Zapiekanka z babcinych przepisów. Idealna na rodzinny obiad

Zapiekanka ziemniaczana to danie, które przywołuje wspomnienia ciepłych domowych obiadów. Jej uniwersalność sprawia, że pasuje na każdą okazję, od rodzinnego spotkania po szybki posiłek po pracy. Dzisiaj podzielę się z tobą przepisem na klasyczną zapiekankę, która zachwyci każdego miłośnika domowych smaków.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z bakłażanem i pieczarkami.Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z bakłażanem i pieczarkami.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | freeskyline
Marcin Michałowski

Zapiekanka to klasyka, która od lat króluje na polskich stołach. Jest doskonałym pomysłem na sycący obiad czy kolację, a także sprawdzi się jako potrawa, którą można łatwo podgrzać. Dziś przygotujemy babcina zapiekankę, idealną na jesienne dni. Warto zaznaczyć, że jej podstawą są ziemniaki, które nadają daniu wyjątkowego smaku i pożywności. Z pewnością zachwyci całą rodzinę!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Zapiekanka ziemniaczana to prawdziwa bomba kaloryczna, która dostarcza organizmowi dużo energii. Jest bogata w węglowodany złożone, białko i witaminy z grupy B. Ponadto, dzięki zawartości warzyw, takich jak bakłażan i pieczarki, jest również źródłem błonnika, który poprawia pracę układu pokarmowego.

Aby przygotować pyszne danie, będziemy potrzebować następujących składników:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 duże cebule,
  • 2 szklanki startego żółtego sera (najlepiej gouda),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mały bakłażan,
  • 300 g pieczarek,
  • sól, pieprz,
  • przyprawa do ziemniaków,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Jak przygotować babciną zapiekankę?

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, obierz i gotuj w osolonej wodzie przez około 20-25 minut, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane.
  2. Cebule pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj drobno. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Bakłażana umyj i pokrój w półtalarki.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę oraz czosnek. Po chwili dodaj pieczarki i duś przez około 20 minut, aż puszczą sok.
  4. Na osobnej patelni krótko podsmaż pokrojonego bakłażana, aż będzie lekko złocisty.
  5. Ugotowane ziemniaki pokrój w grube plastry. Przypraw je obficie solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. W naczyniu żaroodpornym ułóż na dnie pierwszą warstwę ziemniaków. Następnie nałóż podsmażone bakłażany oraz mieszankę cebuli i pieczarek. Całość posyp obficie startym serem.
  6. Powtórz warstwy, aż składniki się skończą, a na wierzchu umieść ostatnią warstwę ziemniaków i resztę sera. Naczynie włóż do nagrzanego piekarnika (180°C) i zapiekaj przez około 45 minut, aż wierzch będzie złocisty i chrupiący.

Serwowanie babcinej zapiekanki

Po upieczeniu zapiekanka z babcinych przepisów jest gotowa do podania. Możesz serwować ją samodzielnie lub z dodatkiem świeżej sałaty. To danie z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Przepis jest prosty, a efekt końcowy zachwyca smakiem i aromatem. Babcina zapiekanka to idealny sposób na spędzenie czasu z rodziną przy stole, a także doskonała opcja na rozgrzewający obiad w chłodniejsze dni.

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯