Używasz do słodzenia kawy? Nie zawsze jest to dobre rozwiązanie
Kiedy spotykasz się z przyjaciółkami na kawę, dla każdej to może być trochę inny napój. Da się go także posłodzić na wiele sposobów. Za tą wszechstronność uwielbiamy ten napój, ale na niektóre rozwiązania lepiej uważać.
Według dietetyków najlepiej nie słodzić ani kawy, ani herbaty. To dobry sposób na ograniczenie cukru w diecie. Jednak nie dla każdego. Wielu z nas wciąż nie wyobraża sobie tych napojów w wersji "na gorzko".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mrożona pianka kawowa to hit internetu. Sprawdziliśmy, czy warto spróbować
Jeśli ma być słodko...
Czym posłodzić kawą? Kiedyś odpowiedź była jasna. Wiadomo, że cukrem. Dziś możliwości jest znacznie więcej. Pojawiły się słodziki i zamienniki cukru, często uważane za zdrowsze. Są także syropy, które się do tego nadają, jak na przykład klonowy czy akacjowy. Jednak jedną z najbardziej naturalnych i najzdrowszych opcji wydaje się miód. Jednak czy na pewno?
Kawa zyskuje
Czytałeś nie raz, jak zdrowa jest kawa. O miodzie już nawet nie ma co wspominać, bo uchodzi za jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Jak jednak działają razem? W przeciwieństwie do cukru i sztucznych słodzików, które praktycznie nie mają wartości odżywczych, miód zawiera witaminy, minerały i inne związki, które pozytywnie działają na zdrowie. Miód ma też dobry wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego. Dzięki temu kawa staje się też bardziej wartościowym napojem.
Nie na co dzień
Kawa z miodem ma pewne wartości odżywcze, ale zyski z nich nie są tak duże, by taki napój można pić bez ograniczeń. Miód mimo swoich cennych składników, zawiera mnóstwo cukru. Dodajesz do kawy dwie łyżeczki miodu? To około 40 kcal i 12 g cukru, więc gdy pijesz kilka filiżanek tego napoju dziennie, bilans cukru rośnie. Dlatego po miód lepiej do kawy sięgać sporadycznie.
Potraktuj jak deser
Kawę z miodem można potraktować w kategorii deserowej. Szczególnie do czarnej kawy pasują łagodne miody, na przykład lipowy czy kwiatowy. Do mocnego espresso sprawdzą się zaś miody smakowe. Intensywna mała czarna z małym dodatkiem miodu piernikowego czy z dodatkiem kardamonu, smakuje świetnie.