Nie ma lepszego sposobu na wędlinę w upały. Nie zrobi się obślizgła

Plasterki wędliny znów skończyły w koszu? Niestety, to wciąż się zdarza. Często można tego uniknąć, trzeba tylko zadbać o odpowiednie przechowywanie szynki, polędwicy czy innych mięsnych smakołyków. Niby jest to banalnie proste, ale nie wystarczy schować ich do lodówki.

Przechowywanie wędlinyPrzechowywanie wędliny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kanapka z wędliną to najprostszy sposób na szybkie śniadanie czy kolację. Dlatego ulubione mięsne plasterki prawie zawsze mamy w lodówce. Niestety często zdarza się kupować je na zapas. To pierwszy krok do tego, że je wyrzucimy. Drugi? Niewłaściwe przechowywanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni

Kupuj wędlinę w sprawdzonych źródłach

Wędlina wędlinie nierówna, a różnice w jej składzie mogą być duże. Możemy kupić taką naprawdę dobrej jakości, ale trafia się też w sklepach taka, która bazuje na MOM, czyli mięsie oddzielonym mechanicznie z wypełniaczami i polepszaczami. Dlatego w tym przypadku sprawdzi się zasada, mniej ale lepszej jakości i ze sprawdzonego źródła. Gdy kupujesz jakąś wędlinę po raz pierwszy, sprawdzaj skład. Przy dolegliwościach kardiologicznych i nadwadze najlepiej wybierać taką o niskiej zawartości tłuszczu. Zawsze też sprawdzaj datę ważności, zwłaszcza gdy decydujesz się na wędlinę paczkowaną.

Gdzie przechowywać wędlinę?

Nawet najlepsza wędlina może się szybko popsuć, gdy będzie niewłaściwie przechowywana. Szczególnie podczas upałów. Gdy wyjmujesz ją na stół na półmisku, chowaj ją do lodówki jak najszybciej po posiłku, by się nie ogrzewała. Temperatura w lodówce powinna być odpowiednio niska. Dla wędlin najlepszy jest zakres 0-4 st. C. Jednak nie wystarczy je po prostu włożyć do chłodu.

W czym przechowywać szynki?

Jeśli kupujesz wędlinę paczkowaną, zaraz po otwarciu opakowania, plasterki, które zostaną wyjmij z niego. Przykryte folią szybko robią się obślizgłe i nieapteczne, bo plastik przyspiesza proces psucia się. Przełóż wędlinę do szklanego naczynia lub zawiń ją w papier. Możesz też sposobem naszych babć, położyć ją na talerzyku i drugim przykryć. Prosto i ekologicznie. Każda metoda jest lepsza niż plastikowe opakowanie. Gdy kupujesz wędlinę w plasterkach na wagę, możesz każdy z nich przedzielić arkuszem papieru do pieczenia. Dzięki temu na dłużej zachowa świeżość.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem