PoradyJedz, a tłuszczyk z brzucha i boczków zacznie znikać. Zdziwisz się, jak szybko

Jedz, a tłuszczyk z brzucha i boczków zacznie znikać. Zdziwisz się, jak szybko

Jogurt naturalny z musem z jagód  bez cukru
Jogurt naturalny z musem z jagód bez cukru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | xamtiw

23.06.2024 14:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Odchudzanie jest dość skomplikowanym procesem, który wymaga czasu i wielu poświęceń. Dla niektórych może być prawdziwym wyzwaniem, ale na szczęście jest wiele produktów w codziennym menu, które są bardzo pomocne w podkręceniu metabolizmu. Zobaczcie, jakie pokarmy powinny się znaleźć w diecie, by szybciej pozbyć się zbędnego tłuszczu!

Naturalne spalacze tłuszczu

Żyjemy w czasach, w których różnorodne diety, również diety-cud, są bardzo popularne. Bardzo często sięgamy również po rozmaite odchudzające preparaty i suplementy. Niestety, często zapominamy o tym, że na wyciągnięcie ręki mamy naturalne spalacze tłuszczu, które są zdecydowanie zdrowszym rozwiązaniem. Co więcej, przynoszą większe korzyści i są mniej kosztowne. Zatem zamiast eksperymentować na własnym organizmie, rekomendujemy zdrowszą alternatywę - produkty, które spalają tłuszcz i nie powodują żadnych skutków ubocznych. Jakie produkty warto jeść, by szybciej pozbyć się oponki wokół brzucha?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

1. Pomidory

Na pierwszym miejscu naszej listy znajduje się owoc, który większość z nas uznaje za warzywo. Pomidor, bo o nim mowa, jest produktem dostępnym w każdym sklepie, w przystępnej cenie. Co więcej, smaczne pomidory można kupić niezależnie od pory roku.

Ten owoc jest bardzo skuteczny w walce z nadprogramowymi kilogramami z uwagi na wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Warto podkreślić, że błonnik przyspiesza przemianę materii, jest także odpowiedzialny za regulowanie przyswajania tłuszczów i cukrów, a jego spożywanie zapewnia uczucie sytości i hamuje głód.

Oprócz zawartości błonnika pomidory wyróżniają się niewielką ilością kalorii oraz dużą ilością wody. Takie połączenie sprawia, że łatwiej jest schudnąć - dzieje się tak ze względu na spadek poziomu produkowanych we krwi lipidów.

2. Awokado

Myśląc o produktach wspomagających odchudzanie, z pewnością niewielu osobom przychodzi do głowy awokado, ponieważ warzywo to kojarzy się z dużą zawartością tłuszczu. Okazuje się jednak, że niepozorne awokado jest nie tylko bardzo zdrowe; również pomaga w odchudzaniu. Znajdujący się w nim kwas oleinowy hamuje apetyt i zapewnia efekt sytości na długi czas - sprawia, że nie mamy ochoty sięgać po niezdrowe przekąski.

Poza tym, ma również ma sporą ilość cennego błonnika, usprawniającego proces trawienia. W jednym awokado jest niewiele węglowodanów, ale aż 80% z nich stanowi właśnie błonnik. Oprócz tego awokado to także cenne źródło witamin i innych składników odżywczych.

3. Jagody

Jagody nie bez powodu są zaliczane do żywności określanej mianem superfoods. Te niewielkie, fioletowe owoce, mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Po pierwsze potrafią zwalczać powstające w organizmie stany zapalne. Po drugie, zawierają dużą dawkę przeciwutleniaczy, które wspierają pracę serca, obniżają ciśnienie krwi i zmniejszają prawdopodobieństwo udaru mózgu.

Badacze odkryli także, że regularne spożywanie jagód podkręca spalanie tkanki tłuszczowej podczas wykonywania ćwiczeń fizycznych.

4. Jogurt grecki

Nabiał jest bardzo polecany podczas diety odchudzającej, ale szczególnie dobry na spalanie tkanki tłuszczowej jest jogurt grecki. Ten pożywny jogurt zawiera solidną porcję białka, wapnia i potasu, dzięki czemu nie tylko poprawia metabolizm, ale również chroni masę mięśniową przed spalaniem podczas redukcji wagi.

5. Imbir

Pochodzący z Indii i Chin imbir wygląda bardzo niepozornie, ale pełni istotną rolę w medycynie naturalnej. Przede wszystkim ma właściwości wzmacniające organizm, łagodzi bóle mięśni i niweluje stany zapalne. Jest także skuteczny w walce ze wzdęciami.

Imbir rozgrzewa organizm, przyczyniając się do wzrostu termogenezy, co sprawia, że o wiele szybciej zachodzą w organizmie przemiany metaboliczne. Jednym słowem spożywanie imbiru poprawia metabolizm, dzięki czemu szybciej spalamy tkankę tłuszczową.

Imbir pomaga schudnąć
Imbir pomaga schudnąć© Pixabay

6. Grejpfrut

Nie każdy w równym stopniu potrafi docenić smak grejpfruta, który wyróżnia się charakterystycznym, słodko-kwaśnym smakiem. Warto jednak mieć świadomość, że jest prawdziwym sojusznikiem w walce o zdrowie oraz sylwetkę. Owoc ten jest bogatym źródłem witaminy C, działającej pozytywnie na układ odpornościowy organizmu. Wykazuje również właściwości przyspieszające przemianę materii, a także wpływa na zmniejszenie apetytu, zwiększając uczucie sytości.

7. Brokuły

Brokuły również polecane są w diecie odchudzającej z dwóch powodów. Po pierwsze zawierają bardzo mało kalorii, po drugie mają solidną ilość błonnika. Błonnik zaś jest niezwykle pożądanym składnikiem w przypadku osób z nadmiarem kilogramów, zwiększa uczucie sytości i przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej.

8. Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek stanowi jedno z najzdrowszych źródeł tłuszczów. Jej systematyczne spożywanie przyczynia się do wzmocnienia systemu immunologicznego organizmu, a także do obniżenia poziomu trójglicerydów, jednocześnie podwyższając poziom dobrego cholesterolu HDL.

Oliwa świetnie sprawdza się do poskromienia apetytu, poprzez stymulowanie uwalniania się GLP-1, czyli hormonu pomagającego w utrzymaniu uczucia sytości w organizmie. Dodatkowo zmniejsza ryzyko otyłości i pomaga szybciej spalić zgromadzone zapasy tkanki tłuszczowej.

9. Jajka

Jajka zawierają mnóstwo witamin (np. witamina B12 i witamina A) i dobrze przyswajalne białko. Ich regularne jedzenie wpływa korzystnie na spalanie tłuszczu, a dodatkowo białko jest budulcem tkanki mięśniowej. Ze wszystkich produktów żywnościowych zawiera najwięcej białka i jest ono bardziej wartościowe od tego w wołowinie, czy w mleku.

10. Kawa

Kawa nie tylko hamuje głód, ale poprawia kondycję umysłową i sprawność fizyczną. Naukowcy zgodnie podkreślają, że regularne spożywanie kofeiny w rozsądnych ilościach przyspiesza metabolizm. Chcąc spalić tkankę tłuszczową wokół brzucha, nie żałujmy sobie 2-3 filiżanek kawy. "Mała czarna" przed rozpoczęciem aktywności fizycznej przyczyni się także do wzrostu efektywności podczas treningu.

Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także