PrzepisPrzekąskiCzym różni się burrata od mozzarelli? Różnica jest znacząca

Czym różni się burrata od mozzarelli? Różnica jest znacząca

Czym różni się burrata od mozzarelli?
Czym różni się burrata od mozzarelli?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pesca83

22.06.2024 18:59

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na kanapkach, pizzy, a nawet w sałatkach czy deserach — burrata opanowała świat. To jeden z najpopularniejszych składników ostatnich lat. Łatwo pomylić go z mozzarellą. Czym różnią się od siebie oba te sery?

Mozzarella to włoski ser, który wymyślono już w starożytności. Ze względu na swoją wyjątkową konsystencję i delikatny smak szybko rozprzestrzenił się po świecie. To popularny dodatek do pizz, sałatek czy kanapek. Można kupić go w każdym sklepie. Kosztuje mniej niż 5 złotych.

Jednak w ostatnim czasie jest naprawdę głośno o burracie. Choć z wyglądu do złudzenia przypomina mozzarellę, to dwa zupełnie różne sery. Czym różnią się od siebie? Który jest smaczniejszy? Już wyjaśniam.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Burrata a mozzarella — różnice

Mozzarella to ser podpuszczkowy pochodzący z południowych Włoch. Wymyślono go jeszcze w starożytności, jednak prawdziwą popularność zyskał w dopiero w III wieku. Oryginalnie wytwarza się go z mleka bawolic, jednak obecnie najczęściej wykorzystuje się mleko krowie. Ser jest miękki i bardzo elastyczny. Pod wpływem temperatury staje się niezwykle lekki i ciągnący.

Burrata to "kuzynka" mozzarelli, bowiem tak jak i ona, jest serem podpuszczkowym wytwarzanym we Włoszech. Składa się z dwóch warstw. Pierwsza z nich to zestalona mozzarella. Po przekrojeniu z wnętrza wydobywa się śmietanka i tzw. stracciatella, która przypomina coś pomiędzy gęstym mascarpone a kremówką.

Traktowano ją jako odpad. Dziś jest jednym z najpopularniejszych serów

Burrata jest stosunkowo nowym wynalazkiem, bowiem powstała w latach 50. ubiegłego wieku — i to całkowitym przypadkiem. Producenci serów zastanawiali się, co zrobić z niewykorzystanymi skrawkami mozzarelli. Pewnego dnia postanowili przeprowadzić eksperyment. W trakcie zanurzania mozzarelli w gorącej solance włożyli do niej niewykorzystane resztki sera (straciatella) i uformowali ją w sakiewkę. Po wyciągnięciu jej z solanki środek sera wypełnili śmietanką.

Jak powstaje burrata?
Jak powstaje burrata?© Adobe Stock | © Francesco Vignali Photography

W ten sposób wyprodukowano pierwszą burratę, która szybko stała się popularna nie tylko we Włoszech, ale i na całym świecie. Ze względu na wyjątkową konsystencję i kremowy środek ser wykorzystuje się nie tylko do dań wytrawnych, ale i do deserów. Burrata doskonale komponuje się zarówno z warzywami, jak i mięsem czy owocami. To jeden z najpopularniejszych dodatków ostatnich lat, który można kupić w sklepach czy marketach. Opakowanie kosztuje od 6 do 10 złotych.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także