Takich gofrów nad morzem nie kupisz. Świetnie sprawdzą się na obiad
Gofry kojarzą się głównie z wakacyjnymi wyjazdami nad morze, gdzie kuszą bitą śmietaną, polewą i owocami. Mało osób wie, że świetnie sprawdzają się również w wersji wytrawnej. Falafelowe gofry z dodatkami smakują tak dobrze, że śmiało zastąpią obiad.
13.08.2024 07:33
Każdy kęs to po prostu eksplozja smaku. W gofrach skrywa się bowiem cała moc orientalnych przypraw, takich jak kardamon, papryka czy kmin oraz aromatyczne zioła - kolendra i natka pietruszki. To jednak nie koniec pyszności, bo gofry falafelowe zwieńczone są pysznym sosem tahini i warzywnymi dodatkami. Dzieje się dużo, ale wszystko tworzy świetnie dopasowaną kompozycję.
Czym jest falafel?
Falafel to popularne danie kuchni bliskowschodniej, które pokochały miliony osób na całym świecie. Jest to rodzaj wegetariańskich kulek lub kotletów, których głównym składnikiem jest ciecierzyca, stanowiąca dobre źródło roślinnego białka. Falafele najczęściej lądują we wrapach i wegetariańskich kebabach, pojawiają się też w sałatkach lub urozmaicają hummus.
W naszym przepisie zamieniły się jednak w pyszne gofry. Ta odsłona przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom nowych smaków.
Falafelowe gofry
Są chrupiące i pyszne, a dodatek soczewicy sprawia, że nasycą na dłużej. Prosty sos z dodatkiem sezamowej pasty tahini i warzywne dodatki zwieńczają dzieło. Z podanych proporcji na ciasto wyjdzie ok. 8 gofrów. Pamiętaj o namoczeniu wcześniej ciecierzycy- w tym przepisie wykorzystuje się zarówno ugotowaną lub ze słoika, jak i namoczoną.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
Gofry:
- 400 g ciecierzycy - ugotowanej,
- 400 g ciecierzycy - namoczonej,
- 1 szklanka świeżej kolendry,
- 1 szklanka świeżej natki pietruszki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka kardamonu,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- około 1 łyżki soli.
Sos Tahini:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego,
- 40 g tahini,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
- ⅓ szklanki wody,
- ½ łyżeczki soli,
- sok z połowy cytryny.
Dodatki na jedną porcję:
- 20 g czerwonej kapusty w occie,
- 20 g ogórka,
- 2 pomidorki koktajlowe.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ugotowaną oraz namoczoną ciecierzycę zmiel w maszynce do mięsa lub zblenduj.
Krok 2. Natkę pietruszki, kolendrę, obraną cebulę oraz czosnek umieść w robocie kuchennym i poszatkuj. Powstałą masę dodaj do ciecierzycy.
Krok 3. Dodaj słodką paprykę, kmin, kardamon, cynamon oraz sól i dokładnie wymieszaj. Masa jest dość gęsta.
Krok 4. Z powstałej masy formuj kulki. Włóż je do gofrownicy i zamknij, tym samym je spłaszczając.
Krok 5. Przygotuj sos. Jogurt naturalny wymieszaj z tahini, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kminem, solą oraz sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodaj wodę, aby sos był płynniejszy.
Krok 6. Dodaj porcję kapusty w occie, pokrojonego ogórka oraz pomidora. Polej dodatkowo sosem i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Smacznego!