Takie naleśniki robię w piątki na obiad. To już tradycja, że bliscy proszą o dokładkę
Ze wszystkich rodzajów naleśników przygotowywanych na słono, w mojej rodzinie największym uznaniem cieszą się te z farszem z pieczarek i sera żółtego. W tej sytuacji wygrywa każdy: ja, bo przygotowanie to bułka z masłem, a także domownicy, bo ich obiad jest po prostu przepyszny!
11.10.2024 06:01
Od długiego już czasu naleśniki w moim domu przygotowuje się głównie na słono. Czy to oznacza, że słodka klasyka już się nam znudziła? Nic z tych rzeczy, ale traktujemy ją bardziej jako deser, niż wartościowy posiłek, który można spożywać w ramach obiadu. Postawienie na wytrawny farsz to z kolei całe multum możliwości, również takich, które nie uwzględniają użycia mięsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naszym ulubionym przepisem na naleśniki, (przynajmniej póki co, bo rotacja jest w tej kwestii dość spora) jest ten, w którego recepturze przeważają dwa podstawowe składniki: pieczarki oraz ser żółty. To połączenie, znane ci zapewne z pozycji takich jak zapiekanka czy pizza, okazało się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Tendencja dzieci do bycia Tadkami-niejadkami totalnie zanikła, a talerze po tym obiedzie wracają wylizane do czysta. Jeśli więc i ty lubisz czasem poeksperymentować w kuchni, a jednocześnie lubisz naleśniki – to serdecznie polecam ci poniższy przepis.
Naleśniki z farszem z pieczarek i sera
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- ½ szklanki mleka,
- 2/3 szklanki wody gazowanej,
- olej do smażenia,
- szczypta soli.
Farsz:
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 200 g sera żółtego w kostce,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Jajka roztrzepuję i mieszam je z mlekiem, wodą gazowaną, solą i mąką. Całość wyrabiam na jednolite ciasto.
- Cebulę i pieczarki drobno siekam. Najpierw podsmażam ten pierwszy składnik, a gdy ładnie się zeszkli, dodaję grzyby.
- Na koniec doprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Gdy woda odparuje, zdejmuję farsz z patelni.
- Dopiero na tym etapie dodaję do niego starty ser żółty.
- Tak przygotowaną mieszankę wykładam na usmażone naleśniki i zawijam je w rulony.
- Na koniec podsmażam je w całości na delikatnie natłuszczonej patelni. Dzięki temu ser się topi i naleśniki stają się jeszcze smaczniejsze. Gotowe!