Moja niedzielna zapiekanka kusi nawet sąsiadów. Banalne danie w dużej porcji
Jesień w kuchni? To lubię! Gdy zaczyna się ten wyjątkowy czas w roku, zawsze przyrządzam zapiekankę z dyni, ziemniaków i kurczaka. Moja rodzina uwielbia tę potrawę, a sąsiedzi wypytują o recepturę. Gdyby tylko wiedzieli, jak prosty jest ten przepis!
03.11.2024 07:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dania jednogarnkowe i proste zapiekanki to coś, co zabiegani rodzice lubią najbardziej. Łatwe, smaczne, pożywne, stosunkowo ekonomiczne, a przy okazji przygotowuje się je iście ekspresowo. Gdy nadchodzi jesień, a wraz z nią nowy rok szkolny (i codzienna bieganina), zawsze korzystam z wymienionych powyżej dobrodziejstw. A robię to za pomocą zapiekanki z dyni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dyniowa zapiekanka
Istnieje tak wiele zalet tego dania, że aż trudno je wszystkie wymienić. Tak czy inaczej, warto je przyrządzić i to w naprawdę dużej ilości. U mnie taka zapiekanka z dyni, ziemniaków i kurczaka wystarcza w sam raz na dwa dni. Dzieciaki za nią szaleją, a ja cieszę się z tego, że wystarczy pokroić składniki, wrzucić je do naczynia żaroodpornego, zapiec i gotowe.
Prawda, że brzmi to wszystko zachęcająco? Jeśli kiwasz teraz głową, to poniżej prezentuję przepis, z którego sam korzystam i który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Powodzenia!
Zobacz także
Zapiekanka z dyni, ziemniaków i kurczaka
Składniki:
- 700 g dyni hokkaido,
- 1 kg ziemniaków,
- 1 pierś z kurczaka,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- natka pietruszki,
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- sól,
- pieprz,
- kurkuma,
- słodka papryka,
- tymianek.
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka oczyszczam, kroję w paski i podsmażam na patelni. Następnie ściągam i odkładam na talerz.
- Cebule kroję w piórka, ziemniaki w kostkę, marchew w półplastry.
- Z dyni wykrajam skórkę i pozbywam się pestek, a miąższ rozdrabniam – może być w plastry lub kostkę.
- Teraz wykładam składniki do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Najpierw połowa ziemniaków, następnie pozostałe warzywa, kurczak i reszta kartofli.
- Całość polewam śmietanką wymieszaną z pieprzem, solą, kurkumą, papryką i tymiankiem.
- Wkładam do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piekę przez mniej więcej godzinę. Podaję z natką pietruszki. Gotowe!