest jednym z najpopularniejszych serów

Burrata jest stosunkowo nowym wynalazkiem, bowiem powstała w latach 50. ubiegłego wieku — i to całkowitym przypadkiem. Producenci serów zastanawiali się, co zrobić z niewykorzystanymi skrawkami mozzarelli. Pewnego dnia postanowili przeprowadzić eksperyment. W trakcie zanurzania mozzarelli w gorącej solance włożyli do niej niewykorzystane resztki sera (straciatella) i uformowali ją w sakiewkę. Po wyciągnięciu jej z solanki środek sera wypełnili śmietanką.

Jak powstaje burrata?
Jak powstaje burrata? © Adobe Stock | © Francesco Vignali Photography

W ten sposób wyprodukowano pierwszą burratę, która szybko stała się popularna nie tylko we Włoszech, ale i na całym świecie. Ze względu na wyjątkową konsystencję i kremowy środek ser wykorzystuje się nie tylko do dań wytrawnych, ale i do deserów. Burrata doskonale komponuje się zarówno z warzywami, jak i mięsem czy owocami. To jeden z najpopularniejszych dodatków ostatnich lat, który można kupić w sklepach czy marketach. Opakowanie kosztuje od 6 do 10 złotych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione