PoradyNie ma lepszego sposobu na wędlinę w upały. Nie zrobi się obślizgła

Nie ma lepszego sposobu na wędlinę w upały. Nie zrobi się obślizgła

Przechowywanie wędliny
Przechowywanie wędliny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

17.08.2024 15:56

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Plasterki wędliny znów skończyły w koszu? Niestety, to wciąż się zdarza. Często można tego uniknąć, trzeba tylko zadbać o odpowiednie przechowywanie szynki, polędwicy czy innych mięsnych smakołyków. Niby jest to banalnie proste, ale nie wystarczy schować ich do lodówki.

Kanapka z wędliną to najprostszy sposób na szybkie śniadanie czy kolację. Dlatego ulubione mięsne plasterki prawie zawsze mamy w lodówce. Niestety często zdarza się kupować je na zapas. To pierwszy krok do tego, że je wyrzucimy. Drugi? Niewłaściwe przechowywanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kupuj wędlinę w sprawdzonych źródłach

Wędlina wędlinie nierówna, a różnice w jej składzie mogą być duże. Możemy kupić taką naprawdę dobrej jakości, ale trafia się też w sklepach taka, która bazuje na MOM, czyli mięsie oddzielonym mechanicznie z wypełniaczami i polepszaczami. Dlatego w tym przypadku sprawdzi się zasada, mniej ale lepszej jakości i ze sprawdzonego źródła. Gdy kupujesz jakąś wędlinę po raz pierwszy, sprawdzaj skład. Przy dolegliwościach kardiologicznych i nadwadze najlepiej wybierać taką o niskiej zawartości tłuszczu. Zawsze też sprawdzaj datę ważności, zwłaszcza gdy decydujesz się na wędlinę paczkowaną.

Gdzie przechowywać wędlinę?

Nawet najlepsza wędlina może się szybko popsuć, gdy będzie niewłaściwie przechowywana. Szczególnie podczas upałów. Gdy wyjmujesz ją na stół na półmisku, chowaj ją do lodówki jak najszybciej po posiłku, by się nie ogrzewała. Temperatura w lodówce powinna być odpowiednio niska. Dla wędlin najlepszy jest zakres 0-4 st. C. Jednak nie wystarczy je po prostu włożyć do chłodu.

W czym przechowywać szynki?

Jeśli kupujesz wędlinę paczkowaną, zaraz po otwarciu opakowania, plasterki, które zostaną wyjmij z niego. Przykryte folią szybko robią się obślizgłe i nieapteczne, bo plastik przyspiesza proces psucia się. Przełóż wędlinę do szklanego naczynia lub zawiń ją w papier. Możesz też sposobem naszych babć, położyć ją na talerzyku i drugim przykryć. Prosto i ekologicznie. Każda metoda jest lepsza niż plastikowe opakowanie. Gdy kupujesz wędlinę w plasterkach na wagę, możesz każdy z nich przedzielić arkuszem papieru do pieczenia. Dzięki temu na dłużej zachowa świeżość.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także