Takich gofrów nad morzem nie kupisz. Świetnie sprawdzą się na obiad

Gofry kojarzą się głównie z wakacyjnymi wyjazdami nad morze, gdzie kuszą bitą śmietaną, polewą i owocami. Mało osób wie, że świetnie sprawdzają się również w wersji wytrawnej. Falafelowe gofry z dodatkami smakują tak dobrze, że śmiało zastąpią obiad.

Gofry falafeloweGofry falafelowe
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Każdy kęs to po prostu eksplozja smaku. W gofrach skrywa się bowiem cała moc orientalnych przypraw, takich jak kardamon, papryka czy kmin oraz aromatyczne zioła - kolendra i natka pietruszki. To jednak nie koniec pyszności, bo gofry falafelowe zwieńczone są pysznym sosem tahini i warzywnymi dodatkami. Dzieje się dużo, ale wszystko tworzy świetnie dopasowaną kompozycję.

Czym jest falafel?

Falafel to popularne danie kuchni bliskowschodniej, które pokochały miliony osób na całym świecie. Jest to rodzaj wegetariańskich kulek lub kotletów, których głównym składnikiem jest ciecierzyca, stanowiąca dobre źródło roślinnego białka. Falafele najczęściej lądują we wrapach i wegetariańskich kebabach, pojawiają się też w sałatkach lub urozmaicają hummus.

W naszym przepisie zamieniły się jednak w pyszne gofry. Ta odsłona przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom nowych smaków.

Falafelowe gofry

Są chrupiące i pyszne, a dodatek soczewicy sprawia, że nasycą na dłużej. Prosty sos z dodatkiem sezamowej pasty tahini i warzywne dodatki zwieńczają dzieło. Z podanych proporcji na ciasto wyjdzie ok. 8 gofrów. Pamiętaj o namoczeniu wcześniej ciecierzycy- w tym przepisie wykorzystuje się zarówno ugotowaną lub ze słoika, jak i namoczoną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takich gofrów nad morzem nie kupisz. Świetnie sprawdzą się na obiad

Składniki:

Gofry:

  • 400 g ciecierzycy - ugotowanej,
  • 400 g ciecierzycy - namoczonej,
  • 1 szklanka świeżej kolendry,
  • 1 szklanka świeżej natki pietruszki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • około 1 łyżki soli.

Sos Tahini:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego,
  • 40 g tahini,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
  • ⅓ szklanki wody,
  • ½ łyżeczki soli,
  • sok z połowy cytryny.

Dodatki na jedną porcję:

  • 20 g czerwonej kapusty w occie,
  • 20 g ogórka,
  • 2 pomidorki koktajlowe.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ugotowaną oraz namoczoną ciecierzycę zmiel w maszynce do mięsa lub zblenduj.

Mielona ciecierzyca
Mielona ciecierzyca © Pyszności

Krok 2. Natkę pietruszki, kolendrę, obraną cebulę oraz czosnek umieść w robocie kuchennym i poszatkuj. Powstałą masę dodaj do ciecierzycy.

Masa na gofry
Masa na gofry © Pyszności

Krok 3. Dodaj słodką paprykę, kmin, kardamon, cynamon oraz sól i dokładnie wymieszaj. Masa jest dość gęsta.

Falafele
Falafele © Pyszności

Krok 4. Z powstałej masy formuj kulki. Włóż je do gofrownicy i zamknij, tym samym je spłaszczając.

Gofry falafelowe
Gofry falafelowe © Pyszności

Krok 5. Przygotuj sos. Jogurt naturalny wymieszaj z tahini, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kminem, solą oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodaj wodę, aby sos był płynniejszy.

Gofry z sosem
Gofry z sosem © Pyszności

Krok 6. Dodaj porcję kapusty w occie, pokrojonego ogórka oraz pomidora. Polej dodatkowo sosem i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Gofry falafelowe
Gofry falafelowe © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Świeże ogórki pozostaną chrupiące i jędrne na dłużej. Wystarczy zrobić im "śpiworek"
Świeże ogórki pozostaną chrupiące i jędrne na dłużej. Wystarczy zrobić im "śpiworek"
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Jak cebula wpływa na organizm? Mało kto ma tego świadomość
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Bób po sycylijsku zawładnął moją kuchnią. Robię go niemal codziennie
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Już w sklepie zauważysz, czy arbuz był sztucznie pędzony. Jeden szczegół to zdradza
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Dodaję do naleśników. Każdy, kto spróbował, mówi, że w życiu nie jadł lepszych
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje