Ze zdumienia nawet teściowa przetrze oczy. Zapiekanka cebulowa w tym wydaniu po prostu zachwyca
Cebula kojarzy się raczej z mało eleganckim daniem. Ten przepis pokazuje jednak zupełnie nową odsłonę tego warzywa. Pod miękkimi warstwami skrywa się farsz z mięsa mielonego z sosem pomidorowym.
30.10.2024 13:23
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
To danie, które w Polsce budzić może zaskoczenie, ale zdecydowanie warto je spróbować, bo tylko jeden kęs dzieli od zakochania się. Salantourmasi, czyli faszerowana cebula, często gości na stołach Greków. Stawiają oni najczęściej na farsz z ryżu i aromatycznych przypraw, ale w kuchni Pyszności przygotowaliśmy jeszcze smaczniejszą wersję.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cebula faszerowana mięsem mielonym - przepis na pyszną zapiekankę
Nieco słodkie warstwy cebuli skrywają w sobie pyszny farsz z mielonego mięsa, ryżu oraz marchewki. Całość zapieka się pod sosem pomidorowym, a potem nie zostaje nic innego, jak delektować się smakiem. Nie musisz poszukiwać żadnych specjalnych odmian cebuli, wystarczy ta zwykła. Wybierz jednak jak największe okazy.
To zapiekanka, obok której nie da się przejść obojętnie. Pachnie wspaniale, wygląda efektownie, a smakuje tak dobrze, że nie opędzisz się od próśb o zdradzenie przepisu.
Składniki:
- 6 dużych cebul.
Farsz:
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 marchewki,
- 300 g mielonej wołowiny,
- 300 g passaty pomidorowej,
- 160 g ryżu jaśminowego,
- pół szklanki posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- ½ łyżki soli,
- 1 łyżeczka płatków chili.
Sos:
- 1 litr wody po gotowaniu cebuli,
- 300 g passaty pomidorowej,
- 200 ml bulionu,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- ¼ szklanki miodu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Cebule obierz z łupinek. Natnij je do połowy.
Krok 2. Do garnka wrzuć łupiny, nacięte cebule i zalej je wodą. Gotuj przez ok. 15 minut, wyciągnij z wody i odstaw do wystudzenia. Wody nie wylewaj - przyda się do przygotowania sosu.
Krok 3. Przejdź do przygotowania farszu. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Dorzuć pokrojony drobno czosnek, startą marchewkę i smaż przez chwilę, dorzucając mięso mielone.
Krok 4. Zalej całość passatą pomidorową, dodaj ryż, posiekaną natkę pietruszki, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz płatki chilli. Dokładnie wymieszaj.
Krok 5. Ugotowane wcześniej cebule podziel na warstwy. Na każdą nałóż porcję farszu
Krok 6. Do wody po gotowaniu cebuli dodaj passatę pomidorową, miód, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
Krok 7. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż małymi kawałkami cebuli, która została po nadziewaniu. Następnie ułóż przygotowane roladki i zalej sosem. Połóż kawałek papieru do pieczenia i owiń całość folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie zdejmij przykrycie i piecz jeszcze przez 20 minut.
Krok 8. Gotową zapiekankę z faszerowanej cebuli posyp posiekaną natką pietruszki. Nakładaj porcje cebuli na talerz. Smacznego!