Jedz kilka sztuk dziennie. Jelita będą jak nowe, a serce wzmocnione

Ostatnio przyćmiły je pistacje, jednak o zaletach tych orzechów nie można zapominać. Mogą mieć znaczący wpływ na poprawę zdrowia, a także kondycji włosów i paznokci. Lepiej się jednak nimi nie przejadać, umiar jest tu wskazany.

Migdały działają zbawiennie na jelitaMigdały działają zbawiennie na jelita
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | corradobarattaphotos

Migdały niestety nie są popularną przekąską. Sięgamy po nie dość rzadko, a ich wartości odżywcze są imponujące. Zawierają zdrowe tłuszcze, zarówno jedno- jak i wielonienasycone, które wpływają korzystnie na stan serca i redukują poziom złego cholesterolu. Są też bogatym źródłem białka roślinnego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Daria przetestowała sylwestrowe przekąski

Czy migdały są zdrowe?

Migdały obfitują w witaminy. Mają dużo zwłaszcza witaminy E, która jest silnym antyoksydantem potrzebnym do utrzymania zdrowia skóry i włosów. Dodatkowe witaminy z grupy B wspierają metabolizm i funkcje mózgu. Znajdujący się w migdałach magnez wspomaga regulację cukru we krwi i dba o zdrowie kości, podczas gdy wapń wspiera zdrowe zęby i kości.

Te małe przysmaki są również doskonałym źródłem błonnika, co korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego, pomaga kontrolować apetyt i może stabilizować poziom cukru. Migdały zawierają również substancje, które pomagają zwalczać stan zapalny i stres oksydacyjny w organizmie.

Migdały dobre dla serca

Regularne spożycie migdałów przynosi korzyści sercu dzięki zdolności do obniżania poziomu LDL i podnoszenia HDL. Obecność magnezu i potasu sprzyja utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i zdrowego rytmu serca. Witamina E chroni serce przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, co jest dodatkowym atutem w trosce o ten organ. Dzięki wysokiej zawartości błonnika i białka migdały pomagają utrzymać uczucie sytości, wspierając kontrolę wagi.

Sposoby na włączenie migdałów do diety

Aby w pełni cieszyć się dobrodziejstwami migdałów, najlepiej wybierać ich niesolone wersje i kontrolować porcje, by unikać zbędnych tłuszczów i sodu. Połączenia z innymi orzechami czy nasionami mogą wzbogacić dietę.

Migdały można dodawać do owsianki, jogurtu, a także stosować do sałatek. To prawdziwa skarbnica zdrowia. Pomimo ich kaloryczności, włączenie ich do zbilansowanej diety może przynieść wiele korzyści. Pamiętaj jednak o umiarze.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy