Kładę na papier do pieczenia i zawijam jak pieroga. Po 10 minutach mam pyszny obiad
Masz w lodówce pierś z kurczaka i kilka ziemniaków? W kilka minut zamienisz je w pyszny obiad, który zrobi wrażenie na domownikach. Wszystko przez nietypowy sposób podania.
02.06.2024 | aktual.: 02.06.2024 23:36
"Statystyczny Polak zjada ok. 30 kg kurczaka rocznie" - donosi portal Kuchnia WP. To jedno z najczęściej kupowanych mięs. Można przyrządzić je na dziesiątki różnych sposobów, dzięki czemu nigdy się nie nudzi. Jeśli szukasz przepisu na pierś z kurczaka, mamy coś dla ciebie. W takiej odsłonie jeszcze go nie jadłeś.
Poza kurczakiem potrzebujesz jeszcze kilku ziemniaków i... papieru do pieczenia. W kilka chwil przygotujesz smaczny obiad, który zachwyci twoich bliskich.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Trzy składniki i pięć minut pracy. Tak dobrego kurczaka jeszcze nie jadłeś
W lodówce leży kawałek piersi z kurczaka, a w szafce skrywa się kilka zapomnianych ziemniaków? W kilka chwil przygotujesz z nich pyszny obiad, który zasmakuje całej rodzinie. Ziemniaki należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach i obtoczyć nimi kawałki piersi z kurczaka.
Tak przygotowane mięso kładzie się na patelni wyłożonej papierem do pieczenia. Tłuszcz nie będzie potrzebny, bowiem mięso "smaży" się na papierze. To sposób na pyszny, szybki i niskokaloryczny obiad. Podaj go z lekką sałatką lub ulubioną surówką. I co najlepsze — przygotujesz go w mniej niż kwadrans.
Zobacz także
Pierś z kurczaka w papilotach — przepis
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka,
- 5 ziemniaków,
- słodka papryka,
- czosnek granulowany,
- czosnek niedźwiedzi,
- sól,
- pieprz,
- łyżeczka oleju,
- opcjonalnie: inne, ulubione przyprawy.
Przygotowanie:
- Kurczaka umyj, osusz i pozbądź się z niego ścięgien. Oprósz go solą i pieprzem.
- Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pozostaw je w misce na kilka chwil, żeby puściły sok. Wylej nadmiar skrobi i dodaj do nich pół łyżeczki każdej z przypraw.
- Wyciągnij patelnie. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Posmaruj papier olejem. Połóż na nim połowę starych ziemniaków. Na ziemniaki połóż pierś z kurczaka i przykryj je resztą ziemniaczanej masy. Przyciśnij papier do mięsa i ułóż go na kształt pieroga.
- Smaż mięso po 15 minut na każdej ze stron.
- Podawaj z ulubioną surówką i sosem, np. czosnkowym.