WAŻNE
TERAZ

Iga Świątek w finale Wimbledonu

Jedne z najzdrowszych orzechów. Jedz codziennie, a będziesz mieć serce jak dzwon

Wyglądem przypominają dobrze znane orzechy włoskie, jednak pochodzą z innego kontynentu. Doceniali je Indianie, teraz zajadają się nimi wszyscy mieszkańcy Ameryki. Cenione są nie tylko za smak, ale i właściwości zdrowotne. Domyślasz się, o które orzechy chodzi?

Orzechy pekan mogą owocować nawet przez 300 latOrzechy pekan mogą owocować nawet przez 300 lat
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Orzechy pekan to owoce orzesznika jadalnego, który naturalnie rośnie w Stanach Zjednoczonych. Doceniały je już plemiona indiańskie. Teraz są popularne także na innych kontynentach. Bez problemu kupisz je nawet w naszych dyskontach. Warto się na nie skusić, choć nie jest to tania przekąska.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Najzdrowsze na świecie

Orzechy pekan zyskały miano jednych z najzdrowszych na świecie. Ich wyjątkowe właściwości zdrowotne są cenione przez dietetyków. Zawierają one mnóstwo składników odżywczych. Są nie tylko źródłem zdrowych tłuszczów, ale także dostarczają mnóstwo witamin i minerałów, które mają pozytywny wpływ na organizm. Znajduje się w nich cynk, wapń, fosfor, potas, miedź, magnez i żelazo oraz witaminy A, C, E, K i B1.

Idealne na wysoki cholesterol

Orzechy pekan pozytywnie wpływają na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu, co jest bardzo ważne dla zdrowego układu krwionośnego. Bogate w antyoksydanty orzechy wspierają też ochronę organizmu przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nowotwory czy zawał serca. Nie mniej istotne jest ich działanie na układ nerwowy. Dzięki obecności magnezu, żelaza i witaminy B1, poprawiają pamięć i koncentrację, a także niwelują skutki stresu, a zwłaszcza rozdrażnienie.

Nadają się na przekąskę

Ze względu na swój unikalny smak i wartości odżywcze, orzechy pekan mogą być wyśmienitą przekąską lub dodatkiem do różnorodnych potraw. Idealnie pasują do owsianki, jaglanki, sałatek czy domowych batoników, o ile nie są poddawane obróbce termicznej, która niszczy cenne składniki odżywcze.

Zawsze z umiarem

Zawsze to podkreślamy, pisząc o orzechach. Mają mnóstwo wartości odżywczych, ale kalorii im nie brakuje. Dlatego zawsze umiar jest wskazany. Jednak już mała garstka dziennie jest w stanie przynieść zauważalne korzyści zdrowotne, jednocześnie zachowa się wtedy wyważony bilans kaloryczny.

Kiedy nie musisz liczyć kalorii, orzechy pekan świetnie nadają się także do ciast i deserów. Nie bez powodu są w składzie większości amerykańskich słodkości. Mają słodki, maślany smak, który dobrze komponuje się zwłaszcza z cynamonem i miodem.

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny