Kładę na papier do pieczenia i zawijam jak pieroga. Po 10 minutach mam pyszny obiad

Obtocz w ziemniakach i zawiń w papier. Po 15 minutach obiad gotowy
Obtocz w ziemniakach i zawiń w papier. Po 15 minutach obiad gotowy
Źródło zdjęć: © Pyszności | Pyszności

02.06.2024 17:35, aktual.: 02.06.2024 23:36

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Masz w lodówce pierś z kurczaka i kilka ziemniaków? W kilka minut zamienisz je w pyszny obiad, który zrobi wrażenie na domownikach. Wszystko przez nietypowy sposób podania.

"Statystyczny Polak zjada ok. 30 kg kurczaka rocznie" - donosi portal Kuchnia WP. To jedno z najczęściej kupowanych mięs. Można przyrządzić je na dziesiątki różnych sposobów, dzięki czemu nigdy się nie nudzi. Jeśli szukasz przepisu na pierś z kurczaka, mamy coś dla ciebie. W takiej odsłonie jeszcze go nie jadłeś.

Poza kurczakiem potrzebujesz jeszcze kilku ziemniaków i... papieru do pieczenia. W kilka chwil przygotujesz smaczny obiad, który zachwyci twoich bliskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Trzy składniki i pięć minut pracy. Tak dobrego kurczaka jeszcze nie jadłeś

W lodówce leży kawałek piersi z kurczaka, a w szafce skrywa się kilka zapomnianych ziemniaków? W kilka chwil przygotujesz z nich pyszny obiad, który zasmakuje całej rodzinie. Ziemniaki należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach i obtoczyć nimi kawałki piersi z kurczaka.

Tak przygotowane mięso kładzie się na patelni wyłożonej papierem do pieczenia. Tłuszcz nie będzie potrzebny, bowiem mięso "smaży" się na papierze. To sposób na pyszny, szybki i niskokaloryczny obiad. Podaj go z lekką sałatką lub ulubioną surówką. I co najlepsze — przygotujesz go w mniej niż kwadrans.

Pierś z kurczaka w papilotach — przepis

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 5 ziemniaków,
  • słodka papryka,
  • czosnek granulowany,
  • czosnek niedźwiedzi,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka oleju,
  • opcjonalnie: inne, ulubione przyprawy.

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyj, osusz i pozbądź się z niego ścięgien. Oprósz go solą i pieprzem.
  2. Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pozostaw je w misce na kilka chwil, żeby puściły sok. Wylej nadmiar skrobi i dodaj do nich pół łyżeczki każdej z przypraw.
  3. Wyciągnij patelnie. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  4. Posmaruj papier olejem. Połóż na nim połowę starych ziemniaków. Na ziemniaki połóż pierś z kurczaka i przykryj je resztą ziemniaczanej masy. Przyciśnij papier do mięsa i ułóż go na kształt pieroga.
  5. Smaż mięso po 15 minut na każdej ze stron.
  6. Podawaj z ulubioną surówką i sosem, np. czosnkowym.


Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także