Użyj do naleśników zamiast zwykłej mąki pszennej. Będą delikatne, ale bardzo elastyczne
Tylko kilka składników wystarczy, by zrobić naleśniki. Natomiast trików, które można wykorzystać przy ich kombinacjach i smażeniu jest mnóstwo. Myślisz, że znasz już wszystkie? Podrzucam jeszcze jeden.
Wydawałoby się, że naleśniki to tak proste danie, że usmaży je każdy. Może i tak jest, ale ich jakość będzie bardzo różna. Miękkie, elastyczne, cieniutkie placki, które jednak wcale się nie rwą to ideał. Niestety nie tak łatwo go osiągnąć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekane naleśniki z serem. Przepis idealny na śniadanie lub obiad na słodko
Każdy ma swój przepis na naleśniki
Kluczowe w przygotowaniu dobrych naleśników są odpowiednie składniki, ciasto i smażenie. I właściwie w każdej z tej kwestii pojawiają się triki, a każdy autorytet kulinarny dodaje coś od siebie. Na przykład Robert Makłowicz poleca zastosowanie maślanki zamiast mleka, co sprawia, że ciasto staje się wyjątkowo puszyste i elastyczne. Lara Gessler radzi z kolei dodać do mąki łyżeczkę cukru pudru. Uważa, że dzięki temu naleśniki szybciej się zarumienią i będą chrupiące na brzegach. Mam jeszcze kilka sprawdzonych trików na naleśniki.
Sprawdzone triki
- Naleśniki będą elastyczne, gdy zamiast mieszać wszystkie składniki od razu, najpierw ubijesz jajka, a potem dodasz mąkę, wodę i mleko.
- Naleśniki nie lubią pośpiechu, jak wiele innych potraw mącznych. Dlatego po przygotowaniu ciasta, przykryj naczynie i odstaw je do lodówki na co najmniej 30 minut. Wtedy gluten dokładnie się nawodni, co pozwoli smażyć bardzo cienkie naleśniki, które nie będą się rozrywać.
- Tłuste placki to zgroza. Trzeba smażyć je na małej ilości tłuszczu, wystarczy smarować patelnię co 2-3 naleśnik. Idealny jest do tego pędzelek kuchenny, najlepiej z silikonu. Wtedy cała powierzchnia pokryta jest cieniutką warstwą tłuszczu równomiernie, a naleśnik smaży się idealnie.
Nowy na liście
Ostatnio do mojej listy trików na naleśniki dopisałam jeszcze jeden. Dotyczy on głównego składnika, czyli mąki. Zamiast zwykłej mąki pszennej stosuję mąkę tortową, która jest mielona najdrobniej. Jest niezwykle delikatna, często nazywana jest "miękką", bo zawiera mniej białka niż mąka uniwersalna. Przeznaczona jest do wypieku ciast, jak mówi sama nazwa "tortowa", ale świetnie sprawdza się też przy naleśnikach. Aby efekt był jeszcze lepszy, warto ją przesiać. Wtedy naleśniki są delikatne, mięciutkie, ale bardzo elastyczne. Idealnie nadają się do podawania z owocami, konfiturami, serem, a także wszelkimi wytrawnymi farszami.
Przepis na naleśniki
Składniki:
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki tortowej,
- szczypta soli,
- pół szklanki wody,
- 1 szklanka mleka,
- 3 łyżki roztopionego masła do ciasta,
- masło do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Przesiej mąkę do miski, dodaj sól.
- Do mąki dodaj mleko, wodę i jajka, które wcześniej ubij. Zmiksuj całość na gładką masę za pomocą miksera na wysokich obrotach, stopniowo dodając roztopione masło.
- Rozgrzej patelnię i lekko natłuść ją masłem za pomocą pędzelka.
- Na gorącą patelnię wylewaj porcje ciasta i rozprowadzaj je równomiernie po całej powierzchni. Smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron.