Z kurczaka nie robię już kotlecików, lecz danie jednogarnkowe. To spora oszczędność czasu
Przepisów na dania jednogarnkowe jest mnóstwo, ale nigdy ich dość! Świetnie ratują sytuację, gdy na przygotowanie obiadu jest mało czasu. Praktycznie robią się same, ale dobór składników jest tu bardzo ważny. To połączenie idealnie trafiło w smak mojej rodziny.
11.11.2024 18:35
Dania jednogarnkowe mają mnóstwo zalet, doceniamy je na co dzień. Przygotowuje się je w bardzo prosty sposób. Składników nie trzeba dokładnie odmierzać, a przy ich doborze można improwizować. Są niezwykle sycące, a dodatkowo można je przygotować na zapas i wtedy wystarczą na kilka obiadów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lżej niż tradycyjnie
Dania jednogarnkowe z kurczakiem w roli głównej są znacznie lżejsze niż tradycyjne gulasze z wieprzowiny. To lekkie, chude mięso, bogate w białko. O tej porze roku warto połączyć je z batatami. Nazywane są także słodkimi ziemniakami. Rzeczywiście, są sycące, jak te tradycyjne, więc nawet do tej potrawy nie trzeba gotować dodatków.
Doceń bataty
Te pomarańczowe warzywa są bogate w witaminę A, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania wzroku, układu odpornościowego oraz skóry. Bataty zawierają również duże ilości błonnika pokarmowego, co korzystnie wpływa na trawienie. Dzięki temu są świetnym wyborem dla osób z problemami jelitowymi oraz tych, którzy chcą utrzymać zdrową wagę. Wysoka zawartość węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym sprawia, że bataty są też idealnym produktem dla diabetyków, gdyż pomagają one stabilizować poziom cukru we krwi.
Połączenie idealne
Połączenie kurczaka z batatami jest nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Drób jest bogaty w białko, a bataty mają sporo witamin i błonnika. Razem tworzą sycące i odżywcze danie. By podkręcić jego smak, warto podać go ze świeżą natką pietruszki lub kolendrą. Z przypraw przyda się kurkuma, kmin rzymski i cynamon.
Danie jednogarnkowe z kurczaka i batatów
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka,
- 2 bataty,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 50 g suszonej żurawiny (opcjonalnie),
- przyprawy: kurkuma, cynamon, kmin rzymski,
- sól i pieprz do smaku,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- gałązki natki pietruszki lub kolendry do podania.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka oczyść, pokrój w kostkę.
- Bataty obierz, rozdrobnij na kawałki wielkością zbliżone do kostek z mięsa.
- Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
- Na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklij cebulę, dodaj czosnek, a następnie wrzuć kurczaka. Lekko go zrumień.
- Dodaj bataty i żurawinę. Wymieszaj całość i dopraw wspomnianymi wyżej przyprawami.
- Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małej mocy palnika pod przykryciem przez 15-20 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
- Przed podaniem posyp danie drobno pokrojoną natką lub kolendrą.
- Serwuj z ryżem albo chlebem.