Mięciutkie placuszki budyniowe. Smakują mojej rodzinie bardziej niż racuchy

Choć w takie gorące dni unikam smażenia, to dla tych placków robię wyjątek. Wystarczy chwila i są gotowe, świetnie smakują z owocami, nie są tłuste. Idealnie sprawdzają się na śniadanie nawet w upalnym lipcu. Przepis jest bardzo prosty, a kluczowe składniki są dwa: budyń i jogurt.

Te placki świetnie smakują z wiśniami.Te placki świetnie smakują z wiśniami.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Śniadanie na ciepło to zawsze dobry początek dnia. Placki uwielbiają dzieci, ale tak naprawdę nie ma tu limitu wieku. Smakują każdemu i to zarówno na ciepło, jak i na zimno. A zwłaszcza latem, kiedy za każdym razem można jeść je nieco inaczej i zmieniać owocowe dodatki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Zawsze inaczej

Jednak w przypadku tych placków nie tylko owoce mogą odmienić ich skład. Ciasto przygotowuje się z dodatkiem jogurtu. Gdy wybierzesz owocowy, konkretnie wpłynie to na smak potrawy. Drugi ważny składnik to budyń. Ma on wpływ na konsystencję, ale nadaje też plackom przyjemnego, śmietankowego aromatu.

Ważny nabiał

Placki z dodatkiem nabiałowym to nic nowego. Niektóre przepisy bazują na twarogu, inne na kwaśnym mleku, a jeszcze inne na śmietanie. Te do których dokłada się jogurt są wyjątkowo lekkie i mocno owocowe. Należą też do jednych z najprostszych w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać rózgą wszystkie składniki, nawet nie trzeba wyciągać miksera i już można formować placki na rozgrzanej patelni. Placki są pyszne podane od razu, ale w mojej rodzinie są też ich zwolennicy na zimno. Oczywiście najlepiej podać je ze świeżymi owocami, a i dodatkowa porcja jogurtu też na pewno nie zaszkodzi.

Placki budyniowe

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru,
  • 1 mały jogurt owocowy,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj jajka, mąkę, budyń, sodę i jogurt na gładkie ciasto.
  2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.
  3. Formuj małe placki i smaż je na złoty kolor z obu stron.
  4. Odkładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Podają do obiadu zamiast surówki. My dusimy kapustę, Turcy wolą inne warzywo
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Nazywają to ciastem oposa. Co warstwa, to pyszniejsza
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Z resztek koperku robię sos. Do jajka lepszy niż chrzanowy
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Wyciągam z beczki i blenduję. Rozrusza jelita i usprawni trawienie
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Dodaj do jesiennej grochówki. Nie będziesz się martwić wzdętym brzuchem i niestrawnością
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Moja ciocia tak przechowuje cebulę. Nigdy nie gnije i zachowuje swoje właściwości
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Znany dietetyk mówi, jakich wędlin nie jeść. To ścięgna, chrząstki i resztki tłuszczu
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
Kiedyś uznawany za jadalny, a dziś wiemy, że jest trujący. A niektórzy wciąż zbierają tego grzyba
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
O niebo lepsze niż ziemniaczane. Tak smaczne, że nie potrzebują dodatków
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna
Amerykanie dodają do szarlotki. Niejedna babcia na ten widok się przeżegna