Z kurczaka nie robię już kotlecików, lecz danie jednogarnkowe. To spora oszczędność czasu

Przepisów na dania jednogarnkowe jest mnóstwo, ale nigdy ich dość! Świetnie ratują sytuację, gdy na przygotowanie obiadu jest mało czasu. Praktycznie robią się same, ale dobór składników jest tu bardzo ważny. To połączenie idealnie trafiło w smak mojej rodziny.

Kurczak i bataty to dobre połączenie. Kurczak i bataty to dobre połączenie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Dania jednogarnkowe mają mnóstwo zalet, doceniamy je na co dzień. Przygotowuje się je w bardzo prosty sposób, składników nie trzeba dokładnie odmierzać, przy ich doborze można improwizować. Są niezwykle sycące, a dodatkowo można je przygotować na zapas i wtedy wystarczą na kilka obiadów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Butter chicken - przepis na oryginalne danie z kurczakiem

Lżej niż tradycyjnie

Dania jednogarnkowe z kurczakiem w roli głównej są znacznie lżejsze niż tradycyjne gulasze z wieprzowiny. To lekkie, chude mięso, bogate w białko. O tej porze roku warto połączyć je z batatami. Nazywane są także słodkimi ziemniakami. Rzeczywiście, są sycące, jak te tradycyjne, więc nawet do tej potrawy nie trzeba gotować dodatków.

Doceń bataty

Te pomarańczowe warzywa są bogate w witaminę A, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania wzroku, układu odpornościowego oraz skóry. Bataty zawierają również duże ilości błonnika pokarmowego, co korzystnie wpływa na trawienie. Dzięki temu są świetnym wyborem dla osób z problemami jelitowymi oraz tych, którzy chcą utrzymać zdrową wagę. Wysoka zawartość węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym sprawia, że bataty są też idealnym produktem dla diabetyków, gdyż pomagają one stabilizować poziom cukru we krwi.

Połączenie idealne

Połączenie kurczaka z batatami jest nie tylko pyszne, ale też zdrowe. Drób jest bogaty w białko, a bataty mają sporo witamin i błonnika. Razem tworzą sycące i odżywcze danie, a jednocześnie lekkie. By podkręcić jego smak, warto podać go ze świeżą natką pietruszki lub kolendrą. Z przypraw przyda się kurkuma, kmin rzymski i cynamon.

Potrawka z kurczaka z batatami

Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka,
  • 2 bataty,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 50 g suszonej żurawiny, opcjonalnie,
  • kurkuma, cynamon, kmin rzymski do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • gałązki natki pietruszki lub kolendry do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka oczyść, pokrój w kostkę. Bataty obierz, rozdrobnij na kawałki wielkością zbliżone do kostek mięsa. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.
  2. Na rozgrzanym oleju rzepakowym zeszklij cebulę, dodaj czosnek, a następnie wrzuć kurczaka. Lekko go zrumień.
  3. Dodaj bataty i żurawinę. Wymieszaj całość i dopraw do smaku.
  4. Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małej mocy palnika pod przykryciem przez 15-20 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
  5. Przed podaniem posyp danie drobno pokrojoną natką lub kolendrą, pasuje do niego ryż.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀