PrzepisProste przepisyNa Dzień Babci przygotuj pyszną tartę z owocami. Lepsza niż laurka

Na Dzień Babci przygotuj pyszną tartę z owocami. Lepsza niż laurka

Choć styczeń kojarzy się z karnawałowymi deserami smażonymi na tłuszczu, na Dzień Babci stawiam na coś lżejszego. Która babcia nie skusi się na kruchą tarte ze świeżymi owocami? Taki deser będzie jak powiew wiosny w środku zimy.

Tarta z owocami idealna na Dzień Babci
Tarta z owocami idealna na Dzień Babci
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ryoichi

Można poczekać z uroczystymi obchodami Dnia Babci do weekendu. Jednak jeśli tylko można sobie na to pozwolić, warto przygotować coś słodkiego już na 21 stycznia. Zwłaszcza że deser nie musi być wcale pracochłonny, by zrobił wielkie wrażenie na babci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fit tarta czekoladowa z malinami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Dla babci przygotuj francuski deser

Babcie są najczęściej mistrzyniami klasycznych wypieków. O tej porze roku kuszą nas domowymi faworkami, pączkami czy oponkami. W tym względzie lepiej z nimi nie konkurować. Dlatego na Dzień Babci warto przygotować zupełnie inny deser i postawić na kuchnię francuską. Będzie pysznie i elegancko.

Zaplanuj przygotowania tarty

Tarta to niezawodny sposób Francuzek na deser, który sprawdzi się praktycznie na każdą okazję. Kruchy spód, pyszny krem i do tego świeże owoce to wręcz mistrzowskie połączenie smaków. Niektórzy twierdzą, że tarta może konkurować nawet z tortem. Pracy z nią jest jednak znacznie mniej. W dodatku da się ją zaplanować, bo kruche ciasto trzeba zrobić wcześniej, bo powinno się dobrze schłodzić w lodówce.

Trik na kruche ciasto

Idealne kruche ciasto da się przygotować nawet bez robota, wystarczy trzymać się kilku zasad. Przede wszystkim składniki muszą być dokładnie odważone, bo liczą się proporcje 3:2:1, czyli 300 g mąki, 200 g masła i 100 g cukru. Mąka powinna być przesiana, a masło musi być najlepszej jakości i o najwyższej zawartości tłuszczu. Warto też użyć cukru pudru.

Dobierz ulubione owoce

Krem ze śmietanki kremówki i mascarpone znany jest także z innych deserów. Nie ma sposobu, by się nie udał. Trochę kontrowersji mogą budzić świeże owoce. Te, które tradycyjnie stosuje się do tarty w sezonie, czyli truskawki, maliny czy jagody są o tej porze roku niedostępne lub ich jakość nie zawsze jest najlepsza. To już kwestia wyboru. Można też postawić na kiwi, mango, mandarynki, a nawet winogrona.

Tarta ze świeżymi owocami

Składniki:

Na spód:

  • 310 g mąki,
  • 175 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę,
  • 80 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli.

Na krem:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • cukier puder do smaku,
  • cukier waniliowy do smaku.

Dodatkowo: ulubione świeże owoce do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta kruchego. Rozetrzyj masło i mąkę na okruchy, dodaj pozostałe składniki i szybko wyrób ciasto. Zlep je w kulę i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
  2. Rozwałkuj ciasto, przełóż do formy na tartę i zrób dziurki widelcem na całej powierzchni. Wyłóż tartę papierem do pieczenia i wysyp groch, metalowe kuleczki lub ryż. To sprawi, że brzegi nie opadną, a tarta zachowa swoją formę podczas pieczenia.
  3. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza i wstaw tartę na 15 minut.
  4. Po upływie 15 minut zdejmij papier i obciążenie i piecz jeszcze przez około 30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Potem wyjmij ją z piekarnika i wystudź.
  5. Mascarpone ubij ze śmietanką. Do kremu dodaj cukru pudru i cukru waniliowego, wymieszaj.
  6. Krem wyłóż na całkowicie wystudzony spód tarty.
  7. Na wierzchu ułóż ulubione owoce.
tartakuchnia francuskadeser

Wybrane dla Ciebie