Jedne z najzdrowszych orzechów. Jedz codziennie, a będziesz mieć serce jak dzwon
Wyglądem przypominają dobrze znane orzechy włoskie, jednak pochodzą z innego kontynentu. Doceniali je Indianie, teraz zajadają się nimi wszyscy mieszkańcy Ameryki. Cenione są nie tylko za smak, ale i właściwości zdrowotne. Domyślasz się, o które orzechy chodzi?
Orzechy pekan to owoce orzesznika jadalnego, który naturalnie rośnie w Stanach Zjednoczonych. Doceniały je już plemiona indiańskie. Teraz są popularne także na innych kontynentach. Bez problemu kupisz je nawet w naszych dyskontach. Warto się na nie skusić, choć nie jest to tania przekąska.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach
Najzdrowsze na świecie
Orzechy pekan zyskały miano jednych z najzdrowszych na świecie. Ich wyjątkowe właściwości zdrowotne są cenione przez dietetyków. Zawierają one mnóstwo składników odżywczych. Są nie tylko źródłem zdrowych tłuszczów, ale także dostarczają mnóstwo witamin i minerałów, które mają pozytywny wpływ na organizm. Znajduje się w nich cynk, wapń, fosfor, potas, miedź, magnez i żelazo oraz witaminy A, C, E, K i B1.
Idealne na wysoki cholesterol
Orzechy pekan pozytywnie wpływają na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu, co jest bardzo ważne dla zdrowego układu krwionośnego. Bogate w antyoksydanty orzechy wspierają też ochronę organizmu przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nowotwory czy zawał serca. Nie mniej istotne jest ich działanie na układ nerwowy. Dzięki obecności magnezu, żelaza i witaminy B1, poprawiają pamięć i koncentrację, a także niwelują skutki stresu, a zwłaszcza rozdrażnienie.
Nadają się na przekąskę
Ze względu na swój unikalny smak i wartości odżywcze, orzechy pekan mogą być wyśmienitą przekąską lub dodatkiem do różnorodnych potraw. Idealnie pasują do owsianki, jaglanki, sałatek czy domowych batoników, o ile nie są poddawane obróbce termicznej, która niszczy cenne składniki odżywcze.
Zawsze z umiarem
Zawsze to podkreślamy, pisząc o orzechach. Mają mnóstwo wartości odżywczych, ale kalorii im nie brakuje. Dlatego zawsze umiar jest wskazany. Jednak już mała garstka dziennie jest w stanie przynieść zauważalne korzyści zdrowotne, jednocześnie zachowa się wtedy wyważony bilans kaloryczny.
Kiedy nie musisz liczyć kalorii, orzechy pekan świetnie nadają się także do ciast i deserów. Nie bez powodu są w składzie większości amerykańskich słodkości. Mają słodki, maślany smak, który dobrze komponuje się zwłaszcza z cynamonem i miodem.