Moja babcia w karnawale smażyła oponki serowe. Góra ciastek znikała w mig
Słodkie wspomnienia z dzieciństwa są najpiękniejsze? Na pewno plasują się wysoko. Wciąż pamiętam smak oponek sprzed lat. Choć smażę je z tego samego przepisu, zawsze mi się wydaje, że babcia robiła lepsze. Właśnie zaczyna się na te pyszne ciastka sezon.
Choć z czasem karnawału najbardziej korzy się z pączkami i faworkami, to lista tradycyjnych słodkości jest dłuższa. Są na niej także racuchy i właśnie oponki. Te desery łączy jedno, są smażone na tłuszczu. Wszyscy chcieli się nimi nacieszyć przed okresem postu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dzień z Mistrzem. Joanna Jóźwik nawiązała do początków przygody ze sportem
W stylu retro
Przepis na oponki można określić, że jest w stylu retro. W czasach naszych babć wypieki opierały się na prostych i dostępnych składnikach, ale efekt zawsze zachwycał. Te smażone ciastka na bazie twarogu, z charakterystyczną dziurką, są niezwykle puszyste i delikatne. Można je przygotować bez żadnych gadżetów. Wystarczy wycinać je szklanką, a potem mniejsze kółko kieliszkiem.
Idealne do kawy
Serowe oponki znane są od lat i pewnie składniki na nie znajdziecie w każdym starym zeszczycie z przepisami. Jest to na pewno deser w stylu retro, ale trzeba odczytywać to tylko pozytywnie. Ich smak jest prosty, ale uwodzi delikatnością. Połączenie twarogu i masła zawsze się sprawdza. Takie oponki wciąż zasmakują dzieciom, będą też dobrym deserem do kawy. Ich przygotowanie jest prostsze niż pączków, ale smażenia w ich przypadku się nie uniknie. To charakterystyczne dla wszystkich deserów karnawałowych.
Serowe oponki jak u babci
Składniki:
- 250 g mąki,
- 250 g twarogu zmielonego,
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 4 - 5 łyżek cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 2 żółtka,
- 100 g gęstej śmietany,
- łyżeczka spirytusu, wódki lub octu,
- 1,5 l oleju do smażenia, opcjonalnie smalec,
- cukier puder do podania,
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Mąkę połącz z sodą, dodaj twaróg, dwa rodzaje cukru, żółtka oraz śmietanę. Z wszystkich składników zagnieć ciasto, ma być gładkie i elastyczne.
- Przenieść ciasto na stolnicę posypaną mąką i rozwałkuj na placki ok. 1,5 cm grubości.
- Placki delikatnie oprósz mąką i wycinaj z nich szklanką kółka i w środku mniejsze kieliszkiem.
- Rozgrzej tłuszcz w głębokim garnku.
- Oponki smaż je na rozgrzanym tłuszczu i odkładaj na ręczniki papierowe.
- Posyp je obficie cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu.