Sezon trwa, a panie po 50. powinny sięgać jak najczęściej. Pomagają z uciążliwym problemem

Na straganie twój wzrok przyciągnęły jeżyny? Już są! To kolejne letnie owoce na które sezon szybko się kończy. Dlatego korzystaj z każdej okazji, by je zjeść. Mają mnóstwo zalet, ale szczególnie docenią je kobiety dojrzałe, bo potrafią łagodzić objawy menopauzy.

Konfitura z jeżynKonfitura z jeżyn
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Magalice
Dorota Gepert

Jeżyny są tak pyszne, że najlepiej je jeść wprost z pudełeczka lub krzaczka. To dobry pomysł na małą przekąskę, która można zabrać nawet do pracy. Te owoce mają niewiele kalorii i są dużo bardziej zdrowe niż batoniki, zwłaszcza te dietetyczne.

Jeżyny były znane już w medycynie ludowej

Jeżyny z wyglądu przypominają znacznie bardziej popularne maliny. Jednak ze względu na bardzo ciemny, wręcz czarny kolor, nie da się ich pomylić z żadnymi innymi owocami. Czasami można spotkać się też z nazwą ożyna lub ostrężyna. Cenne są nie tylko owoce, ale także jej liście, od dawna wykorzystywane w medycynie ludowej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dutch baby w wytrawnym wydaniu stał się ulubionym pomysłem na pyszne śniadanie

Jeżyny - same plusy

Niwelują objawy menopauzy. Świeże owoce jeżyny są bogate w tak zwane fitoestrogeny, czyli występujące naturalnie estrogeny pochodzenia roślinnego. Dlatego te owoce służą przy bolesnych miesiączkach, a także przy nieprzyjemnych skutkach menopauzy. Picie naparów z liści jeżyny także łagodzi uderzenia gorąca.

Są dobre na wzrok. Jeżyny mają dużo witaminy A, dlatego wspomagają pracę oczu, zapobiegają występowaniu chorób zwyrodnieniowych i zapaleń siatkówki. Poleca się je szczególnie osobom starszym, które są narażone na wystąpienie zwyrodnień plamki żółtej.

Zmniejszają ryzyko nowotworów. Jeżyny uważane są za owoc, który zawiera najwięcej antyoksydantów. Dzięki temu zwalczają wolne rodniki i stanowią naturalną profilaktykę antynowotworową. Zapobiegają też rozwojowi istniejących już nowotworów, niszcząc ich komórki.

Poprawiają odporność. Jeżyny są cennym źródłem witaminy C, czyli kwasu askorbinowego, który nie tylko wzmacnia odporność organizmu, ale także pobudza produkcję białych krwinek i chroni przed ryzykiem zachorowania na miażdżycę. W 100 gramach owoców jest aż 21 mg tej witaminy.

Wspomagają pracę jelit. Jeżyny mają dużo błonnika, dlatego zapobiegają tworzeniu się złogów jelitowych, usprawniają trawienie i regulują pracę układu pokarmowego. W dodatku sycą na długo, co zapobiega podjadaniu. To świetny dodatek do porannej owsianki.

Wzmacniają kości. W jeżynach jest zarówno wapń, jaki i magnez, które tworzą masę kostną. Dodatkowo mają także witaminę K, która przyczynia się do gęstości kości.

Wybrane dla Ciebie
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇