Jedne z najzdrowszych orzechów. Jedz codziennie, a będziesz mieć serce jak dzwon

Wyglądem przypominają dobrze znane orzechy włoskie, jednak pochodzą z innego kontynentu. Doceniali je Indianie, teraz zajadają się nimi wszyscy mieszkańcy Ameryki. Cenione są nie tylko za smak, ale i właściwości zdrowotne. Domyślasz się, o które orzechy chodzi?

Orzechy pekan mogą owocować nawet przez 300 latOrzechy pekan mogą owocować nawet przez 300 lat
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Orzechy pekan to owoce orzesznika jadalnego, który naturalnie rośnie w Stanach Zjednoczonych. Doceniały je już plemiona indiańskie. Teraz są popularne także na innych kontynentach. Bez problemu kupisz je nawet w naszych dyskontach. Warto się na nie skusić, choć nie jest to tania przekąska.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka z kurczakiem i granatem. Przepis, który zrobi ogromne wrażenie na gościach

Najzdrowsze na świecie

Orzechy pekan zyskały miano jednych z najzdrowszych na świecie. Ich wyjątkowe właściwości zdrowotne są cenione przez dietetyków. Zawierają one mnóstwo składników odżywczych. Są nie tylko źródłem zdrowych tłuszczów, ale także dostarczają mnóstwo witamin i minerałów, które mają pozytywny wpływ na organizm. Znajduje się w nich cynk, wapń, fosfor, potas, miedź, magnez i żelazo oraz witaminy A, C, E, K i B1.

Idealne na wysoki cholesterol

Orzechy pekan pozytywnie wpływają na obniżenie poziomu "złego" cholesterolu, co jest bardzo ważne dla zdrowego układu krwionośnego. Bogate w antyoksydanty orzechy wspierają też ochronę organizmu przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nowotwory czy zawał serca. Nie mniej istotne jest ich działanie na układ nerwowy. Dzięki obecności magnezu, żelaza i witaminy B1, poprawiają pamięć i koncentrację, a także niwelują skutki stresu, a zwłaszcza rozdrażnienie.

Nadają się na przekąskę

Ze względu na swój unikalny smak i wartości odżywcze, orzechy pekan mogą być wyśmienitą przekąską lub dodatkiem do różnorodnych potraw. Idealnie pasują do owsianki, jaglanki, sałatek czy domowych batoników, o ile nie są poddawane obróbce termicznej, która niszczy cenne składniki odżywcze.

Zawsze z umiarem

Zawsze to podkreślamy, pisząc o orzechach. Mają mnóstwo wartości odżywczych, ale kalorii im nie brakuje. Dlatego zawsze umiar jest wskazany. Jednak już mała garstka dziennie jest w stanie przynieść zauważalne korzyści zdrowotne, jednocześnie zachowa się wtedy wyważony bilans kaloryczny.

Kiedy nie musisz liczyć kalorii, orzechy pekan świetnie nadają się także do ciast i deserów. Nie bez powodu są w składzie większości amerykańskich słodkości. Mają słodki, maślany smak, który dobrze komponuje się zwłaszcza z cynamonem i miodem.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy