PrzepisDania bezmięsneTakie naleśniki robię w piątki na obiad. To już tradycja, że bliscy proszą o dokładkę

Takie naleśniki robię w piątki na obiad. To już tradycja, że bliscy proszą o dokładkę

Ze wszystkich rodzajów naleśników przygotowywanych na słono, w mojej rodzinie największym uznaniem cieszą się te z farszem z pieczarek i sera żółtego. W tej sytuacji wygrywa każdy: ja, bo przygotowanie to bułka z masłem, a także domownicy, bo ich obiad jest po prostu przepyszny!

Naleśniki z farszem pieczarkowo-serowym
Naleśniki z farszem pieczarkowo-serowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | inadezhda

11.10.2024 06:01

Od długiego już czasu naleśniki w moim domu przygotowuje się głównie na słono. Czy to oznacza, że słodka klasyka już się nam znudziła? Nic z tych rzeczy, ale traktujemy ją bardziej jako deser, niż wartościowy posiłek, który można spożywać w ramach obiadu. Postawienie na wytrawny farsz to z kolei całe multum możliwości, również takich, które nie uwzględniają użycia mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naszym ulubionym przepisem na naleśniki, (przynajmniej póki co, bo rotacja jest w tej kwestii dość spora) jest ten, w którego recepturze przeważają dwa podstawowe składniki: pieczarki oraz ser żółty. To połączenie, znane ci zapewne z pozycji takich jak zapiekanka czy pizza, okazało się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Tendencja dzieci do bycia Tadkami-niejadkami totalnie zanikła, a talerze po tym obiedzie wracają wylizane do czysta. Jeśli więc i ty lubisz czasem poeksperymentować w kuchni, a jednocześnie lubisz naleśniki – to serdecznie polecam ci poniższy przepis.

Naleśniki z farszem z pieczarek i sera

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • ½ szklanki mleka,
  • 2/3 szklanki wody gazowanej,
  • olej do smażenia,
  • szczypta soli.

Farsz:

  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 200 g sera żółtego w kostce,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka roztrzepuję i mieszam je z mlekiem, wodą gazowaną, solą i mąką. Całość wyrabiam na jednolite ciasto.
  2. Cebulę i pieczarki drobno siekam. Najpierw podsmażam ten pierwszy składnik, a gdy ładnie się zeszkli, dodaję grzyby.
  3. Na koniec doprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  4. Gdy woda odparuje, zdejmuję farsz z patelni.
  5. Dopiero na tym etapie dodaję do niego starty ser żółty.
  6. Tak przygotowaną mieszankę wykładam na usmażone naleśniki i zawijam je w rulony.
  7. Na koniec podsmażam je w całości na delikatnie natłuszczonej patelni. Dzięki temu ser się topi i naleśniki stają się jeszcze smaczniejsze. Gotowe!