Moja niedzielna zapiekanka kusi nawet sąsiadów. Banalne danie w dużej porcji

Jesień w kuchni? To lubię! Gdy zaczyna się ten wyjątkowy czas w roku, zawsze przyrządzam zapiekankę z dyni, ziemniaków i kurczaka. Moja rodzina uwielbia tę potrawę, a sąsiedzi wypytują o recepturę. Gdyby tylko wiedzieli, jak prosty jest ten przepis!

Zapiekanka z dynią i kurczakiemZapiekanka z dynią i kurczakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | minadezhda

Dania jednogarnkowe i proste zapiekanki to coś, co zabiegani rodzice lubią najbardziej. Łatwe, smaczne, pożywne, stosunkowo ekonomiczne, a przy okazji przygotowuje się je iście ekspresowo. Gdy nadchodzi jesień, a wraz z nią nowy rok szkolny (i codzienna bieganina), zawsze korzystam z wymienionych powyżej dobrodziejstw. A robię to za pomocą zapiekanki z dyni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka warzywna z dynią, orzechami i gorgonzolą. Przepis, który na pewno pokochasz

Dyniowa zapiekanka

Istnieje tak wiele zalet tego dania, że aż trudno je wszystkie wymienić. Tak czy inaczej, warto je przyrządzić i to w naprawdę dużej ilości. U mnie taka zapiekanka z dyni, ziemniaków i kurczaka wystarcza w sam raz na dwa dni. Dzieciaki za nią szaleją, a ja cieszę się z tego, że wystarczy pokroić składniki, wrzucić je do naczynia żaroodpornego, zapiec i gotowe.

Prawda, że brzmi to wszystko zachęcająco? Jeśli kiwasz teraz głową, to poniżej prezentuję przepis, z którego sam korzystam i który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Powodzenia!

Zapiekanka z dyni, ziemniaków i kurczaka

Składniki:

  • 700 g dyni hokkaido,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • natka pietruszki,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól,
  • pieprz,
  • kurkuma,
  • słodka papryka,
  • tymianek.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka oczyszczam, kroję w paski i podsmażam na patelni. Następnie ściągam i odkładam na talerz.
  2. Cebule kroję w piórka, ziemniaki w kostkę, marchew w półplastry.
  3. Z dyni wykrajam skórkę i pozbywam się pestek, a miąższ rozdrabniam – może być w plastry lub kostkę.
  4. Teraz wykładam składniki do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Najpierw połowa ziemniaków, następnie pozostałe warzywa, kurczak i reszta kartofli.
  5. Całość polewam śmietanką wymieszaną z pieprzem, solą, kurkumą, papryką i tymiankiem.
  6. Wkładam do rozgrzanego do 200°C piekarnikapiekę przez mniej więcej godzinę. Podaję z natką pietruszki. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości