Kładę na papier do pieczenia i zawijam jak pieroga. Po 10 minutach mam pyszny obiad

Masz w lodówce pierś z kurczaka i kilka ziemniaków? W kilka minut zamienisz je w pyszny obiad, który zrobi wrażenie na domownikach. Wszystko przez nietypowy sposób podania.

Obtocz w ziemniakach i zawiń w papier. Po 15 minutach obiad gotowyObtocz w ziemniakach i zawiń w papier. Po 15 minutach obiad gotowy
Źródło zdjęć: © Pyszności | Pyszności

"Statystyczny Polak zjada ok. 30 kg kurczaka rocznie" - donosi portal Kuchnia WP. To jedno z najczęściej kupowanych mięs. Można przyrządzić je na dziesiątki różnych sposobów, dzięki czemu nigdy się nie nudzi. Jeśli szukasz przepisu na pierś z kurczaka, mamy coś dla ciebie. W takiej odsłonie jeszcze go nie jadłeś.

Poza kurczakiem potrzebujesz jeszcze kilku ziemniaków i... papieru do pieczenia. W kilka chwil przygotujesz smaczny obiad, który zachwyci twoich bliskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Trzy składniki i pięć minut pracy. Tak dobrego kurczaka jeszcze nie jadłeś

W lodówce leży kawałek piersi z kurczaka, a w szafce skrywa się kilka zapomnianych ziemniaków? W kilka chwil przygotujesz z nich pyszny obiad, który zasmakuje całej rodzinie. Ziemniaki należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach i obtoczyć nimi kawałki piersi z kurczaka.

Tak przygotowane mięso kładzie się na patelni wyłożonej papierem do pieczenia. Tłuszcz nie będzie potrzebny, bowiem mięso "smaży" się na papierze. To sposób na pyszny, szybki i niskokaloryczny obiad. Podaj go z lekką sałatką lub ulubioną surówką. I co najlepsze — przygotujesz go w mniej niż kwadrans.

Pierś z kurczaka w papilotach — przepis

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 5 ziemniaków,
  • słodka papryka,
  • czosnek granulowany,
  • czosnek niedźwiedzi,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka oleju,
  • opcjonalnie: inne, ulubione przyprawy.

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyj, osusz i pozbądź się z niego ścięgien. Oprósz go solą i pieprzem.
  2. Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pozostaw je w misce na kilka chwil, żeby puściły sok. Wylej nadmiar skrobi i dodaj do nich pół łyżeczki każdej z przypraw.
  3. Wyciągnij patelnie. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  4. Posmaruj papier olejem. Połóż na nim połowę starych ziemniaków. Na ziemniaki połóż pierś z kurczaka i przykryj je resztą ziemniaczanej masy. Przyciśnij papier do mięsa i ułóż go na kształt pieroga.
  5. Smaż mięso po 15 minut na każdej ze stron.
  6. Podawaj z ulubioną surówką i sosem, np. czosnkowym.


Wybrane dla Ciebie
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Przez lata był symbolem biedy, uznano go też za niezdrowy. Dziś wiemy, że to duży błąd
Przez lata był symbolem biedy, uznano go też za niezdrowy. Dziś wiemy, że to duży błąd