Mięciutkie placuszki budyniowe. Smakują mojej rodzinie bardziej niż racuchy
Choć w takie gorące dni unikam smażenia, to dla tych placków robię wyjątek. Wystarczy chwila i są gotowe, świetnie smakują z owocami, nie są tłuste. Idealnie sprawdzają się na śniadanie nawet w upalnym lipcu. Przepis jest bardzo prosty, a kluczowe składniki są dwa: budyń i jogurt.
15.07.2024 06:54
Śniadanie na ciepło to zawsze dobry początek dnia. Placki uwielbiają dzieci, ale tak naprawdę nie ma tu limitu wieku. Smakują każdemu i to zarówno na ciepło, jak i na zimno. A zwłaszcza latem, kiedy za każdym razem można jeść je nieco inaczej i zmieniać owocowe dodatki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zawsze inaczej
Jednak w przypadku tych placków nie tylko owoce mogą odmienić ich skład. Ciasto przygotowuje się z dodatkiem jogurtu. Gdy wybierzesz owocowy, konkretnie wpłynie to na smak potrawy. Drugi ważny składnik to budyń. Ma on wpływ na konsystencję, ale nadaje też plackom przyjemnego, śmietankowego aromatu.
Ważny nabiał
Placki z dodatkiem nabiałowym to nic nowego. Niektóre przepisy bazują na twarogu, inne na kwaśnym mleku, a jeszcze inne na śmietanie. Te do których dokłada się jogurt są wyjątkowo lekkie i mocno owocowe. Należą też do jednych z najprostszych w przygotowaniu. Wystarczy wymieszać rózgą wszystkie składniki, nawet nie trzeba wyciągać miksera i już można formować placki na rozgrzanej patelni. Placki są pyszne podane od razu, ale w mojej rodzinie są też ich zwolennicy na zimno. Oczywiście najlepiej podać je ze świeżymi owocami, a i dodatkowa porcja jogurtu też na pewno nie zaszkodzi.
Placki budyniowe
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru,
- 1 mały jogurt owocowy,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj jajka, mąkę, budyń, sodę i jogurt na gładkie ciasto.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.
- Formuj małe placki i smaż je na złoty kolor z obu stron.
- Odkładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.