PoradySezon trwa, a panie po 50. powinny sięgać jak najczęściej. Pomagają z uciążliwym problemem

Sezon trwa, a panie po 50. powinny sięgać jak najczęściej. Pomagają z uciążliwym problemem

Konfitura z jeżyn
Konfitura z jeżyn
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Magalice

26.06.2024 17:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na straganie twój wzrok przyciągnęły jeżyny? Już są! To kolejne letnie owoce na które sezon szybko się kończy. Dlatego korzystaj z każdej okazji, by je zjeść. Mają mnóstwo zalet, ale szczególnie docenią je kobiety dojrzałe, bo potrafią łagodzić objawy menopauzy.

Jeżyny są tak pyszne, że najlepiej je jeść wprost z pudełeczka lub krzaczka. To dobry pomysł na małą przekąskę, która można zabrać nawet do pracy. Te owoce mają niewiele kalorii i są dużo bardziej zdrowe niż batoniki, zwłaszcza te dietetyczne.

Jeżyny były znane już w medycynie ludowej

Jeżyny z wyglądu przypominają znacznie bardziej popularne maliny. Jednak ze względu na bardzo ciemny, wręcz czarny kolor, nie da się ich pomylić z żadnymi innymi owocami. Czasami można spotkać się też z nazwą ożyna lub ostrężyna. Cenne są nie tylko owoce, ale także jej liście, od dawna wykorzystywane w medycynie ludowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeżyny - same plusy

Niwelują objawy menopauzy. Świeże owoce jeżyny są bogate w tak zwane fitoestrogeny, czyli występujące naturalnie estrogeny pochodzenia roślinnego. Dlatego te owoce służą przy bolesnych miesiączkach, a także przy nieprzyjemnych skutkach menopauzy. Picie naparów z liści jeżyny także łagodzi uderzenia gorąca.

Są dobre na wzrok. Jeżyny mają dużo witaminy A, dlatego wspomagają pracę oczu, zapobiegają występowaniu chorób zwyrodnieniowych i zapaleń siatkówki. Poleca się je szczególnie osobom starszym, które są narażone na wystąpienie zwyrodnień plamki żółtej.

Zmniejszają ryzyko nowotworów. Jeżyny uważane są za owoc, który zawiera najwięcej antyoksydantów. Dzięki temu zwalczają wolne rodniki i stanowią naturalną profilaktykę antynowotworową. Zapobiegają też rozwojowi istniejących już nowotworów, niszcząc ich komórki.

Poprawiają odporność. Jeżyny są cennym źródłem witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, który nie tylko wzmacnia odporność organizmu, ale także pobudza produkcję białych krwinek i chroni przed ryzykiem zachorowania na miażdżycę. W 100 gramach owoców jest aż 21 mg tej witaminy.

Wspomagają pracę jelit. Jeżyny mają dużo błonnika, dlatego zapobiegają tworzeniu się złogów jelitowych, usprawniają trawienie i regulują pracę układu pokarmowego. W dodatku sycą na długo, co zapobiega podjadaniu. To świetny dodatek do porannej owsianki.

Wzmacniają kości. W jeżynach jest zarówno wapń, jaki i magnez, które tworzą masę kostną. Dodatkowo mają także witaminę K, która przyczynia się do gęstości kości.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
jeżynydietazdrowe odżywianie