PrzepisObiadMoja niedzielna zapiekanka kusi nawet sąsiadów. Banalne danie w dużej porcji

Moja niedzielna zapiekanka kusi nawet sąsiadów. Banalne danie w dużej porcji

Jesień w kuchni? To lubię! Gdy zaczyna się ten wyjątkowy czas w roku, zawsze przyrządzam zapiekankę z dyni, ziemniaków i kurczaka. Moja rodzina uwielbia tę potrawę, a sąsiedzi wypytują o recepturę. Gdyby tylko wiedzieli, jak prosty jest ten przepis!

Zapiekanka z dynią i kurczakiem
Zapiekanka z dynią i kurczakiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | minadezhda

03.11.2024 07:01

Dania jednogarnkowe i proste zapiekanki to coś, co zabiegani rodzice lubią najbardziej. Łatwe, smaczne, pożywne, stosunkowo ekonomiczne, a przy okazji przygotowuje się je iście ekspresowo. Gdy nadchodzi jesień, a wraz z nią nowy rok szkolny (i codzienna bieganina), zawsze korzystam z wymienionych powyżej dobrodziejstw. A robię to za pomocą zapiekanki z dyni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dyniowa zapiekanka

Istnieje tak wiele zalet tego dania, że aż trudno je wszystkie wymienić. Tak czy inaczej, warto je przyrządzić i to w naprawdę dużej ilości. U mnie taka zapiekanka z dyni, ziemniaków i kurczaka wystarcza w sam raz na dwa dni. Dzieciaki za nią szaleją, a ja cieszę się z tego, że wystarczy pokroić składniki, wrzucić je do naczynia żaroodpornego, zapiec i gotowe.

Prawda, że brzmi to wszystko zachęcająco? Jeśli kiwasz teraz głową, to poniżej prezentuję przepis, z którego sam korzystam i który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Powodzenia!

Zapiekanka z dyni, ziemniaków i kurczaka

Składniki:

  • 700 g dyni hokkaido,
  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 pierś z kurczaka,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • natka pietruszki,
  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • sól,
  • pieprz,
  • kurkuma,
  • słodka papryka,
  • tymianek.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka oczyszczam, kroję w paski i podsmażam na patelni. Następnie ściągam i odkładam na talerz.
  2. Cebule kroję w piórka, ziemniaki w kostkę, marchew w półplastry.
  3. Z dyni wykrajam skórkę i pozbywam się pestek, a miąższ rozdrabniam – może być w plastry lub kostkę.
  4. Teraz wykładam składniki do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Najpierw połowa ziemniaków, następnie pozostałe warzywa, kurczak i reszta kartofli.
  5. Całość polewam śmietanką wymieszaną z pieprzem, solą, kurkumą, papryką i tymiankiem.
  6. Wkładam do rozgrzanego do 200°C piekarnikapiekę przez mniej więcej godzinę. Podaję z natką pietruszki. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie