Takich gofrów nad morzem nie kupisz. Świetnie sprawdzą się na obiad

Gofry kojarzą się głównie z wakacyjnymi wyjazdami nad morze, gdzie kuszą bitą śmietaną, polewą i owocami. Mało osób wie, że świetnie sprawdzają się również w wersji wytrawnej. Falafelowe gofry z dodatkami smakują tak dobrze, że śmiało zastąpią obiad.

Gofry falafeloweGofry falafelowe
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Każdy kęs to po prostu eksplozja smaku. W gofrach skrywa się bowiem cała moc orientalnych przypraw, takich jak kardamon, papryka czy kmin oraz aromatyczne zioła - kolendra i natka pietruszki. To jednak nie koniec pyszności, bo gofry falafelowe zwieńczone są pysznym sosem tahini i warzywnymi dodatkami. Dzieje się dużo, ale wszystko tworzy świetnie dopasowaną kompozycję.

Czym jest falafel?

Falafel to popularne danie kuchni bliskowschodniej, które pokochały miliony osób na całym świecie. Jest to rodzaj wegetariańskich kulek lub kotletów, których głównym składnikiem jest ciecierzyca, stanowiąca dobre źródło roślinnego białka. Falafele najczęściej lądują we wrapach i wegetariańskich kebabach, pojawiają się też w sałatkach lub urozmaicają hummus.

W naszym przepisie zamieniły się jednak w pyszne gofry. Ta odsłona przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom nowych smaków.

Falafelowe gofry

Są chrupiące i pyszne, a dodatek soczewicy sprawia, że nasycą na dłużej. Prosty sos z dodatkiem sezamowej pasty tahini i warzywne dodatki zwieńczają dzieło. Z podanych proporcji na ciasto wyjdzie ok. 8 gofrów. Pamiętaj o namoczeniu wcześniej ciecierzycy- w tym przepisie wykorzystuje się zarówno ugotowaną lub ze słoika, jak i namoczoną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich gofrów nad morzem nie kupisz. Świetnie sprawdzą się na obiad

Składniki:

Gofry:

  • 400 g ciecierzycy - ugotowanej,
  • 400 g ciecierzycy - namoczonej,
  • 1 szklanka świeżej kolendry,
  • 1 szklanka świeżej natki pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • około 1 łyżki soli.

Sos Tahini:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 40 g tahini,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
  • ⅓ szklanki wody,
  • ½ łyżeczki soli,
  • sok z połowy cytryny.

Dodatki na jedną porcję:

  • 20 g czerwonej kapusty w occie,
  • 20 g ogórka,
  • 2 pomidorki koktajlowe.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ugotowaną oraz namoczoną ciecierzycę zmiel w maszynce do mięsa lub zblenduj.

Mielona ciecierzyca
Mielona ciecierzyca © Pyszności

Krok 2. Natkę pietruszki, kolendrę, obraną cebulę oraz czosnek umieść w robocie kuchennym i poszatkuj. Powstałą masę dodaj do ciecierzycy.

Masa na gofry
Masa na gofry © Pyszności

Krok 3. Dodaj słodką paprykę, kmin, kardamon, cynamon oraz sól i dokładnie wymieszaj. Masa jest dość gęsta.

Falafele
Falafele © Pyszności

Krok 4. Z powstałej masy formuj kulki. Włóż je do gofrownicy i zamknij, tym samym je spłaszczając.

Gofry falafelowe
Gofry falafelowe © Pyszności

Krok 5. Przygotuj sos. Jogurt naturalny wymieszaj z tahini, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kminem, solą oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodaj wodę, aby sos był płynniejszy.

Gofry z sosem
Gofry z sosem © Pyszności

Krok 6. Dodaj porcję kapusty w occie, pokrojonego ogórka oraz pomidora. Polej dodatkowo sosem i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Gofry falafelowe
Gofry falafelowe © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty