PrzepisProste przepisyZimą zawsze sięgam po ten dodatek do szarlotki. Nawet teściowa nie może się nachwalić

Zimą zawsze sięgam po ten dodatek do szarlotki. Nawet teściowa nie może się nachwalić

Szarlotka to królowa jesiennych i zimowych wypieków. Robisz ją praktycznie na każdy weekend? Może czas na małe zmiany? Wystarczy do jabłek dodać to sezonowe warzywo, a jej smak i aromat odmieni się. Warto spróbować szarlotki w takiej wersji.

Szarlotka z dynią
Szarlotka z dynią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jesień i zima pachną jabłkami. Warto jeść je na surowo i oczywiście wykorzystywać do wypieków. Nikogo raczej do klasycznej szarlotki nie trzeba przekonywać, ale do takiej w wersji owocowo-warzywnej... Sam sprawdź.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Warzywo sezonu

Warzywem, po które często sięgamy jesienią i zimą, jest zdecydowanie dynia. Dzięki swojej niezwykłej wszechstronności sprawdza się w wielu daniach. Zaczynając od zup, po warzywne gulasze, pasty i właśnie wypieki. Dynia może grać w nich główną rolę, ale też być ciekawym dodatkiem. W takim wydaniu warto sprawdzić ją w szarlotce.

Do wypieków często używa się puree z dyni, czyli warzywo trzeba wcześniej upiec. W przypadku szarlotki, ten zabieg nie będzie potrzebny. Dlatego przygotowanie ciasta nie zabierze ci wcale więcej czasu. Dynię wystarczy zetrzeć na tarce i dodać do jabłek. Takiej mieszanki owocowo-warzywnej nawet nie trzeba przesmażać. Po upieczeniu jej smak jest niezwykle harmonijny. Kwaskowate jabłka i delikatna dynia świetnie się uzupełniają.

Szarlotka z dodatkiem dyni

Składniki:

Na kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 100 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Dodatkowo:

  • 8 dużych, kwaśnych jabłek,
  • 3 szklanki startej dyni,
  • cukier waniliowy,
  • cynamon do smaku,
  • 4 łyżki bułki tartej.

Sposób przygotowania:

  1. Z mąki, masła, cukru, jajka, proszku do pieczenia i śmietany szybko zagnieć ciasto.
  2. Podziel je na dwie części: większą na dno i mniejszą na wierzch. Schładzaj je w lodówce co najmniej pół godziny.
  3. Jabłka zetrzyj na tarce i wymieszaj ze startą dynią. Dodaj cukier waniliowy i cynamon oraz bułkę tartą, wymieszaj.
  4. Formę do ciasta 24x28 wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Wyjmij z lodówki większą część ciasta i wyłóż nim dno formy. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Posyp całość bułką tartą.
  6. Następnie rozłóż na cieście mieszankę owocowo-warzywną.
  7. Wyjmij z lodówki mniejszy kawałek ciasta. Zetrzyj go na tarce i okruszki rozłóż równomiernie na wierzchu.
  8. Ciasto piecz w 180 stopniach C przez 45 minut.

Wybrane dla Ciebie