Takie naleśniki robię w piątki na obiad. To już tradycja, że bliscy proszą o dokładkę
Ze wszystkich rodzajów naleśników przygotowywanych na słono, w mojej rodzinie największym uznaniem cieszą się te z farszem z pieczarek i sera żółtego. W tej sytuacji wygrywa każdy: ja, bo przygotowanie to bułka z masłem, a także domownicy, bo ich obiad jest po prostu przepyszny!
Od długiego już czasu naleśniki w moim domu przygotowuje się głównie na słono. Czy to oznacza, że słodka klasyka już się nam znudziła? Nic z tych rzeczy, ale traktujemy ją bardziej jako deser, niż wartościowy posiłek, który można spożywać w ramach obiadu. Postawienie na wytrawny farsz to z kolei całe multum możliwości, również takich, które nie uwzględniają użycia mięsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warzywne naleśniki idealne na obiad. Wyjątkowe ciasto skrywa niespodzianki
Naszym ulubionym przepisem na naleśniki, (przynajmniej póki co, bo rotacja jest w tej kwestii dość spora) jest ten, w którego recepturze przeważają dwa podstawowe składniki: pieczarki oraz ser żółty. To połączenie, znane ci zapewne z pozycji takich jak zapiekanka czy pizza, okazało się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Tendencja dzieci do bycia Tadkami-niejadkami totalnie zanikła, a talerze po tym obiedzie wracają wylizane do czysta. Jeśli więc i ty lubisz czasem poeksperymentować w kuchni, a jednocześnie lubisz naleśniki – to serdecznie polecam ci poniższy przepis.
Naleśniki z farszem z pieczarek i sera
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 2 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- ½ szklanki mleka,
- 2/3 szklanki wody gazowanej,
- olej do smażenia,
- szczypta soli.
Farsz:
- 500 g pieczarek,
- 1 cebula,
- 200 g sera żółtego w kostce,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Jajka roztrzepuję i mieszam je z mlekiem, wodą gazowaną, solą i mąką. Całość wyrabiam na jednolite ciasto.
- Cebulę i pieczarki drobno siekam. Najpierw podsmażam ten pierwszy składnik, a gdy ładnie się zeszkli, dodaję grzyby.
- Na koniec doprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Gdy woda odparuje, zdejmuję farsz z patelni.
- Dopiero na tym etapie dodaję do niego starty ser żółty.
- Tak przygotowaną mieszankę wykładam na usmażone naleśniki i zawijam je w rulony.
- Na koniec podsmażam je w całości na delikatnie natłuszczonej patelni. Dzięki temu ser się topi i naleśniki stają się jeszcze smaczniejsze. Gotowe!