Kuzynka zrobiła kremowe ciasto bez pieczenia. Już wszyscy czekają na powtórkę
Kiedyś napisałam, że ciasta warstwowe coraz częściej zastępują torty. Moja kuzynka wzięła to sobie do serca. I w tym roku zamiast tortu na swoje urodziny przygotowała właśnie to ciasto. Cała rodzina była zachwycona.
Na początku imprezy wszyscy byli trochę zdziwieni. Jak to, naprawdę tortu nie będzie? Ten deser kuzynka zawsze podawała na swoje urodziny. W tym roku jednak postawiła na ciasto warstwowe, w dodatku bez pieczenia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smakują jak świeże owoce
Ciasta warstwowe świetnie sprawdzają się w roli eleganckich deserów. Zawsze jest w nich krem, który nieodłącznie kojarzy się z tortem. W przypadku ciasta mojej kuzynki jest to krem karpatkowy, czasami nazywany też budyniowym. Świetnie sprawdza się on do deserów bez pieczenia, bo dodaje wilgoci warstwom herbatników. Do tego dobrze komponuje się owocami. Kuzynka użyła wiśni, które mają słodko-wytrawny smak, tworzą udaną kompozycją ze słodkim budyniem z nutą wanilii. W dodatku bardzo dobrze znoszą mrożenie. Po rozmrożeniu smakują praktycznie jak świeże owoce.
Włoski akcent
Jakby jeszcze było mało, w cieście mojej kuzynki jest jeszcze warstwa kremu na bazie serka mascarpone. Zdecydowanie najłatwiejsza do przygotowania, bo wystarczy zmiksować składniki. Składanie ciasta to już prosta zabawa. Taki deser wymaga trochę pracy, ale obejdzie się bez piekarnika. Kremowe ciasta bez pieczenia mają sporo zwolenników. Jesteś wśród nich? Wypróbuj przepis mojej kuzynki, bo okazji w karnawale na pewno nie zabraknie.
Warstwowe ciasto mojej kuzynki
Składniki:
- 800 g kwadratowych herbatników czekoladowych.
Masa budyniowa:
- 1 litr mleka,
- 4 żółtka,
- 3 budynie waniliowe bez cukru,
- 1 szklanka cukru,
- 1,5 łyżki mąki pszennej,
- 200 g masła.
Warstwa wiśniowa:
- 1 galaretka wiśniowa,
- 300 ml wrzątku,
- 200 g rozmrożonych wiśni.
Warstwa serowa:
- 500 g schłodzonego mascarpone,
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30 proc.,
- 60 g cukru pudru.
Polewa czekoladowa:
- 80 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 100 g czekolady gorzkiej.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania masy budyniowej: do 1 szklanki mleka, dodaj żółtka, proszki budyniowe, cukier oraz mąkę. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
- Resztę mleka zagotuj, wtedy stopniowo wlewaj przygotowaną mieszankę mleka z budyniami, cały czas mieszaj i ponownie doprowadź do zagotowania masy.
- Gorący budyń przełóż do płaskiego naczynia, przykryj folią i odstaw do wystygnięcia.
- W tym czasie przygotuj warstwę wiśniową: galaretkę rozpuść, gdy będzie tężała, dodaj rozmrożone i odsączone wiśnie. Całość wymieszaj.
- Dokończ krem budyniowy: masło ubij mikserem, by powstała puszysta masa. Potem stopniowo dodawaj ostudzony budyń. Miksuj aż powstanie jednolity krem.
- Przygotuj warstwę z serka mascarpone: zmiksuj wszystkie składniki na aksamitny krem.
- Blaszkę wyłóż herbatnikami, na nich rozłóż pierwszą warstwę kremu budyniowego. Na niej rozłóż warstwę wiśniową.
- Kolejna warstwa to znowu herbatniki i krem.
- Na nim ułóż kolejną warstwę herbatników, a następnie rozłóż warstwę kremu na bazie mascarpone.
- Rozłóż herbatniki i nałóż na nie kolejną cienką warstwę kremu z mascarpone.
- Czekoladę rozpuść w gorącej śmietance. Gdy polewa przestygnie, udekoruj ciasto.