Takie naleśniki robię w piątki na obiad. To już tradycja, że bliscy proszą o dokładkę

Ze wszystkich rodzajów naleśników przygotowywanych na słono, w mojej rodzinie największym uznaniem cieszą się te z farszem z pieczarek i sera żółtego. W tej sytuacji wygrywa każdy: ja, bo przygotowanie to bułka z masłem, a także domownicy, bo ich obiad jest po prostu przepyszny!

Naleśniki z farszem pieczarkowo-serowymNaleśniki z farszem pieczarkowo-serowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | inadezhda

Od długiego już czasu naleśniki w moim domu przygotowuje się głównie na słono. Czy to oznacza, że słodka klasyka już się nam znudziła? Nic z tych rzeczy, ale traktujemy ją bardziej jako deser, niż wartościowy posiłek, który można spożywać w ramach obiadu. Postawienie na wytrawny farsz to z kolei całe multum możliwości, również takich, które nie uwzględniają użycia mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne naleśniki idealne na obiad. Wyjątkowe ciasto skrywa niespodzianki

Naszym ulubionym przepisem na naleśniki, (przynajmniej póki co, bo rotacja jest w tej kwestii dość spora) jest ten, w którego recepturze przeważają dwa podstawowe składniki: pieczarki oraz ser żółty. To połączenie, znane ci zapewne z pozycji takich jak zapiekanka czy pizza, okazało się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Tendencja dzieci do bycia Tadkami-niejadkami totalnie zanikła, a talerze po tym obiedzie wracają wylizane do czysta. Jeśli więc i ty lubisz czasem poeksperymentować w kuchni, a jednocześnie lubisz naleśniki – to serdecznie polecam ci poniższy przepis.

Naleśniki z farszem z pieczarek i sera

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • ½ szklanki mleka,
  • 2/3 szklanki wody gazowanej,
  • olej do smażenia,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 200 g sera żółtego w kostce,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka roztrzepuję i mieszam je z mlekiem, wodą gazowaną, solą i mąką. Całość wyrabiam na jednolite ciasto.
  2. Cebulę i pieczarki drobno siekam. Najpierw podsmażam ten pierwszy składnik, a gdy ładnie się zeszkli, dodaję grzyby.
  3. Na koniec doprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  4. Gdy woda odparuje, zdejmuję farsz z patelni.
  5. Dopiero na tym etapie dodaję do niego starty ser żółty.
  6. Tak przygotowaną mieszankę wykładam na usmażone naleśniki i zawijam je w rulony.
  7. Na koniec podsmażam je w całości na delikatnie natłuszczonej patelni. Dzięki temu ser się topi i naleśniki stają się jeszcze smaczniejsze. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami