Mięciutkie placuszki budyniowe. Smakują mojej rodzinie bardziej niż racuchy

Choć w takie gorące dni unikam smażenia, to dla tych placków robię wyjątek. Wystarczy chwila i są gotowe, świetnie smakują z owocami, nie są tłuste. Idealnie sprawdzają się na śniadanie nawet w upalnym lipcu. Przepis jest bardzo prosty, a kluczowe składniki są dwa: budyń i jogurt.

Te placki świetnie smakują z wiśniami.Te placki świetnie smakują z wiśniami.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Śniadanie na ciepło to zawsze dobry początek dnia. Placki uwielbiają dzieci, ale tak naprawdę nie ma tu limitu wieku. Smakują każdemu i to zarówno na ciepło, jak i na zimno. A zwłaszcza latem, kiedy za każdym razem można jeść je nieco inaczej i zmieniać owocowe dodatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Zawsze inaczej

Jednak w przypadku tych placków nie tylko owoce mogą odmienić ich skład. Ciasto przygotowuje się z dodatkiem jogurtu. Gdy wybierzesz owocowy, konkretnie wpłynie to na smak potrawy. Drugi ważny składnik to budyń. Ma on wpływ na konsystencję, ale nadaje też plackom przyjemnego, śmietankowego aromatu.

Ważny nabiał

Placki z dodatkiem nabiałowym to nic nowego. Niektóre przepisy bazują na twarogu, inne na kwaśnym mleku, a jeszcze inne na śmietanie. Te do których dokłada się jogurt są wyjątkowo lekkie i mocno owocowe. Należą też do jednych z najprostszych w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać rózgą wszystkie składniki, nawet nie trzeba wyciągać miksera i już można formować placki na rozgrzanej patelni. Placki są pyszne podane od razu, ale w mojej rodzinie są też ich zwolennicy na zimno. Oczywiście najlepiej podać je ze świeżymi owocami, a i dodatkowa porcja jogurtu też na pewno nie zaszkodzi.

Placki budyniowe

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru,
  • 1 mały jogurt owocowy,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj jajka, mąkę, budyń, sodę i jogurt na gładkie ciasto.
  2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.
  3. Formuj małe placki i smaż je na złoty kolor z obu stron.
  4. Odkładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok